Akciókamerák

Legjobb akciókamerák 2018

Egy műszaki cikk kiválasztása, megvásárlása mindig is kisebb fejtörést okoz, kivéve, természetesen, ha az ember már pontosan tudja, melyik gyártó, melyik modelljét szeretné megszerezni és célirányosan keres, vásárol. Azonban ahhoz, hogy ez a tudás meglegyen, a mai széles kínálat, választék mellett, elengedhetetlen, hogy megbízható forrásból, forrásokból tájékozódni tudjunk az adott készülékekkel, berendezésekkel kapcsolatban. Jelen esetben a sportkamerák, más nevükön akciókamerákról lesz szó – egy olyan, folyamatosan frissülő, „legjobb akció-és sportkamerák” listát állítottunk Önnek össze, amelynek a segítségével már sokkal könnyebb dolga lesz a leendő készülékének kiválasztásánál, bízunk benne, hogy listánk minél nagyobb segítséget fog nyújtani. Ellentétben a neten megtalálható hasonló listákkal, a mienk nem kötődik egyetlen gyártóhoz sem, illetve nem favorizálunk egyetlen modellsort sem. Egyszerűen a piacon megtalálható összes márkát és modellt figyelembe véve, összevetve a funkcionalitásukat és az összes jellemzőt, beleértve természetesen az ár/érték, illetve minőség arányokat is, állítjuk össze listánkat. Nézzük is meg, mely gyártók, mely modelljei kerültek megérdemelten a legjobb akciókamerák sorába az idei év első feléig.

  1. GoPro Hero4 Black

GoPro Hero4 Black

Mi más lenne a vitathatatlan első helyen, mint a sportkamerák úttörője. Ez a modell nem csupán a GoPro vállalat vezető modellje, de ezt veszik etalonnak más akciókamera gyártók is. Ez a kamera ötvözi magában a modern elektronika és fototechnika összes vívmányát. A Hero4 Black 4K és FullHD felbontásban rögzít (120 képkocka/másodperc). Méghozzá a 4K-t a kamera 25 képkocka/mp gyorsasággal rögzíti, ellentétben a GoPro előző modelljével, és a már tradicionálisnak számító videórögzítési funkciók széles tárháza sem változott, a látószögek beállításától kezdve a képkockák gyakoriságáig.

Nem véletlen, hogy a legtöbb profi is kifejezetten ezt az akciókamerát részesíti előnyben, de egy átlagos felhasználónak, vagy hobbi extrém sport kedvelőnek is sokáig fog jó szolgálatot teljesíteni. Átlagos tokkal rendelkezik, az alapfelszereltséghez járó különböző rögzítési lehetőségek széles választékával.

Természetesen ez a sportkamera fel van szerelve a modern technológiai vívmányok utolsó „szösszeneteivel”, például a vezeték nélküli kapcsolatot tekintve, illetve vezető szoftverrel van ellátva, amely a kamerának egy sor nagyon hasznos funkciót kölcsönöz, olyanokat, mint a Time Lapse videó felvétel, v agy a PROTUNE üzemmód, amely lehetővé teszi, hogy az utómunka során csodás képet hozzunk létre.  A GoPro Hero4 Black ellen csak az árát és a viszonylag nem hosszú egy akksis üzemidőt (főleg bekapcsolt Wi-Fi mellett) tudják felhozni. Minden másban nincs párja. Tehát, vitathatatlanul első helyezést érdemel a mi listánkon is. Akár profi, akár hobbi célokra szeretne akciókamerát vásárolni – a GoPro Hero4 Black modellben nem, fog csalódni.

  1.    Garmin Virb Elite

Garmin Virb Elite

A Garmin márka Virb Elite akciókamera modellje biztosítja, hogy kalandjának összes mozzanatát teljes terjedelmében átélhesse. Magas kontraszttal bír a kamera és a színátadás nagy pontosságával. A Virb Elite 16 megapixeles mátrixal rendelkezik és képes a 120 képkocka/mp felvételre.

A Virb Elite váza nagyon átgondolt dizájnt kapott, arrébb tolt felvétel be-és kikapcsoló gombbal. A kamera egy elég jó teljesítményű akkumulátort kapott (2000 mAh), ami akár egy 3 órás folyamatos felvétel elkészítését is lehetővé teszi.  A Virb Elite-tel továbbá ellátták GPS-el és Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel is, az okostelefonnal vagy számítógéppel való kapcsolat létesítéséhez. A részletesebb és informatívabb képhez a kamera tudja kezelni egyéb külső készülékek bejövő jeleit is, olyanokét mint a pulzusmérő, hőmérő és egyebek. Továbbá a kamera rendelkezik beépített magasságmérővel és gyorsulásmérővel. Mindez lehetővé teszi, hogy további információkat jeleníthessünk meg a videónkban.

Garmin Virb Elite2

Kiegészítőként a kamerához kap egy átalakító adaptert, amellyel minden GoPro-s rögzítést alkalmazhat a Garmine Virb Elite sportkameráján. Ha figyelembe vesszük ennek az akciókamerának a tudásszintjét, minőséget, funkcionalitását, árát – listánk második helyezése biztosan az övé. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, egy tökéletes alternatívája az első helyezett GoPro-nak, még a rögzítési lehetőségek felettébb széles választéka is egyformán alkalmazható.

  1. Sony AZ1 VR

Sony AZ1 VR

A Sony vállalatnak ez az újdonsága biztosan megörvendezteti az összes kalandkedvelő embert. Az akciókamera miniatűr méretei lehetővé teszik a rögzítését még a legnehezebben elérhető helyeken is. A kamerához jár egy kis távirányító, aminek a segítségével indíthatjuk és megállíthatjuk a felvételt, illetve érdekes álló képeket rögzíthetünk. A kényelem nevében a távirányító csuklóra rögzíthető.

