Félprofi DSLR fényképezőgépek

Legjobb félprofi tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépek 2018

Egy fényképezőgép kiválasztása, megválasztása sosem egyszerű feladat. Akkor pedig kiváltképp, ha egy komolyabb gépet szeretnénk birtokunkban tudni, olyat amivel már akár profi színvonalú képeket is lőhetünk. Az ilyen, nevezzük “félprofi” gépeknek a palettája nagyon széles, nem beszélve a felkínált kialakításokról, változatokról. Sokat lehet vitatkozni arról, hogy egy kezdő fotós számára, aki fejlődni szeretne és egyre jobb, nehezebb kompozíciókat készíteni, melyik gép felel meg leginkább. Azonban mi egyszerűsítettünk a kérdésen és a lenti felsorolásban az idei év legjobb félprofi tükörreflexes kameráit soroljuk fel. Hogy miért is ezeket? Nos, egyrészt mert félprofi kategóriában ezek a fényképezőgépek számítanak a legjobbnak, ezekkel lehet kihozni a legtöbbet ezen a szinten, illetve ár/tudás/minőség összevetésben a legjobbak. Az egyéb fajtájú kamerákról olvashatnak többi cikkünkben, illetve a “legjobbak” közt talál róluk is felsorolást. Hát, vágjunk is bele, ismerkedjünk meg a 2016 év legjobb félprofi DSLR fényképezőgépeivel.

  1. Pentax K-3

Pentax k3

A K-3 új APS-C méretű, 24 effektív megapixeles CMOS (23.5mm×15.6mm) szenzort kapott. Párosítva a szintén új, kivételesen hatékony képfeldolgozással és zajszűréssel rendelkező PRIME III képfeldolgozó motorral, valamint az optikai aluláteresztő szűrő nélküli kialakítással, a K-3 nagyfelbontású, tónusokban gazdag képek készítését teszi lehetővé. Az extrém rossz fényviszonyokban segítségül szolgál az ISO 51200 legmagasabb érzékenység.
Ez a gép tehát ISO 51200-as legmagasabb érzékenységet kínál, így a fotózás során részletgazdag fotókat készíthetünk extrém rossz fényviszonyokban is, továbbá éjszakai módban egyaránt. A K-3 a PENTAX által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmust is magáénak mondhatja, mely minden kompatibilis K-bajonettes objektívvel működik. Az SR mechanizmust segítő vezérlőszerkezet beépítése és a megnövelt mágneses erőnek köszönhetően a stabilizátor még megbízhatóbban és hatékonyabban működik, mint korábban.

Pentax k3-2

Újonnan fejlesztett optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció szubpixel mértékű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka annak, amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést az opcionális O-GPS1 GPS egységgel.

Pentax k3-3

A K-3 az új fejlesztésű PENTAX Real-Time Scene Analysis System a kb. 86,000 pixeles RGB fénymérő szenzorral és továbbfejlesztett algoritmussal szerelve érkezik, mely nem csak eddig nem látott pontossággal bír, de további segítséget nyújt a fókuszálás és a fehéregyensúly beállításához. Így akár -3 fényértéknél is kiválóan működik.

Az RGB szenzort használva a K-3 automatikusan felismeri a témát, és nem csak konzekvensen követi a felhasználó szándékait, de precízen el tudja különíteni a fő témát a háttértől, hatékonyabban kiegyensúlyozva a vaku erősségét.

  1. Sony Alpha ILCA-77M2

Sony Alpha ILCA-77M2
Élvezze a továbbfejlesztett APS-C formátumú érzékelő 24,3 megapixeles effektív felbontását. A korábbi típusoknál 20%-kal magasabb érzékenységet biztosító érzékelő a tökéletes, alacsony zajszintű állóképekhez és Full HD videókhoz.
 
A továbbfejlesztett képfeldolgozó motor (BIONZ X processzor) hatalmas mennyiségű érzékelőadat kezelésére képes, amelynek révén rendkívül nagy sebességgel készíthet kiváló minőségű, alacsony zajszintű képeket.

Újonnan kifejlesztett 79 pontos fázisérzékelő AF-rendszer 15 célkereszt-érzékelővel a pontos, folyamatos élességállítás érdekében – a képkeresővel vagy az LCD-kijelzőn élőnézetben használható.

