CES-2016: drónok minden mennyiségben

A Consumer Electronic Show (CES) egy minden évben megrendezett kiállítás, mely már tradicionálisan Las Vegasban kerül megrendezésre 1967 óta. Erre a kiállításra a világ összes tájáról özönlenek a szórakoztatóelektronikai gyártók, hogy „megmutassák magukat” és „megnézzenek másokat”. Kezdetben a CES keretein belül 1990-ig többnyire videó felvevőket, optikai lemezeket, videokamerákat és hangkártyákat mutattak be, azonban idővel a technikai újdonságok arzenálja érzékelhetően növekedett. Most a legfejlettebb kiállításon a technikai eszközök szerelmesei mindennel találkozhatnak, az okostelefontól a tévéig.  

Virtuális lézerek segítségével harcolnak a ByRobot drónok

Magasra tették a mércét a számítógépes játékok és a filmek a légi harcok számára: hiszen ténylegesen nehéz felvenni a harcot az X-Wing-ekkel, melyek proton torpedókkal próbálják támadni a „Halál Csillagot”, vagy a dogfightokkal a harci repülőgépek és a „Függetlenség Napja” földönkívüli betolakodói közt.

Nem meglepő, hogy a játékok még nem értek el ilyen magaslatokat, de némely vállalat már próbálkozik a feszült légtéri csaták imitálásával. A kínai ByRobot drón-gyártó olyan kvadrokoptereket állít elő, melyek képesek a virtuális csatára.

A helyett, hogy ténylegesen megsemmisítő hatású lézerekkel harcoljanak, ezek láthatatlan fegyverzetet használnak. Ha egy adott drón bizonyos mennyiségű találatot kap, akkor a földre kerül. Ennek a játéknak az űzése ténylegesen érdekes és magávalragadó, miközben a 49 USD ára a ByRobot kvadrokoptereit az egyik legelérhetőbbé teszi a piacon.

A kvadrokopterek irányítása okostelefon segítségével történik; ezeknek a kijelzőire kerülnek ki az ütközetek eredményei is. A drón képes lógni a levegőben, esésnél a hátára fordulni, illetve egy kiegészítő kerékszett által egy önálló autóvá is átalakulhat. Az okostelefonra gyártott applikációval a tulajdonosok túningolhatják is robotjaikat, javítva a jellemzőiken, harci tudásukon és virtuális fegyverarzenáljukon.

Az 1200 USD-s repülő focilabda: a FLEYE drón

A CES 2016 kiállításon drónmodellek sokasága került bemutatásra, azonban mind valamilyen formában a DJI, már sikeres Phantom modelljét koppintotta. Szerencsénkre, az egyik vállalat a népszerű tendencia ellen fordulva, úgy döntött, hogy valami teljesen újat mutat be.

A Fleye elhagyta a hagyományos drón összeállítást, azaz a kis lábazattal ellátott fehér kvadrokoptert, és helyette egy repülő csészealjat gyártott. Közelről ez a drón egy oldalára fektetett ventilátorra emlékeztet. A repülő labda irányításának élvezetéért 1200 USD-t kell kicsengetnünk.

A nem hagyományos formájától függetlenül, a Fleye drón meglepően jó repülési tulajdonágokkal bír, és teljesen biztonságos a környezetünkre nézve, mivel a hajtó-lapátjai egy műanyag borításban találhatók.

A Fleye egyelőre folytatja a Kickstarter-re szükséges gyűjtést, bár a fejlesztőknek már sikerült áttörni a 175 ezer eurós célhatárt.

CES – bemutatásra került az önálló egyszemélyes drón-taxi

A közeljövőben önálló egyszemélyes személyszállító drón-taxik tömeges megjelenése várhat ránk. A Kínai EHang cég, mely hobbi-drónok gyártásával foglalkozik, a CES-2016 kiállításon bemutatott egy közlekedési eszközt, melynek súlya kb. 200 kilogramm, és amelyet piacra szeretnének dobni a közeljövőben. Megközelítőleg az ára egy ilyen repülő drón-taxinak egy emberre 200-300 ezer USA dollárt tesz majd ki.

„A CES bemutatót követően a feladatunk, hogy a terméket kereskedelmi forgalomba hozzuk három-négy hónapon belül” – jelentette ki a vállalat pénzügyi igazgatója, EHang San Siao.

https://www.youtube.com/watch?v=IrPejpbz8RI&feature=youtu.be

Jelenleg a vállalat legfőbb célja a szükséges akkreditáció megszerzése az USA Szövetségi Civil Repülésügyi hatóságától, illetve az „EHang 184” névre keresztelt szállító eszköz használatbavételéhez szükséges összes elengedhetetlen engedély megszerzése. Ezen kívül meg kell oldani a drón-taxi biztonságos leszállását, melynek az akkumulátor-időtartama összesen 23 perc repülési időt, vagy 16 kilométer távolság megtételét teszi lehetővé. Városról városra természetesen ezen a kütyün nem sikerülhet az utazás.

Fontos kiemelni, hogy a drón nem rendelkezik semmilyen kézi vezérléssel. Teljes mértékben önálló. Így ha út közben valami váratlan esemény történik, valószínűsíthető, hogy a repülőút az utas számára nem kellemes véget ér.

Hagyományos kamerás drón kínálat a mydrone.hu drón webáruház oldalán.

Share