A Microsoft Kinect segít a tüdőbetegségek diagnosztizálásában

A Microsoft vállalat által eredetileg az Xbox360 játékkonzolhoz ajánlott népszerű vezérlőegység a különböző légúti megbetegedésekben szenvedő páciensek légzésfunkciójának vizsgálatára is alkalmas lesz. Ezt a bejelentést tették a Digitális Egészségügyi intézet (Institute of Digital Healthcare) Warwick-i és Birmingham-i Egyetemek kutatói.

Microsoft Kinect - légúti megbetegedések

A tudósok bejelentése szerint, az általuk feltalált diagnosztikai rendszer négy Microsoft Kinect érzékelőből áll. Ezek képesek viszonylag rövid időintervallum alatt létrehozni a páciens felsőtestének 3D-képét. A mellkas mozgásának pontos feltérképezésének lehetőségét nyújtva, ez a módszer jelentősen leegyszerűsítheti a szakemberek számára a diagnózis felállításának folyamatát.

A redmondi óriásvállalat által kidolgozott mozgásérzékelő sikeresen átment az összes szükséges teszten. A kutatók kiemelték, hogy az új tüdőmegbetegedéseket diagnosztizáló módszer a spirometriával megegyező pontossági adatokat mutatott. A spirometria a tüdőbetegségek kezelésében leggyakrabban használt módszer, beleértve a krónikus bronchitist, tüdőtágulást és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget is. Azonban a spirometria által kapott adatok nem tartalmaznak a mellkas mozgására vonatkozó kiegészítő információt. Ez teszi a játékvezérlő alkalmazását az orvostudományban az egyik legígéretesebb irányzattá.

Microsoft Kinect légzésvizsgálat

A projekt vezetője, Chris Golby szerint, a szakembereknek sikerült kidolgozniuk egy nem drága prototípust. Ez lehetővé teszi a jelenleg létező, egyéb légzésmérő módszereknél átfogóbb vizsgálatok elvégzését. Ezen kívül a Kinect lehetővé teszi a spirometria által szabott bizonyos határok megkerülését is, mégpedig az arcfelépítési rendellenességekben, izomgyengeségben szenvedő páciensek, gyermekek és idős páciensek diagnosztizálásának nehézségeit.

A kutatók által ajánlott módszer részletesen bemutatásra került a Medical &  Biological Engineering & Computing magazinban.

„Léteznek különböző megbetegedések, melyeket lehetetlen feltárni vagy kiértékelni a spirometria segítségével, ilyen az atelectasia (a tüdő részleges összeesése), vagy a légzésért felelős izmok elgyengülése. Az általunk kidolgozott prototípus nem csupán megkönnyíti az orvosok számára a diagnosztizálást, de igazán hasznos lesz az edzések alatti légzésváltozások kiértékelésében”, – mondta dr. Golby.

A Warwick-i Egyetem szakember-csapata a prototípusuk további fejlesztését tervezi. Kutatásokat fognak folytatni bronchopulmonális cisztás fibrózis és más légúti betegségek esetében is.

Share