Egy antenna egyesíti a Wi-Fi, GPS, BLUETOOTH, LTE és WIGIG szabványokat

A brit Smart Antenna Technology vállalat által a notebookokhoz fejlesztett antennája a következő vezeték nélküli szabványok támogatását egyesíti: Wi-Fi, GPS, Bluetooth®, 3G/4G LTE és WiGig (60 GHz). Így a Birminghami Egyetem (University of Birmingham) tudósai által  létrehozott antenna  képes önmagában öt különböző antennát helyettesíteni. A táblagépek és az okostelefonok elterjedésétől függetlenül, a számítógépek még mindig olyannyira uralják ezt a szegmenst, hogy még a hordozható eszközök alkalmazásainak támogatását is számítógépek végzik.

Smart Antenna 2

Részletesebben a brit kutatók új fejlesztéséről  a sciencedaily.com portál által közzétett „Tiny multi-function antenna for laptops” írásban lehet olvasni. A brit technológiai vállalat feltalálta a világ első többfunkciós antennáját laptopokhoz, amely lehetővé teszi a hely megtakarítását az amúgy is kompakt számítógépben.

A Smart Antenna Technology (SAT) startup-ot doktor Sampson Hu alapította 2013-ban. A tudós kiemeli, hogy a jelenleg használatban lévő antennák nem helyezkedhetnek el közvetlenül egymás mellett, mivel ebben az esetben zavarják egymás jeleit, ami a használhatóság csökkenéséhez vezet.

Sampson Hu doktor az új típusú antennájának fejlesztésére a befektetőktől 3,3 millió brit fontot hozott a projektbe. Ha a notebook fémházzal rendelkezik, akkor az antennát nem helyezhetjük el a notebook kijelzője vagy alaplapja felett, ezért további helyet foglal el.

Ha az antennák túl közel vannak elhelyezve egymáshoz, akkor kölcsönös zavart keltenek, ami az kihasználhatóság csökkenéséhez vezet és az energiafelhasználás emelkedéséhez.

Ha a notebook fémből van, akkor nincs lehetőség másodlagos antennák elhelyezésére Wi-Fi-hez vagy 3G/4G LTE-hez, amelyek biztosíthatnák a Multi-Input-Multi-Output (MIMO, „többszörös bevitel és többszörös kivitel”), amely lehetővé teszi a betöltési sebesség növelését.

Smart Antenna 3

Ezt a problémát a tudósok által kifejlesztett MIMO antenna oldhatja meg, melynek alkalmazása egyszerre két fontos feladatot is képes megoldani – egyidejűleg az adatok betöltési sebességének növelését, illetve a készülék telepről való működési idejének hosszát, utántöltés nélkül.

Ezeken kívül, doktor Sampson Hu szavai alapján, az új antenna struktúrája egy alkotóelemet tesz ki, ami szintén biztosítja a méret, illetve kiadások csökkentési lehetőségét.

a második probléma notebook használata esetén abból áll, hogy amikor a felhasználó számítógép előtt dolgozik, akkor a kezei a billentyűzeten vannak és gyakran okoznak zavarokat az öt antenna valamelyikében. Az új antenna konstrukciója megoldást nyújt erre a problémára.

A Kínából, Guandun tartományból származó Sampson Hu doktor a MIMO-antenna rendszert a filozófiai doktori cím érdekében találta fel a Birminghami Egyetemen.

A Smart Antenna Technology startup a Sony-val vezet tárgyalásokat annak érdekében, hogy a szóban forgó antennák gyártását a vállalat Technológiai Központjában (Technology Centre) lehessen beindítani, mely Wellsben található. Kardiff közelében.

A találmány egy olyan híres szakértő magas elismerését is megkapta, mint dr. Colin Tucker, az Orange volt főmérnöke, vezetője és harmadik alapító atyja Nagy-Britannia első 3G szolgáltatójának.

Az előnyök, amelyeket az ágazat kaphat az egyetemes vezeték nélküli antenna bevezetésétől egyértelműek és kézenfekvők, feljebb már soroltuk őket.

A kompakt jellemző – egy modern notebook fontos jellemzője. Egy mikronotebook még egy merevlemez borításából is kihozható. Arról, hogy a notebookok vékonyabbak és könnyebbek legyenek, az LG vállalt a tavalyi év során megalkotta érintőképernyőit, azaz a touch screen-eket.

Az előző szoftver és hardver technológiákat felváltják az újak. Itt érdemes kiemelni, hogy az új számítógépes processzorok támogatását kizárólag az új operációs rendszer – a Windows 10 valósítja meg. Mennyire fontos egyesíteni az összes vezeték nélküli  kommunikáció támogatását egy antenna berendezésbe?

Share