A Sony egy egyedülálló, szabadalmaztatott áttetsző tükör technológiával váltja fel a DSLR készülékek mozgó tükrös rendszerét, amely a pontos fázisérzékelő AF-rendszerrel kivételesen gyors felvétel-készítésre ad módot.

Gyors események rögzítése pontos, akár 12 képkocka/mp sebességű követés mellett. (kb. maximális sebesség folyamatos AF üzemmóddal). 60 képkocka sorozatonként, ha a minőség beállítása ,,FINOM”, a képméret pedig ,,L”.

Sony Alpha ILCA-77M2 -2

1920×1080 képpont, Full HD felbontású videót rögzíthet a mozgó témákról állandóan használható AF követéssel: most 60p/24p progresszív felvételkészítési móddal a mozihatású eredmények érdekében.
Éles és pontos autofókusz állandóan használható AF követéssel A PASM expozíciós üzemmódok teljes körű, kreatív vezérlést biztosítanak

AF Range Control tartományvezérlő – az adott távolságra rögzíthető autofókusz éles képeket biztosít még akkor is, ha a célpontot pillanatnyilag el is takarja egy előtte áthaladó tárgy.

Nagy érzékenységi tartomány ISO 100-tól 25 600-ig – a nagy maximális érzékenység természetes színű, alacsony zajszintű képeket tesz lehetővé, akár gyenge fényviszonyok között is. A bővítési mód akár ISO 50 értékig terjeszti ki az érzékenységet.

Az LCD-kijelző 3 irányba dönthető – szabadon beállítható nagy felbontású (1 228 000 képpontos) LCD-kijelző, WhiteMagic technológiával, a közvetlen napfényben is tiszta képmegjelenítés érdekében.

Sony Alpha ILCA-77M2-3XGA OLED TruFinder – precíziós, elektronikus képkereső nagy kontraszttal és 100%-os lefedettséggel a pontos komponáláshoz, a kézi élességállításhoz és a felvételek visszanézéséhez.

Nagy felbontású információs kijelző – választható megjelenítési beállítások: Grafikus kijelző, Minden információ kijelzése, Nincs információmegjelenítés, Hisztogram vagy Digitális szintjelző.
Tiszta képnagyítás – digitálisan felnagyítja a kép középső részét 2x nagyságúra, szinte észrevehető minőségromlás nélkül, virtuálisan megkétszerezve a nagyítási tartományt.

Arcfelismerés arcregisztrálással – akár nyolc arcot is felismer egy jeleneten. A gyönyörű portrék készítése érdekében beállítja az optimális expozíciót, a fehéregyensúlyt, a vakut és más opciókat.

Bővített, rugalmas pontszerű – ha az aktív AF pont lemarad a tárgytól, a körülvevő 8 AF pont közül egy azonnal bekapcsol a mozgó témákra történő folyamatos és pontos fókuszálás érdekében.
Továbbfejlesztett AF-terület módok – a célkeret méretét optimalizáló ,,követő AF”, amely az optimális AF-területet használatát biztosítja, most fókuszterület-módként is elérhető. Követés esetében kiválaszthatja a kezdeti AF-pontot a Széles, Zóna, Közép, Rugalmas spot vagy Kiterjesztett rugalmas spot AF területi módok közül.

5 lépéses követési beállítás – az AF követési időtartam beállítható 5 lépésben. Az alacsony beállítások a stabilitást, a magasabb beállítások pedig a sebességet helyezik előtérbe (ideális különböző témák, különböző távolságokról történő rögzítése esetén). Három beállítás filmek rögzítése esetén is elérhető.

Eye AF  – éles fókuszban, kis mélyélességgel rögzíti az arcokat még ha a személy félig el is fordul a fényképezőgéptől.
Vezető képkezelő technológia – legapróbb részleteket is megjelenítő technológia minimalizálja a hangsúlyos körvonalakat a még valóságosabb képek és finomabb részletek érdekében. Az elhajlást csökkentő technológia kijavítja az elmosódott részleteket a kis blendebeállítás (nagy F-szám) mellett is finomabb részletek megjelenítése érdekében.

Területspecifikus zajszűrés – a legapróbb részleteket is megjelenítő technológia mellett, a készülék hatékonyan csökkenti a zajszintet a tisztább és még finomabb részletgazdagságú képekhez, nagy érzékenység mellett készített felvételek esetében is.
Továbbfejlesztett beépített képstabilizálás – hatékony képstabilizálás bármilyen kompatibilis objektív számára, a teljes gyújtótávolság-tartományban. Segítséget nyújt a képkereső által nyújtott kép stabilizálásában, a kioldógomb félig történő lenyomása mellett.

