BMW Vision Next 100 – az évfordulós tanulmányautó

A német BMW autókoncern századik évfordulóját tartja. Ebből az alkalomból a német autógyártó Müncheni székhelyén bemutatta a Vision Next 100 névre keresztelt legújabb tanulmányautóját. A bemutató alanya – a BMW elképzelését szeretné tükrözni arról, hogyan is fognak fejlődni autói és milyenné fognak válni az elkövetkező 100 évben. A megépített tanulmányautó tényleg igazán futurisztikus benyomást kelt.

BMW Vision 100 csapat

Ha jobban szemügyre vesszük az autót, az összes BMW autó vonása felfedezhető benne. Természetesen, elsősorban a mindenki számára ismert, jellegzetes hűtőrács formáról van szó. Azonban minden egyebet a realitást meghaladó merészség jellemez. Ehhez hasonlókat csak sci-fi filmekben szoktunk látni. Elég, ha csak a frontális szélvédőt vesszük, melynek egész felülete egy kibővített valóság kijelzőt takar (az útvonal és különböző segítségek lesznek ide vetítve). A kibővített valóság egyébként jelen van tulajdonképpen az autó mindegyik műszerfal elemében. A műszerfal egész felületét 800 háromszög borítja, melyeket a BMW „élő geometriának” (Alive Geometry) nevez. Ezek a sokszínű elemek igazából nagyon fontos funkcionalitással rendelkeznek – „a vezető gesztusai általi irányításért felelnek, illetve a maguk módján felhívják a vezető figyelmét arra, ami az autó előtt zajlik”.

BMW concept műszerfal

BMW Vision 100 kormány

A BMW véleménye szerint, az ilyen autók valószínűleg önállóak lesznek, azonban egyidejűleg meghagyják a kézi vezérlés lehetőségét is bennük, arra az esetre, ha a vezető kedvet kapna hozzá. A „Boost” üzemmód aktiválásakor a műszerfal át fog alakulni és hozzáférést ad a nem szokványos kormányhoz. Az „Ease” üzemmód kiválasztásával a vezetőülés tulajdonképpen egész ergonomikája az elkövetkező utazás komfortosságának megfelelően fog változni. Az ülés változtatja a formáját és irányát, megkönnyítve a vezető és az utas közti kommunikáció folyamatát, miközben a szélvédőt különböző szórakoztató multimédiás lehetőségre lehet használni.

Azonban, talán a legambiciózusabb ötletet, illetve az autó részét, az úgy nevezett „Compagnion” rendszer takarja. Ezt a BMW szerényen a következő szavakkal jellemzi: „az intellektus, elérhetőség és összekötöttség kvintesszenciája”. BMW Cision 100 ConceptTulajdonképpen ez az autó Mesterséges Intelligenciája, amely a vezetőt BMW Vision 100 utastérmegfigyelve fog tanulni. „Tapasztalatot szerezve” a MI a vezető helyett fogja teljesíteni a „hétköznapi feladatokat” és „hasznos tanácsokat fog adni”. A „Compagnion” üzemmód annak függvényében fog aktiválódni, hogy az adott pillanatban éppen mely üzemmódban halad az autó. Például a rendszer információt fog kivetíteni a szélvédőre az olyan gyalogosokról és kerékpárosokról, amelyeket nem láthat a vezető a parkoló autók mögűl vagy egyéb okoknál fogva. Ezen kívül a rendszer önálló vezetését fogja kínálni a továbbiakban, a baleset rizikófaktorainak minimalizálása érdekében.

Ki kell emelni, hogy a BMW jelen tanulmányautójában bemutatott technológiák többsége, különállóan még nem létezik, vagy nem teljesértékű (bár a fejlesztéseik folyamatban vannak már több éve). Azonban a BMW bizonyos abban, hogy az autóhoz szükséges „alkotóelemek” már a következő pár évtizedben meg fognak jelenni.

Share