Vissza a Jövőbe: itt a Nike HyperAdapt 1.0 önfűzős sportcipője

A sportruházat és kiegészítők gyártásával foglalkozó Nike vállalat bemutatta az új HyperAdapt 1.0 sportcipőt. Ezt a modellt tulajdonképpen tekinthetjük a MAG Power Lacers sportcipő „elegáns evolúciós fejlesztésének”, melyet a „Vissza a jövőbe” trillógiában láthattunk, majd 30 évvel ezelőtt.

Nike Hyper Adapt 1.0

Ha hihetünk a Nike vállalat hivatalos oldalán található írásoknak, ahogy a lábunk a HyperAdart 1.0-ba kerül, a talpunk aktivál egy speciális érzékelőt, amely automatikusan befűzi a sportcipőt. A befűzés erejét a felhasználó saját maga állíthatja be, a mindkét oldalt megtalálható gombok segítségével.

Korábban már volt rá példa, hogy a Nike bemutatott ténylegesen önfűző Air Mag sportcipőt az ismert filmből, azonban néhány éven keresztül csupán bemutatták, de nem gyártották azt. Egyébként a cég saját bevallása szerint nem is készült arra soha, hogy tömeggyártásban állítson elő hasonló sportcipőt. Tavaly a vállalat egy új pár Power Lacers ajándékozott Michael J. Fox-nak, aki azt a bizonyos Marty McFly-t alakította kedvenc trillógiánkban, aki ilyen edzőcipőben szaladgált. Később még azt is beharangozták, hogy legyártanak egy nagyon korlátozott mennyiséget ebből a sportcipőből, azonban az ügy ezen véget is ért.

https://www.youtube.com/watch?v=z7Cyv3cvIxY

Most viszont a Nike bemutatta a HyperAdapt 1.0 edzőcipőt, amely osztja a MAG Power Lacers koncepcióját és technológiáját, viszont sokkal kényelmesebb kivitelt, dizájnt ajánlanak a végfelhasználónak. Érdekesség, hogy ez a sportcipő már idén a boltok polcaira kerül. Bárki, akinek megtetszik, megvásárolhatja, bár azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos tagja a Nike+ vállalat fitnesz-portáljának. Az edzőcipő év vége felé kerül a boltokba és három színváltozatban lesz elérhető. Az árról egyelőre semmilyen adatot nem lehet tudni.

Attól függetlenül, hogy a HyperAdapt 1.0-ban a befűzés beállítása kézzel történik, a Nike hangsúlyozza, hogy a jövőben ez a folyamat automatizáltabb lesz. Tinker Hatfield, a Nike vállalat HyperAdapt 1.0 tervezője kijelentette, hogy a sportcipő következő modellje képes lesz „érzékelni”. Elsősorban azt, hogy mikor szükséges meghúzni a fűzőket, mikor pedig ellenkezőleg, engedni rajtuk menet közben, a tulajdonos beavatkozása nélkül.

„A következő feladatunk ebben rejlik”, – mondta a tervező.

Share