Fókusznagyító és csúcsérték funkció – a fókusz kézi finomhangolása érdekében nagyítsa fel a képet vagy a videót a nagy felbontású képkeresőben, vagy használja a Csúcsérték funkciót a legélesebben fókuszált részek színezésének gyors megerősítése érdekében.

Állítható képkereső-beállítások – a környezeti fény jellegének és mennyiségének kompenzálására állítsa be a képkeresőszínhőmérsékletét és fényerejét 5 egyszerű lépésben.

Testreszabható funkciógombok – a gyakran használt funkciókat hozzárendelheti az Ön által választott gombokhoz. A gyorsabb és intuitívabb működés érdekében egyszerűen hozzárendelheti a 11 gombhoz az 53 funkció bármelyikét.

  1. Canon EOS 70D

Canon EOS 70D

20,2 megapixeles CMOS-érzékelő és DIGIC 5+  -az EOS 70D a 20,2 megapixeles APS-C CMOS-érzékelő és a nagy teljesítményű DIGIC 5+ képfeldolgozó kombinációjának köszönhetően részletgazdag és tiszta 14 bites képeket készít. A színek élethűen jelennek meg, a tónusátmenetek pedig finomak és természetesek.
A 7 kép/mp-es teljes felbontású sorozatfelvétellel akár a pörgős sporteseményeket vagy a gyorsan változó természetet is megörökítheted, a kiváló teljesítményű 19 kereszt típusú pontból álló AF-rendszer pedig elég pontos és gyors ahhoz, hogy mindig elkapd a legjobb pillanatot.
Az EOS 70D az első olyan fényképezőgép, amely a Canon Dupla pixeles CMOS AF technológiájával készült, amely gyors és egyenletes automatikus fókuszkövetést tesz lehetővé videofelvétel közben. Minden egyes pixel két fotódiódával rendelkezik, amelyek automatikus fókuszálás közben egymástól függetlenül vagy együtt olvassák ki az adatokat a kép elkészítéséhez.

Az EOS 70D lenyűgöző Full-HD (1080p) videofelvételeket készít gyors és pontos autofókusszal a Canon egyedülálló Dupla pixeles CMOS AF technológiájának köszönhetően. Fedezd fel a sztereó hangzásban, a teljes kézi vezérlésben és a választható képfrekvenciában rejlő kreatív lehetőségeket!

Canon EOS 70D-2

Fényképezz távolról, különböző nézőpontokból, hiszen az EOS 70D fényképezőgépet számítógépről, táblagépről és okostelefonról is vezérelheted. A képeket vezeték nélkül, azonnal megtekintheted és megoszthatod családoddal és barátaiddal.

Az EOS 70D rossz fényviszonyok között sem hagy cserben. ISO-tartománya 12 800-ig terjed – amely 25 600-ig bővíthető – így gyenge megvilágítás mellett, vaku és állvány használata nélkül is gyönyörű felvételeket készíthetsz.

Szinte bármilyen egyéni vagy furcsa szögből fotózhatsz a 7,7 cm-es (3,0”) 3:2 képméretarányú, változtatható képszögű ClearView II kapacitív LCD kijelzővel, amely nemcsak az intuitív érintésvezérlést támogatja, hanem 1 040 000 képpontjának köszönhetően nagy felbontásban is képes lejátszani a felvételeket. Válts Élőképes módra, és örökítsd meg az eseményeket a legjobb szögből, a legjobb beállításokkal!

Élvezd a nagyobb, jobban kinagyított látómezőt az intelligens keresőben, ahol a 98%-os lefedettségnek, a kényelmes 22 mm-es szemtávolságnak, a hasznos felvételkészítési információknak és az elektronikus horizontnak köszönhetően minden adott a legjobb kép elkészítéséhez.

Canon EOS 70D-3

Az EOS 70D nagy dinamikatartományú (HDR) felvételkészítési módjának köszönhetően egyetlen apró részlet sem vész el sem a megvilágított, sem az árnyékos területeken, többszörös exponálás funkciójával pedig akár kompozit képek is készíthetők. Dobd fel állóképeidet a kreatív szűrőkkel, például a játék fényképezőgép vagy a miniatűr hatással.

