Egy festék, amely energiatakarékossá változtatja az ablakokat

Úgy tartják, hogy az USA épületeiben elhasznált összes energia 10 százalékát az ablakok felületein távozó energia teszi ki. Ez az épülettulajdonosoknak éves szinten kb. 50 milliárd dollárjába kerül. Azonban az ablakok cseréjének, vagy speciális felületfedéssel energiatakarékossá változtatásuknak igen borsos ára – jelentős visszatartó tényező.  Az USA energetikai minisztérium-osztálya (Department Of Energy, azaz DOE), és a Nemzeti Lawrence és Berkley laboratórium (Berkley Lab) ezt a problematikát kreatív kémia alkalmazásával próbálja megoldani. Egy polimer fényvisszaverő felületkezeléssel, amelynek felvitele tízszer gazdaságosabb a ma elérhető módszereknél.

Energiamegtakarítás az új ablakfelület kezeléssel

„A lényege abban rejlik, hogy a helyett, hogy drágán dolgozó vállalkozókat bérelne fel a háztulajdonos, a sarki barkácsboltban meg tudja venni az anyagot és önállóan felviheti azt”, – mondta a Berkley laboratórium munkatársa, Loren Weintkamp. „A felület válogatottan veri vissza a napenergia infravörös spektrumát, áteresztve a látható fényt, ami emeli az ablakhasználat hatékonyságát, különösképpen meleg és forró klímában, amikor jelentős része az energiafelhasználásnak a légkondicionálásra megy.”

Jelenleg kapható energiatakarékos fólia, de annak felviteléhez szakemberre van szükség, ami visszatartja a háztulajdonosokat. Ez a nem drága alternatíva megváltoztathatja a helyzetet és akár 35 milliárd kilowatt-órás potenciális energiamegtakarítást eredményezhet éves szinten. A céljuk konkurenciaképessé tenni a terméket és 0,15 USD/m2 áron értékesíteni azt országszerte.

Energiamegtakaritas az új ablakfelület kezeléssel

Az egyik fennmaradó technikai probléma abban áll, hogy az anyag pontosságát még növelni kell, hogy az infravörös fény erősen tükröződjön, a látható fény pedig homályos hatás nélkül szóródjon szét. Ez képessé teszi a felületet arra, hogy a napenergia nagy részét visszatükrözze, csökkentve az épületbe bejutó meleget, megtartva teljesen áttetsző jellegét. A Berkley Lab kísérleteiben ultramodern ablakokat használva ellenőrizni és analizálni fogja a felület tulajdonságait.

„Amikor a laboratóriumban előállítottuk ezt a felületet, nem állt fenn a gazdaságos anyagok felhasználásának kérdése, azonban most már törekszünk a takarékosságra”, – mondta Weintkamp. „Eredetileg ez egy szintetikus polimerrel való kémiai tudományos project volt, de a felhasználási területek széles tárháza és perspektívái arra ösztönöznek, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle a Berkley Lab-ban”

Share