Fejlesztések: itt a hajlítható 3D okostelefon prototípusa

Manapság sok fejlesztő olyan virtuális valóság készülékeken dolgozik, amelyek az archoz rögzíthetők és magával ragadó háromdimenziós jelenlét effektusát nyújtják. A HoloFlex – kanadai fejlesztők találmánya, ami lehetővé teszi hogy a virtuális valóságot a tenyerünkön tudhassuk.

HoloFlex1

A HoloFlex nevű új okostelefon prototípust a Kingstonban található Human Media Lab laboratórium fejleszti. Valójában a HoloFlex által mutatott képek nem lebegnek a kijelző fölött, de van mélységük, ami lehetővé teszi, hogy egy sima kép háromdimenziósnak tűnjön. Mindemellett a teljes értékű használathoz nincs szükség semmiféle szemüvegre az okostelefonhoz, ez az optikai varázslat egyenesen az OLED-kijelzőn megy végbe.

Attól, hogy a kép 3D nyomtatón előállított korrigálatlan torzítású mikrolencsék során keresztül kerül kivetítésre, a 3D-képek felbontása jelenleg elég szerény, összesen 160 x 104 pixel. A felhasználó saját belátása szerint állíthatja a mélységet, egyszerűen hajlítva a készüléket. Kihajlítva a kijelzőt lehetőség van a tárgyak közelítésére, de még szerkesztésére is. Az Angry Birds játékban például lőhetünk hajlítást alkalmazva. Egy másik bemutató szintén hatásos benyomást keltett: a fejlesztők bemutatták hogyan lehet oldalakat lapozni szintén hajlítással.

Sajnos, attól függetlenül, hogy mindenki szeretné már a kezébe fogni ezt az újdonságot, amely egyébként az egyszerű Android 5.1-en fut, még elég hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a hasonló berendezéseket a boltok polcain láthassuk. Kár, hiszen egy holografikus 3D-kijelző, aminek a segítségével egyszerű hajlítással adatbevitel valósítható meg – nagyon komoly „kütyü”!

Share