Az ultravékony testre szerelhető OLED kijelző

Az elektromos berendezések integrálása az emberi testtel egy olyan feladat, amit napjainkban világszerte kihívásnak tekintenek a tudósok. A testen hordozható elektronika nem gátolhatja a mozgást, nem lehet zavaró, illetve nagyon fontos, hogy a hordozható konstrukció hajlékony és hosszú életű legyen. Sajnos, a legtöbb modern fejlesztés nem kellőképpen hajlékony. Míg egy részük a műanyag és fém keretek, illetve kijelző üvegek miatt túlzottan masszívra sikeredik, addig a vékony és hajlítható megoldások nem bizonyulnak praktikusnak és gyorsan felmondják a szolgálatot.

Test-display

A Tokiói Egyetem szakembereinek sikerült megoldaniuk mindkét problémát. Kifejlesztettek egy vékony, hajlékony és nagyon erős anyagot, amelyet elláttak OLED-kijelzővel és bemutatták kollégáiknak és a nagyközönségnek is. Az ilyen vékony kijelzők gyártásának technológiája elég egyszerű, így az emberi testen is elhelyezhetők. Előzetesen rákötve például vércukor, vérnyomás és pulzus-mérő szenzorokra.

A többréteges megoldásnak köszönhetően a japán tudósoknak sikerült egy állóképes anyagot létrehozniuk, amely akár néhány napig is képes kitartani. Ez nagy előrelépés, hiszen az eddig készült prototípusok csupán néhány órán át voltak használhatók. Most viszont, hogy az anyag nem esik szét és elegendő idő is áll rendelkezésre, lehetőség adódott a részletes tesztelésre. Ehhez a vizsgált anyagra indium-ón-oxid érintkezőket vittek fel, hozzáadtak pár különböző színű fénydiódát és fotódetektort, megalkotva a véroxigénmérő szenzor kísérleti változatát.

Test-display2

A kutatócsoport vezetője, Somea úr megjegyezte: a hordozható eszközök ideje átszabja mindennapi életünket, az elektronikai eszközök egyre kisebbek lesznek, ettől függetlenül magunkkal hordjuk azokat. Akkor pedig miért ne szereljünk rá egy pár súlytalan kijelzőt és szenzort, hogy figyelemmel kísérhessük fizikai és mentális állapotunkat?

Örülnénk, ha a prototípusok létrehozásától minél előbb áttérnének a szükséges és fontos berendezések és készülékek szériagyártására, például a tévé készülékekre! Csak egy baj van, az ilyen tévéket könnyen lekaparhatja akár a macskánk is a falról.

Share