Flyboard Air – új szó a jetpackek és hoverboardok világában

Amíg a romantikusok arról álmodoznak, hogy egyszer majd lebeghetünk a föld felett a „Vissza a jövőbe 2” film ’’hoverboard’’-ján, vagy az egekbe törhetünk a „jetpack” segítségével, az alatt a tehetséges rajongók ezeket a vágyakat életre is próbálják kelteni. A híres francia jet-ski világbajnok, Frank Zapata, többek közt arról is ismert, hogy feltalálója egy új extrémsportnak – a ’’Flyboardnak’’. Igen, Ö találta fel és nyújtotta be a szabadalmi kérelmet ezekre a furcsa „vízsugaras repülő járgányokra”. Most pedig tovább lépett és létrehozta a Flyboard Air hoverboard-ot, amely képes röpke másodpercek alatt az embert óriási magasságokba emelni.

Biztosan mindenki látott már olyan videókat, ahol a víz felszíne felett röpködnek az emberek egy deszkán, amihez egy slang van hozzákapcsolva. A deszka alól felszabaduló vízsugarak akkora nyomást hoznak létre, hogy az ember hihetetlen dolgokat vihet végbe a levegőben. Ez a meglepő valami a Flyboard nevet viseli, és 2012-ben lett feltalálva Frank Zapata által. A Flyboard deszkának számos sajnálatos leszabályzó tulajdonsága van. Az első, hogy a jet-ski-hez van kötve elválaszthatatlanul, az irányítja bele a vizet óriási nyomás alatt. A második, hogy 15 méteres magasságnál feljebb lehetetlen vele felemelkedni. Harmadsorban pedig az, hogy a repülés korlátozva van a víz felszíne felett vagy annak követlen közelségére. Pontosan ezek a korlátozások adták Franknek az indíttatást új ötletének megvalósításához – a Flyboard Air-hez.

Flyboard Air 4

Az új ’’repülő deszka’’ nem rendelkezik semmilyen kapcsolattól a földdel. Nincs többé se slag, se vízsugár, se jet-ski. Csak Te és a Flyboard Air, az aljába épített nagy teljesítményű turbinával. Természetesen ahhoz, hogy ez a konstrukció működhessen, szükség van hajtóanyagra is, ami egy speciális tankban található a pilóta hátán. Az irányítás pedig ugyan azzal a vezérlővel történik, mint a Flyboard első modelljénél. De a repüléshez, magától értendő, hogy egy tökéletes állóképességű, egyensúlyérzékű pilótára van szükség. Sőt, nagy repülési tapasztalattal kell hogy rendelkezzen ’’ki tudja micsodákon’’. Végeredményben ez a leírás pont Frank Zapatara illik.

A Flyboard Air 3000 méteres magasságba képes emelni az embert, a tartályban található hajtóanyag mennyisége pedig 10 percnél hosszabb időre nem elegendő. Mindemellett a jármű akár 150 km/h sebességre is képes. Igaz, Frank az első tesztrepülés során nem rizikózott és csupán 30 méteres magasságba emelkedett vízfelszín felett (első a biztonság!), 55 km/h maximális sebességet érve el. Összesen 4 percet töltött a levegőben. Első alkalomhoz képest ez több mint jó eredménynek könyvelhető el. A tesztelés felvételeit megtekinthetik a videóban.

Nem valószínű, hogy a Flyboard Air a közeljövőben elérhető lesz minden kalandvágyó számára, hiszen ez egy igazán veszélyes módja a szórakozásnak. És amennyiben Ön nem egy tökéletes fizikai állapotban lévő hivatásos sportoló, nem igazán érdemes erre a deszkára állnia. Azonban ez a kísérlet igazán érdekfeszítőnek tűnik, például kifejezetten érdekes lesz figyelemmel kísérni Zapata Flyboard Air-jének és David Mayman JB-9 Jetpack-jének a vetélkedését.

Share