Elektronikus kapszula a partyarcoknak – egy cseh művész alkotása

Mire nem képes némely ember az élvezetek hajszolása során. Jan Strmiska, egy cseh származású konceptuális művész létrehozott egy elektronikus kapszulát, amely egy miniatűr hangrendszert hordoz magában és lényege, hogy az ember lenyelheti, ahhoz, hogy egész testével átérezhesse a zene ritmusát, illetve a hangok rezgéseit. Mindentől függetlenül, ez egy kísérleti szórakoztató eszköz, mely biztosan magára vonja majd sok party-őrült figyelmét, nem annyira biztonságos, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Az ötletet, hogy létre kéne hozni egy, az emésztőrendszeren belül működő, miniatűr diszkót a művésznek az adta, hogy hallott az olasz SIRIO elektronikus tabletta létezéséről. Azt a tudósok arra fejlesztették, hogy ultrahang segitségével különböző betegségeket gyógyíthassanak. Jan Strmiska, akit köreiben inkább a Jan Poope művésznéven ismernek, felfigyelt arra, hogy a SIRIO tabletta felhasználói arról számoltak be, hogy fejükön belül mindenféle “sipoló hangokat” éreznek. Hát akkor miért is ne alakítsuk át ezt a sípolást teljesértékű zenévé? Így született meg az Audiopill tabletta kifejlesztésének ötlete.

“Az Audiopill olyan érzést generál, mintha Ön egy erős audiorendszerrel felszerelt koncertterem közepén állna, mely az Ön testébe lett helyezve. Vagy mintha egy működő gépekkel teli nagy gyárban lenne, és az összes gép az Ön hasában fúrna-faragna. Az egyedüli eltérés abban rejlik, hogy mindeközben Önt teljes csend veszi körül” – meséli Jan a furcsa találmányáról.

A “hasunkban fúrnak-faragnak” nem igazán kellemesen hangzik, ugye ebben egyetértünk? Így is van. A művész felhívja a figyelmet, hogy ez a tapasztalat valaki számára akár fájdalmas és felettébb kellemetlen is lehet, úgy hogy az Audiopill használata kizárólag saját felelősségre történhet. Függetlenül attól, hogy a medikus szakember konzultánsok felhívták Jan figyelmét a hasonló készülékek forgalomba helyezésének veszélyeire, beíndította az IndieGoGo portálon tablettájának weboldalát, mely segítségével 150 000 Euro összegyűjtését tervezi. Bárki, aki szeretné az Audiopill prototipusát megszerezni és személyesen szeretné megélni a nem mindennapi tapasztalatokat, az 148 Euro-ért megteheti.

Share