Az emberiség a halhatatlanság küszöbén áll

Raymond Kurzweil híres amerikai feltaláló, akit gyakran viccesen „korunk Tomas Edisonjának” is neveznek, véleménye szerint az emberiség majdnem elérte a halhatatlanság lehetőségét. Kurzweil az első modern szkenner, a nemlátók számára szöveget hanggá alakító készülék, a vokális szintetizátor vagy a zenei szintetizátor és még sok egyéb berendezés feltalálója. Egy ilyen kaliberű ember, minden bizonnyal tökéletesen tisztában van a technológiai trendek fejlődésével és nagy valószínűséggel képes előrevetíteni a további fejlődést a legkülönbözőbb területeken. Ha hiszünk a történelemben, illetve Kurzweil elképzeléseiben, az emberiség nem áll messze az igazán hosszú élet lehetőségének a megismerésétől.

Halhatatlanság

A News Hour tévéműsor, melyet az amerikai PBS televízió és rádió közvetítő vállalat állít elő, egyik utolsó adásában Ray kiemelte, hogy a halál, amit ő megszokottan „a kapcsolatok, tudás és értelem nagy elrablójaként” ír le, nemsokára le lesz győzve. A futurista kiáll a mellett, hogy fajunk az „öregedési betegség elleni oltóanyag” feltalálásának küszöbén áll és a közeljövőben megnyitjuk az „öröklét” kapuját is.

Figyelembe véve azt, hogy a technológiák feltalálása és fejlődése terén milyen óriáslépéseket tett meg az emberiség az utóbbi időben, a halhatatlanság már nem egy végtelenül lehetetlen fogalom számunkra, mondja Kurzweil. Mindazok az évezredek, melyeket a halál magyarázatának racionális értelmezésével töltöttünk, nemsokára aktualitásukat vesztik. Nem kell többé belenyugodnunk az úgy nevezett más világba való eltávozás elkerülhetetlen sorsába, állítja a feltaláló. Az „információs technológiák exponenciális növekedésére” hivatkozva, a tudós egyéb jóslatokat is tesz. Többek közt, hogy a közeljövőben vérsejt méretével megegyező számítógépeket találunk fel, amelyek a testünkben haladva gyógyítják majd az összes bajunkat, csatlakozva a felhőszerverekre. Mindez, Kurzweil meglátásának megfelelően, már a 2030-as években be fog következni.

Ray elgondolása szerint, mindez az emberiség ciklusának elengedhetetlen részét képzi. Végtére is az emberiség a teljes történelme alatt ténylegesen evolúciónált, jelentősen megnövelve az élet hosszát. És a következő lépcsőfokot a halhatatlanság elérése jelenti számunkra. Elenyésző, 10-15 év leforgása alatt, állítja a feltaláló, meg tudjuk találni a megoldást szervezetünk működésének összes fizikai rendellenességére. Vagy legalábbis megoldhatjuk, hogy ne függjünk többé a fizikai képességeinktől. Tudatunk és gondolataink egy része felhőtárolón kap helyet, és szükség esetén regenerálni tudjuk magunkat újabb külső burkokban.

„Ha valami el lesz veszítve, azt gond nélkül képesek leszünk újrateremteni”, – mondja Ray Kurzweil.

Share