5G: a Qualcomm vállalat jövőképe

Mivel az általunk is meglátogatott MWC kiállítás, mint azt már megszokhattuk, az év maradék részére meghatározza a trendeket, bátran előre vetíthetjük, hogy az egyik leggyakrabban használt kifejezés 2016-ban az 5G lesz. Úgy tűnik, hogy minden egyes, kommunikációs technológiákban így vagy úgy érdekelt vállalat, kivette a részét az összkép kialakításából, hogy hogyan is fog fejlődni az adattovábbítás új szabványa. Mi a terület egyik vezető vállalatának, a Qualcomm szemszögéből mutatjuk be az 5G hálózat fejlődésének terveit. A vállalat vázolta a kiállításon saját látásmódját az új szabvánnyal kapcsolatosan.

Qualcomm

Már több mint hat év eltelt azóta, hogy az első felhasználók elkezdték élvezni az LTE 4G magas sebességeit, ezért az áttérés az újabb, gyorsabb szabványra már az elkövetkező években várható. Már most tudni lehet, hogy az 5G szabvány megközelítőleg 2018-ban lesz végleges, és még pár év elteltével az ötödik generációs hálózat őrületes sebességei megjelennek a rá csatlakoztatott készülékeinkben is.

Mitől is ennyire kiváló az 5G szabvány és miért kell, hogy azok a felhasználók is várva várják, akik már élvezik az LTE hálózatokat, melyek sebességei a legtöbbeket kielégítik most is? Elsősorban meg kell említeni, hogy a Quallcom-nak a tesztelései során sikerült elérnie a 3,6-3,7 Gbit/s sebességet, ami már önmagában is káprázatos eredmény. Egyébként az ilyen kapcsolódás sebessége elméletben elérheti a 20 Gbit/s-ot is. Még egy előnye az 5G-nek, amire büszke lehet – tulajdonképpen nem késik a jel, illetve 1ms vagy még annál is kisebb értékben fejezhető ki a késés.
Az ilyen magas sebességek elérhetősége nem csak a tartalom felhasználás tekintetében nyit új lehetőségeket, hanem olyan területeken is, amelyek ma még csak a fejlődésük kezdetleges szakaszában járnak. Például a Virtuális Realitás és a 360-fokos képek, amelyek szintén az MWC-2016 forró trendjei közé sorolhatók – ezek is nagysebességű, korszerű hálózatokat igényelnek. A virtuális világba való elmerülés effektusa legalább 2K felbontást feltételez 60 kép/mp mellett, ami a jelenlegi sebességek tudatában nehézkesen képzelhető el.

A Qualcomm bemutatta az MWC kiállításon az 5G hálózat terveit

Azonban a sebesség, messze nem minden, amit az 5G forradalmi jellege rejt. A frekvenciák széles spektrumát felölelve képes működni (1GHz a 20-60GHz milliméteres tartományáig) hatékonyan alkalmazható eltérő kommunikációs szükségletű készülékekben. Például a 1Ghz alatti tartomány drónokban és egyéb hasonló eszközben használható, amelyek napjainkban kifejezetten az LTE szabvány diktálta korlátozások miatt szembesülnek nehézségekkel a fejlesztésben. A csatornák áteresztő képességének látványos növekedése és a megnövelt jeltávolság a magas sebességekkel egyetemben megbízhatóbb és gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a csatlakoztatott berendezésekkel. Ez megalapozza a kiugrást az ’Internetes eszközök’ és hálózatra csatlakoztatott autók fejlődésében, ami már az elkövetkező években várható.

Az ’okos város’ koncepciója, melyet szintén a Qualcomm mutatott be a Barcelonai kiállításon, szintén a tanúsításra várakozó 5G technológiára alapszik. Példaképpen bemutatták egy konténer koncepcióját, amely a köztisztaságért felelős vállalatnak küld jelet, ha megtelt. Ez nem csupán a szemetesek gyors kiürítését teszi lehetővé, de jelentős üzemanyagmegtakarítás is elérhető – a hulladékgyűjtő autók egyszerűen nem fognak olyan helyekre menni, ahol még nem teltek meg a konténerek.

Ericcson-Qualcomm 5G 2020-ig

Az MWC egyik legjelentősebb hírévé az a bejelentés vált, hogy a Qualcomm és az Ericsson technológiai együttműködési megállapodást kötött az 5G szabvány fejlesztésével és kialakításával kapcsolatban. A vállalatok együttes erőfeszítéseinek köszönhetően az 5G hálózat Rel.15 3GPP szabványosításához vezető út jelentősen le lesz rövidítve.

Az Ericsson, többek közt azt is bejelentette, hogy részt vesz az Oroszországban tartott 2018-as foci VB során tartott 5G hálózati tesztelésekben. Reméljük, hogy az ágazat többi résztvevője se fog lemaradni, és 2020-ra biztosítják a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy a sokat ígérő szabvány már teljes mértékben megvalósítsa a benne rejlő lehetőségeket.

Share