Laptopok

Legjobb laptopok 2018

Szeretnénk egy átfogó listával szolgálni azoknak, akik laptop vásárlása előtt állnak, de nehezükre esik eldönteni, hogy milyen laptopra is van szükségük. Természetesen az első fontos tényező, hogy milyen feladatokra is szánja a laptopot, azaz otthoni, üzleti, vagy kifejezetten úgy nevezett „gamer laptop” modellre, tehát játékokhoz való laptopra van szüksége. Mivel egy laptopot nem tudunk fejleszteni, egy asztali géppel ellentétben, így érdemes átgondolni, hogy egy-két fokkal nagyobb, jobb teljesítményű gépet vegyünk, mint arra a jelen pillanatban szükségünk van, így elkerüljük a későbbi bosszankodást és biztosan örömünket leljük az új gépben még akár hosszú évekig. Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kategóriájú laptopot szeretnénk, már szűkül a kőr, de itt merülnek fel a nehezebb kérdések – melyik gyártó, melyik modellje lenne a legjobb, mit tud az egyik gép a másikkal szemben, hiszen a legtöbb modellt saját kategóriáján belül gyakran a legjobbnak titulálják, illetve a legjobb vételnek, ami nem hogy megkönnyítené a döntést, de sokkal inkább megnehezíti. Ezért is döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az Ön segítségére szolgáló, tényleges „legjobb laptopok” listát, amelyet a kategóriák figyelembe vételével alkottunk, azaz megtalálja benne a legjobb otthoni, legjobb üzleti, illetve legjobb gamer laptopot. Vágjunk is bele.

  1. Asus VivoBook Pro, a sokoldalú multimédiás

A magyarországi piacon nemrég kapható az Asus legújabb, multimédiás, felső kategóriás laptopja. A gyártó hagyományainak megfelelően ezt a gépet az N családba sorolják, azonban egyedi névvel lett ellátva, ellentétben elődjeivel, ennek megfelelően most VivoBook Prónak nevezik az N552-est.  Az alapkoncepció nem igazán változott a modellsor esetében, miért is változtattak volna, ha valamin ennyire jól bevált – minőségi anyagok, komoly hardverrel felszerelt modell, nagy gondossággal összerakva. Jelen modellnek az elsődleges feladata, célja a multimédiás tartalmak ideális kezelése. Természetesen netezéshez is használható, sőt, a grafikus rendszere és a hardver konfigurációja annyira erős, hogy még gamer laptopnak is elmenne.

Fedele és középszürke fém kivitelezése igazán mutatós és tökéletesen ellenáll az újjlenyomatoknak. 15,6 hüvelykes képernyője akár félkézzel is felnyitható. Egyébként kissé nagynak és nehéznek tűnhet, a mai paramétereket nézve, azonban így legalább elfér benne a normál méretű billentyűzet, az igazán jó hűtés és az optikai meghajzó is, ezért ezt inkább előnynek minősítjük jelen esetben. A hangszórókat a Bang & Olufsenhez tartozó ICEpower-rel való együttműködés szülte.

A csatlakozókínálat ideális mindenki számára: három USB 3.0 port mellett találunk egy USB 3.1 Type-C portot is, a HDMI és Mini Display Portokon pedig mehet a kép. A Gigabit Ethernet csati sem maradhatott ki természetesen. Optikai meghajtó, DVD-író vagy Blu-Ray egység is megtalálható benne. Tehát, ha Ön egy munkára, szórakozásra, otthoni és irodai használatra keres egyidejűleg laptopot – az Asus  VivoBook Pro jelenti a legjobb választást.

