A nanorobotok már képesek az elektromos hálózatok önálló javítására

Két kutató, Josef Vang a Kaliforniai Egyetem San Diego-i részlegétől, és Anna Balaz a Pittsburg-i Egyetemről meghibásodott elektromos rendszerek javítására képes nanorobotokat hozott létre. A projekt érdekessége, hogy maga az anyatermészet ihlette, pontosabban a mi (emberi) vérrendszerünk különlegessége.   

Nanorobotok - elektromos hálózat

Az olyan robotok létrehozásához, melyek az elektromos hálózat sérült helyére veszik az irányt (akár a vérünkben található trombociták, amelyek azonnal a sérülés irányába kezdenek mozogni, hogy mielőbb elállítsák a vérzést és elindítsák a regenerálódást) a tudósok úgy nevezett „kétszínű részecskéket” használtak. Ezek kettő vagy több eltérő kémiai alkotóelemből állnak, aranyból és platinából, melyeket hidrogén-peroxid oldatba helyeztek. A platina és a hidrogén részecskék érintkezésekor azonnali oxigén felszabadulási reakció megy végbe, amely akár a rakéta hajtóanyag mozgatja előre a nanorobotokat. A folyamat helyes irányba tereli a robotokat, ahol az arany részecskék nekilátnak az elektromos láncban található sérülések hatékony „gyógyításához”.

nanorobotok 1

A találmányuk ellenőrzéséhez Vang és Balaz mikroszkopikus robotokat tartalmazó hidrogén-peroxid oldatot használtak egy sérült elektromos láncon. A sérülést parányi (egy emberi hajszál 1/10 vastagságú) repedések okozták, melyek akadályozták az áram továbbhaladását az akkumulátortól egy LED-ig. A nanorobotok munkához láttak, a tudósok pedig, ahogy feszültség alá helyezték az akkumulátort, tapasztalták, hogy a hálózat helyreállt és a LED újra világít.

Figyelembe kell venni, hogy a két kutató, a nanorobotokra semmilyen hatást nem gyakorolt, kivéve, hogy az oldatba helyezték azokat. Az apró gépek tulajdonképpen teljesen önállóan működtek.

A Quartz portál kiemeli, hogy „Vang és Balaz olyan robotokat hozott létre, melyek az arany részecskéknek köszönhetően képesek ’érzékelni’ a feszültség változást és a meghibásodás helyszínére venni az irányt. Ezek a feszültségbéli változások mozgatják a robotokat az elektromos lánc megszakadásának helyéhez annak javításához”.

Ez egy példa nélküli áttörés az automatizált javítás terén. Ettől kezdve a kutatók a robotok „természetes ösztönökön” alapuló aktiválási lehetőségeit fogják keresni, elvetve a megszokott kódsor alapú irányítási elvet. Az ehhez hasonló robotok alkalmazásának mindenképpen lesz helye a számítógépes tudományokban.

Share