A Google önálló drónjai fogják biztosítani az 5-ik generációs Internetet

A Google-t továbbra sem hagyja nyugodni bolygónk maximális internet-lefedettségének a kérdése. A kifejezetten nem rendhagyó Loon-projectet követően, amelynek keretei közt az Internetet magasan szálló hőlégballonok osztották, a Google X laboratórium mérnöki csoportja egy teljesen új, Skybender kódnevet viselő, projectbe kezdett. Az új program legfőbb kulcselemei az önálló, napenergiával működő drónok lesznek, melyek 5G-s Internetet fognak továbbítani, az LTE szabványt negyvenszeresen meghaladó sebességgel.   

solara50

Hivatalosan ez a tervezet még nem lett bejelentve, azonban a The Guardian portál nyilvánosságra hozta, bizonyos titkos dokumentumokra hivatkozva. Ezeknek a jegyzeteknek megfelelően a Google jelenleg Új-Mexikóban, az „Amerika” elnevezésű űrbázis területén teszteli a napelemmel működő drónokat. A jeltovábbítás technológiája milliméteres rádióhullámokat használ 28 GHz-es frekvencián. Ennek a technológiának van egy komoly hiányossága – az ilyen Internet megosztása csak hozzávetőlegesen rövid távolságokon lehetséges, viszont a sebessége az LTE szabványt 40-szer meghaladja, elérve a másodpercenkénti néhány gigabitet. Első alkalommal a Darpa katonai ügynökség használta adattovábbításra a milliméteres hullámokat 2012-ben.

A drónok beállítása az 5G-s Internet megosztására nem egy könnyű feladat, de mindent összevetve, a Google saját ötletekkel és megoldásokkal rendelkezik e tekintetben, azaz a vállalat mérnökei a rövid távolságokból fakadó problémákat minden bizonnyal meg tudják oldani. Az internetmegosztás Centaur nevet viselő, ’opcionálisan irányítható repülőgép’ (OPA), illetve a Titan Aerospace vállalat gyártotta, Solara 50 napelemes önműködő drónok segítségével fog történni. Az iratok szerint ezeknek a teszteknek az elvégzésére a Google egészen 2016 júliusáig kapott engedélyt az FCC-tól, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól.

Centaur

Amennyiben a project beválik, és minden jel erre utal, az internethasználat tekintetében teljesen új távlatok és lehetőségek nyílnak meg előttünk. Figyelemmel fogjuk kísérni a Google-nak ezt a legújabb, érdekes kísérletét, rendszeres olvasóink meg fogják találni a témával kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Share