Egy lézerszemüveg autofókusszal és kiterjesztett valósággal

Tokióban a Fujitsu vállalat házikiállításán a QD Laser Inc. fejlesztői bemutatták az ’okosszemüveg’ egy új prototípusát. Az eszköz fő funkciója a látható kép szemünk belső felületére való kivetítésében rejlik, minőségvesztés nélkül.

Fujitsu okosszemüveg
A szemüveg nem rendelkezik semmilyen beépített LCD-kijelzővel vagy már számunkra ismert, hordozható eszközökben használatos projektorokkal, melyek a képet a szemüveg lencséire vetítik. Ellenkezőleg, a QD Laser modellje piros, zöld és kék félvezető lézereket használ a szemüveg által kapott adatok folyamatos továbbításához a szem retinájára, kontraszt és fényerővesztés nélkül. Ez annyit jelent, hogy azok az emberek, akik szemüveg vagy kontaktlencse segítségével sem rendelkeznek teljesértékű látással, többé nem kell, hogy szemüktől eltérő távolságokon elhelyezkedő tárgyakon fókuszálják látásukat. Ez által az ’okosszemüveg’ visszaadhatja a gyengén látóknak a könyvek, újságok, hirdető táblák olvasásának lehetőségét, illetve hogy szabadon mozoghassanak nem csak zárt terekben, hanem az utcán is. Ez a funkcionalitás, a QD Laser igazgatója, Mitsuru Sugawara bejelentése szerint, a beépített kamera által lesz megoldva.
A hivatalosan ’Lézerszemüveg gyengén látóknak’ nevet viselő eszköz a Tokiói Információs Elektronikai egyetem tudósainak részvételével lett kifejlesztve. A sajtóinformáció szerint a szemüveg jellemzői a következők:

  • széles látószögek;
  • nagy fényerősség, színtovábbítás és alacsony energiafelhasználás;
  • fókuszálás lehetősége a retina bármely területére;
  • továbbított kép magas kontrasztja, függetlenül a felhasználói fénytöréstől;

A fejlesztők fő célja – egy könnyű és kompakt eszköz létrehozása, melynek a használata során szerzett tapasztalatok nem igazán különböznek a hagyományos szemüveg mindennapos használatától. Azonban a kiállításon bemutatott összes prototípus számítógéphez volt csatlakoztatva. A QD Lazer feje ezt azzal magyarázta, hogy nemsokára az ’okosszemüveg’ konstrukciója meg fog változni, teljesen önálló és vezetéknélküli eszközzé válik, megtartva kis méreteit.
Az ’okosszemüveg’ 2 ezer USD áron 2016 márciusában kerül a piacra Japánban, USA-ban majd pedig Európa országaiban.
A gyártó kiemeli, hogy az eszköz más célokat is szolgálhat. A tudósok már neki is láttak a kiterjesztett valóság technológiájának fejlesztéséhez a QD Laser szemüveghez, hogy a speciális navigációs rendszerek által megkönnyíthető legyen az egészségügyi dolgozók oktatása.

Share