A Samsung legújabb okosórája a kezünk felületére vetíti a kijelzőt

A Samsung szabadalmi kérelmet nyújtott be olyan okosóra technológiára, amely lehetővé teszi az eszköz virtuális képének kivetítését közvetlenül a kéz vagy a tenyér felületére. A adott technológia többek közt használható a virtuális valóság sisakokkal, a környező felületekre vetítve a képeket, például a falra. Az első karra felvehető okos funkciós, kivetítő óra a 2014-ben bemutatott Ritot volt.

Samsung okosóra2

Ezt a témát Alex Brokaw tanulmányozta és világította meg a The Verge portál által közzétett „Samsung imagines smartwatch that projects a screen onto your hand” illusztrált feljegyzésében. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy jelenleg nem egy széles felhasználói körnek szánt termékről beszélünk. Egyelőre csak a USA szabadalmi és márkajelzési Hivatala (United States Patent and Trademark Office) által közzétett tervekről van szó.

Samsung okosóra3

Ezért még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen eszközökben lát napvilágot ez a technológia, ha egyáltalán megvalósul. Sőt, még abban sincs bizonyosság, hogy a Samsung ténylegesen elkezdi fejleszteni ezt a technológiát.  Természetesen kellemes feltételezni, hogy nemsokára a felhasználóknak lehetőségük nyílik még funkció dúsabb okosórát vásárolniuk, de igazából olyan lesz-e, mint azt a szabadalomhoz benyújtott terveken bemutatják?

Samsung okosóra4

A szabadalmi kérelemhez csatolt rajzok azt mutatják, hogy az okosóra kivetíti a kezünkre a számbillentyűzetet, az értesítéseket, a menü opcióit, de még a munkafelületet is. Mindez a felhasználó kezének külső oldalán található.  A felhasználó együttműködése ezekkel az interfészekkel magán az okosórán kívül történik.

Samsung okosóra5

A technológiák évről-évre egyre meglepőbbek lesznek. Még nem is olyan rég egy notebook jelentette a csúcsot a hordozható eszközök sorában. Azután úgy tűnt, hogy egy átlagos telefonnál kisebb burkolatba zárt számítógép egyszerűen nem reális. Manapság már nincsen semmi meglepő az okosórákban, amelyek tulajdonképpen a karunkon hordható számítógépet jelentik. Azonban a kijelzőjük túl kicsi és minden bizonnyal az eszközök fejlesztői különböző módszereket fognak keresni arra, hogy a modern órákat még kényelmesebbé tegyék. Ehhez elengedhetetlen lesz  így vagy úgy a kijelző méretének kiszélesítése. A fenti illusztráción az egyik módszere van bemutatva a hordozható eszköz kijelző méretének nagyítására.

Korábban beszámoltak arról, hogy a vállalat egy teljesen újszerű virtuális valóság készletet fejleszt. Az ilyen berendezések egyre aktuálisabbakká válnak. Nem zárható ki, hogy a Google I/O konferencia során bemutatásra kerül egy olyan virtuális valóság sisak, amelynek nincs szüksége okostelefonra. A feltételezett megnevezése ennek az eszköznek az Android VR. Az okosórák, a virtuális valóság sisakokhoz hasonlóan, szintén azokhoz az eszközökhöz tartoznak, amelyeknek az elterjedtsége és közkedveltsége folyamatosan növekszik.  Nem kizárt az sem, hogy 2016 júniusában az HTC vállalat is bemutatja okosóráját.

Kényelmes lesz-e olyan órát használni, amelynek a kijelzője egyenesen a kezünkön lesz látható?

Share