A Steady Shot™ stabilizátor kompenzálja a kisebb vibrációkat és elmosódottságokat, amik szállító eszközökről történő felvétel során szoktak megjelenni, például motorbicikli vagy hómobilról való filmezésnél. Ez magabiztosságot kölcsönöz Önnek, hiszen így minden esetben éles és pontos képeket fog rögzíteni.

A Full HD minőségű felvételeket 60 képkocka/mp mellett rögzíti a kamera, az ennél alacsonyabb felbontású felvételek esetében ez a mutató 120 képkocka/mp.  Az igazán nagy teljesítményű sztereómikrofonnak köszönhetően Ön még akkor is az élő hangzást élvezheti, ha az akciókamera a tokjában van.

Sony AZ1 VR2

A Sony AZ1 VR kamerájának nincs szüksége kiegészítő védelemre kisebb eső vagy havazás esetén, a cseppeket a víztaszító váz tökéletesen lekezeli.  A beépített GPS modulnak köszönhetően pedig automatikusan a felvételhez adhatja az aktuális földrajzi adatokat. A Sony kis kamerája Ustream hálózati lehetőséggel is rendelkezik, amivel egyenes adásban közvetítheti a videóját, illetve megoszthatja a szociális hálókon. Ez a kis sportkamera megérdemli a harmadik helyet a legjobbak közt, a Sony egyébként is híres jobbnál jobb képrögzítő készülékeiről, a sportkamerák közt is vezető szerepet tölt be, modelljei megérdemelten foglalnak el vezető helyezéseket a legkülönbözőbb listákon.

  1. Drift Ghost-S

Drift Ghost-S

Ez a kamera azon nem sok modell egyike, amelyekről tulajdonképpen mindenhol csak jót olvashatunk, ami a vásárlói, felhasználói visszajelzéseket illeti – ez annyit jelent, hogy a gyártó igazán eltalálta a modellt, hiszen a legjobb és leginkább értékelhető kritika és vélemény pont a felhasználóktól érkezik. Ez az akciókamera igazán jó benyomást keltő külsővel rendelkezik, kezünkben tartva azonnal érezhető az összeszerelés, illetve a felhasznált anyagok minősége. Csepp-és porálló a kamera, a kijelzőjét pedig Corning Gorilla Glass védi.

A Drift Ghost-S a leginkább vezető akciókamera gyártók top-modelljeivel konkurál. Nem csupán tökéletesen van összeszerelve, de kifejezetten jó technikai jellemzőkkel rendelkezik. Ebben a modellben lehetőség van az 1920×1080 felbontású 60 kép/mp videorögzítésre. Azonban ha 848×480 pixeles felvételt készítünk, akkor azt 240 képkocka/mp mellett is meg tudjuk tenni.

Drift Ghost-S2

 A Drift Ghost-S egy igazán nagy kapacitású akkumulátorral van felvértezve, 170 mAh. A kamera optikája a látószög tekintetében három felvételi üzemmódban teljesíthet: 160, 127 és 90 fok. A fokot Ön választhatja meg, a saját meglátása szerint. Ez egy hasznos funkció, hiszen gyakori, hogy az akciókamerák csak széles látószög mellett rögzítenek. A gyártó figyelembe vette a távirányítás lehetőségét is, azaz jár hozzá távirányító is.

A felsoroltak mellett a kamera az összes, hétköznapi akciókamerákra jellemző, megszokott funkcionalitással rendelkezik. A negyedik helyet listánkon ez a kis kamera kapta, attól függetlenül, hogy nem egy nagy márkáról van szó, a Drift igazán mindent megtett a Ghost-S kamerájával, hogy ott legen a legjobb akciókamerák sorában.

  1. iON Air Pro 3

iOn Air Pro3

Ön hallott már valamit az iON vállalatról? Igen, egy „sötét lóról” van szó. Erről a cégről nem áll sok információ rendelkezésre. Ez egy teljesen új résztvevője az akciókamera piacnak, mindazonáltal teljes joggal foglalja el az ötödik helyet listánkon.

Egyedülálló cilinderformájával az Air Pro 3 lehetővé teszi olyan helyekre való rögzítését, ahova más sportkamerák rögzítése egyszerűen lehetetlen lenne. Az Air Pro 3 éles videofelvételeivel fogja örvendeztetni Önt 60 képkocka/mp melletti 1080p felbontásával, a Sony gyártmányú új mátrixának köszönhetően. Ezzel a kamerával Ön akár 15 méteres mélységre is merülhet, kiegészítő kameravédő eszközök nélkül. A fényképei és videofelvételei számára Ön egy ingyenes iONCloud 8GB kapacitású tárhelyet is kap.

iOn Air Pro3-2

Az ötödik helyet listánkon vita nélkül az Air Pro 3-nak ítéltük, mindamellett, hogy technikai jellemzői minden tekintetben predesztinálják erre a helyezésre, az egyedi külső kialakítása és megoldásai, illetve vízálló és egyéb jellemzői csak megerősítettek döntésünkben.

—————————————————————————————————————————————

Nos, tehát összeállt a „2018 legjobb akciókamerái” listánk. Természetesen folyamatosan frissülni fog, így Ön mindig naprakész információt fog kapni. Reméljük, hogy segítségére tudtunk lenni és most már jobban tudja, milyen sport, illetve akciókamerára van szüksége.