Egy 10 éves hacker törte fel az Instagramot

A nagyobb IT vállalatok gyakran hirdetnek meg különböző vetélkedőket, melyek keretein belül próbálják megtalálni a weboldalaik és szervereik gyenge pontjait. Jelen esetben is a Facebook vállalat pénzdíjat ígért azoknak a felhasználóknak, akik rámutatnak a közösségi hálón található biztonsági résekre, beleértve a WhatsApp és az Instagram-ot is. Nagy meglepettséget váltott ki, amikor egy finnországi 10 éves hacker talált az Instagramban egy járatot, amin keresztül büntetlenül törölhette bármelyik felhasználó bejegyzéseit.

Ezt megelőzően a legfiatalabb résztvevője ennek a programnak egy 13 éves srác volt. Azonban most a 10 éves finn zseni újabb korosztály rekordot állított a kihívásban résztvevők közt. Annyit lehet tudni, hogy a srácot Yani-nak hívják, de a teljes nevét érthető okoknál fogva nem hozzák nyilvánosságra. Ő maga pedig bevallotta: „Akár véglegesen törölhettem volna bármelyik Instagram felhasználó posztjait, még Justin Beaber-ét is.” Természetesen Eddig nem ment el (lehet, hogy nem mindenki örömére), viszont Yani 10 000 USD pénzdíjat kapott ezért a sikeres hackelésért.

Biztonsági okokból senki sem fogja feltárni, hogyan is sikerült a srácnak véghez vinnie a trükkös tervét, viszont ő maga célzott rá, hogy kódcserét vetett be az Instagram szerverein, ami a postok törlésére küldött utasítást eredményezett. A Facebook szakemberei már alátámasztották, hogy ez a hiányosság ténylegesen létezik és sürgősen javításra szorul. Első alkalommal öt évvel ezelőtt lett beindítva ez a termékek biztonsági réseinek keresését szolgáló program és mára több, mint 2400 résztvevőt számlál. A teljes kifizetések összege a felderített támadási pontok után több, mit 4,3 millió dollárt tesz ki.

Share