Az EOS 70D a Canon teljes EF és EF-S objektív-termékcsaládjával és teljes EX sorozatú Speedlite vakukínálatával kompatibilis, így különböző objektívek és vakuk használatával fejlesztheted ügyességed.

  1. Nikon D7100

Nikon D7100

Ez a meglepően könnyű és kis méretű, strapabíró, mégis funkciókkal teli fényképezőgép remek DX-teljesítménnyel emeli magasabb szintre a fényképezés élményét. Mivel nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, a D7100 a lehető legtöbbet hozza ki a 24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelőből, így a gép még a legfinomabb részleteket is borotvaélesen, nagy felbontásban rögzíti. Az 51 pontos automatikus élességállítási (AF) rendszer gyorsan és professzionális szinten készít rendkívül precíz képeket. Ez az időjárás- és porálló, magnéziumötvözetből készült felső és hátsó burkolattal ellátott, kiváló tulajdonságokkal rendelkező D-SLR fényképezőgép 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, extra telefotó-hatást kínál újdonságnak számító 1,3x kivágás funkcióval, valamint ISO 100–6400 érzékenységtartománnyal rendelkezik, amely révén még gyenge fényviszonyok közepette vagy gyorsan mozgó témák esetén is makulátlan képek készíthetők.
Nikon D7100-2Nikon D7100-3

Felvételeit a keresőn keresztül, illetve élő nézet módban egyaránt készítheti; a gép által kínált speciális hatásokat állóképek és teljes HD videók felvétele során egyaránt valós időben alkalmazhatja, az elkészült felvételeket pedig vezeték nélküli átvitellel* intelligens eszközre küldheti, ahonnan azokat megoszthatja a közösségi hálózatokon. A D7100 eddig nem tapasztalható mértékű irányítást ad az ön kezébe, bárhol, bármit is csinál.

  1. Pentax K-5 II és IIs

Pentax K-5 II és IIs

Megújult csúcsmodell érkezett a Pentax DSLR-ek élére. Bár elnevezése nem újszerű, a K-5 II-es kiadása igazi újdonságot jelent a gyors autofókusz terén, a IIs kiadás ráadásul AA (anti aliasing) szűrő nélkül lesz elérhető minimális többletköltség fejében.

Pentax K-5 II és IIs-2

Korábban Ricoh cégcsoportba került Pentax nem változtatott a bevált vázon, az új zászlóshajó nem véletlenül nem kapott csak upgrade jellegű II-es utótagot. Két éve pont a Photokina-n láthattuk meg egyébként a sima K-5 vázat, az utódban maradt a felbontás, de új fejlesztésű az effektív 16.28 megapixeles CMOS szenzor, mely a RIME II (PENTAX Real Image Engine) képfeldolgozó processzorral karöltve ISO100-12 800-as érzékenységre képes. Kiterjesztés mellett érhető el a 80-as minimum és az 51 200-as maximum ISO. A készülék hátulján egy 3” átmérőjű 921 000 képpontos fix LCD kijelző található, a kereső pedig természetesen 100%-os lefedettségű 0.92x nagyítás mellett.

Pentax K-5 II és IIs-3

A szenzort az SR mechanikus képstabilizátor mozgatja a bemozdulás elleni ”harcban”, míg a sebesség terén sincs szégyenkeznivalója a K-5 II-nek, 7 kép/mp sorozatfelvételre képes 30 JPEG vagy 8 RAW kép erejéig. A videózás terén 1080p a legnagyobb felbontás 25 kockánkénti felvételezéssel, készülék önmagában csak mono hangot rögzít és a korszerű AVCHD helyett csak Motion JPEG fájlformátumban menti a filmeket.

A K-5 IIs mindösszesen abban tér el ikertestvérétől, hogy a szenzor elöl lekerült benne az AA (anti-aliasing) szűrő. Ezáltal kiváló képminőséget kapunk nagyobb részletgazdagság mellett, a moiré effekt viszont ezzel egyenes arányosságban növekszik.


Természetesen listánkat folyamatosan frissítjük, így Ön biztos lehet benne, hogy az itt található információk naprakészek. Továbbá mivel nem áll érdekünkben egyik gyártó vagy modell előtérbe helyezése, így az objektivitást sem vonható kétségbe, azaz, cikkünkben ténylegesen az év legjobb félprofi DSLR kameráit találja.