Optogenetika – megoldás a vakságra

A fiatal, 2009-ben Michigan államban alapított RetroSense Therapeutics vállalat az orvostudomány történelme során elsőként tervezi, hogy optogenetikai megközelítést alkalmaz a retinitis pigmentosa-ban szenvedő betegek látásának visszaadásához. Ez a megbetegedés a retina disztrófia egyik formája. Elsőszámú kiváltó oka a fotóreceptorok (pálcikák és csapok) anomáliája, rendellenessége, amely az éjszakai vaksághoz, és nem csupán a perifériás, hanem a központi látásunk elvesztéséhez vezet.   

Az optogenetika a neurobiológia egy új ágazata, mely az idegsejteket tanulmányozza az által, hogy a struktúrájukba fényérzékeny komponenseket ágyaznak be. Ezek válaszul egy meghatározott hullámhosszú fénynyaláb általi megvilágításra megváltoztatják a gazdasejt tulajdonságait: aktiválják vagy gátolják a neuronokat.

Optogenetika - megoldás a vakságra

Az egereken és majmokon elvégzett sikeres kísérlet-sorozatokat követően, a RetroSense Therapeutics hozzálát az embereken végzett kísérletekhez. Ebben a kutatásban 15 olyan retinitis pigmentosa-ban szenvedő páciens vesz részt, akik még nem teljesen vesztették el látásukat. A RetroSense Therapeutics vezérigazgatója, Shone Einsworth véleménye szerint az optogenetika sokat javít a betegek életminőségén, lehetővé teszi a „székek és asztalok” látását, de még a betűk olvasását is.

A vírust, mely tartalmazza a fényérzékeny gént a páciensek belső szemhártyájuk idegdúc rétegébe vezetik be, amely a retina fotóreceptorai és az agy közti jeltovábbításért felel. Mivel a betegek pálcika -és csaprendszereit károsította a retinitis pigmentosa, a fényérzékelő funkciót az idegdúcsejtek veszik magukra. Hogy milyen mértékben változik a páciensek perifériás, illetve központi látása, a tudósok egyelőre nem tudják megmondani, de feltételezik, hogy az monochrom lesz.

Hogy sikerrel zárul-e a kísérlet, arra még várnunk kell, azonban biztosan kijelenthető, hogy az optogenetika jelenleg a legkifinomultabb és a távlati kilátások terén leginkább kecsegtető ágazata a neurobiológiának, illetve az orvostudománynak.

Share