Fülhallgató, ami lefordítja a nyelvünkre amit idegen nyelven hallunk

A sci-fi mozifilmekben gyakorta láthatunk meglepő eszközöket, amelyek segítségével a különböző világok lényei megértik egymást, függetlenül attól, hogy eltérő nyelveket beszélnek. Furcsa, hogy idáig senkinek sem jutott eszébe, hogy a modern technológiákat segítségül hívva létrehozzon valami ehhez hasonlót.  Azonban előbb vagy utóbb ennek meg kellett történnie, és íme, a Waverly Labs vállalat bemutatta a nagyközönségnek egy olyan fülhallgató prototípusát, amely mindent, amit egy külföldi beszélgetőpartner mond, azt a számunkra érthető nyelvre fordítja.

fordító-füles

A Wavwerrly Labs alapítójának, Andrew Ochoa-nak jutott az eszébe egy ilyen fordítókészülék megalkotása, mégpedig akkor, amikor véletlenül egy francia lánnyal ismerkedett meg. „Mennyire jó is lenne, mindent megérteni, amit mond”, – gondolta magában a fejlesztő. A következő napon hozzá is látott a kompakt fordító-fülhallgató készülék fejlesztéséhez. Természetesen ez a kis eszköz az okostelefonunkkal együtt működik és speciális szoftverre is szükség van hozzá. Mi több, valami azt súgja az embernek, hogy a Google Translate sem maradt ki a dologból, de miért nem jutott eszébe korábban senkinek egy hasonló eszköz létrehozása? Hiszen annyira megkönnyíti két beszélgetőpartner kommunikációját, egyszerűen behelyezve a fülhallgatót.

Természetesen a rendszer nem működik tökéletesen és nem zárhatók ki az esetlegesen várható hibák a fordításban. Ezen kívül a szoftvernek szüksége van egy bizonyos időintervallumra, hogy lefordítsa az audioinformációt, feldolgozza azt, és más nyelven megszólaltassa. Így a hang kisebb késéssel érkezik, de az összes hiányosságával együtt, egy ilyen fülhallgató segítségével igazán komfortosan lehet külföldiekkel társalogni, vagy éppenséggel francia hölgyeket meghódítani, ahogy azt Andrew is teszi. A technológiák sebesen fejlődnek és ki tudja, hogy már pár éven belül mivé nőheti ki magát ez az ötlet. Egyelőre viszont Andrew folyamatosan tökéletesíti alkotását, illetve azt tervezi, hogy egy saját ötletei megvalósítását segítő kampányt indít az IndieGoGo portálon. Sok sikert kívánunk neki!

Share