  1. HP Spectre 13, a világ legvékonyabb notebookja

A HP bemutatta Versailles-ban a leglátványosabb laptopját, ez egyben a világ legvékonyabb notebookja is. A 13,3 hüvelykes képernyővel rendelkező  Spectre 13 a legvastagabb ponton is csupán 10,4 mm, ilyen paraméterekkel még nem is olyan régen csak mobilok és táblagépek büszkélkedhettek. a Spectre 13 pedig egy teljes értékű, kettényitható, nagy teljesítményű számítógép. A gép megjelenése akár a vastagsága – meghökkentő és lélegzetelállító. Szénszál és aluminium fedele, látványos rézszínű, fényes, a kijelzőfedélen túlnyúló része tökéletes összhangban van a HP logóval. Az összesen 2 mm vastagságú Gorilla Glass 4 védőréteges kijelzőpanel is káprázatos. Az IPS panel Full HD felbontása tökéletesen elegendő a 13,3 hüvelykre.  A Bang & Olufsen hangszóróival találkozhatunk ennél a csodás kis laptopnál is.

A HP Spectre 13 csatlakozókiosztása igazán újszerű és formabontó. Az egyedüli hagyományos csatlakozó, amivel találkozhatunk, az az integrált hang ki- és bemenet, amit ezen kívül találunk, az már csak három darab USB Type-C, a MacBooknak például csak egy van. A háromból kettő Thunderbolt 3.0 kompatibilis, ami alkalmassá tesz akár egyszerre még 4K-s kijelző meghajtására és akkor még a különböző speciális dokkolókról nem is ejtettünk szót. Azonban egy hagyományos egérhez vagy pentdrive-hoz átalakítóra lesz szükség, amit kapunk a géphez.

A vékony notebookokba a gyártók általában alacsony fogyasztású, Core M procikat tesznek, de a HP másik utat választott. A Spectre 13-ba Core i processzorokat szerelnek. a memória kapacitása 8GB, 256 vagy 512 SSD-vel. Természetesen Wi-Fi és Bléuetooth® modul is megtalálható a vékony, de erős kis gépezetben. Röviden – tökéletes választás annak, aki egy kimagasló teljesítményű, de igazán kecses megjelenésű laptopot keres.

  1. ThinkPad T460p – az erős ThinkPad visszatért

A Lenovo ThinkPad T sorozatának legizmosabb tagjába a hatodik Core i család, Skylake processzorokat alkalmaztak, azaz ismét négymagos, akár nyolcszálas mobil CPU-kat. 14 hüvelykes Kompakt modellről lévén szó, T460p a neve. Alaposan lefogyott a két generációval ezelőtti elődjéhez viszonyítva, majdnem 6mm-el vékonyabb a T460p.

Külső megjelenésében nem sokat változott az elődökhöz képest, nem, egy szépségdíjas modell, ha innen közelítjük meg, azonban a funkcionalitása kárpótolja a felhasználót. Ez a gép kifejezetten azoknak való, akik nem a külsőre adnak, hanem sokkal inkább a belső jellemzők fontosak számára. A ThinkPad T460p négyféle négymagos Skylake procival rendelhető. A DDR4 memóriából max. 32 GB fér el, az adattár lehet hagyományos SATA vagy SSD is, illetve a SATA Express gyorsabb adattár használatát is lehetővé teszi.

ThinkPad TP460p

Röviden és tömören: ha ismeri és valaha szerette a ThinkPad modellsort, akkor a T460p az Ön választása – ötvözi az elődök összes jó tulajdonságát, nem fognak hanyatt esni a külsejétől, de nem is ez a célja, ez a gép funkcionalitásában tökéletes, letisztult külsővel rendelkezik. Tökéletes választás akár munkához akár otthoni használatra.

  1. Dell XPS 15 – szuperjó, de elég drága notebook

Az XPS 15 a Dell 13 hüvelykes „kistesójának”  15 hüvelykes kivitele. A relatív nagy kijelző ellenére egy igazán kompakt kis gép, így tökéletes társ lehet akár egy utazás során is, mindössze 11-17 mm vastag és 1,8 kilogramm alatt mozog ez a masina. Külső látványa és tapintása igazán megnyerő, kellemes alumínium jellemzi a gép külsejét, ami nem csak díszelem, hanem teherviselő elem is egyaránt. Más csúcsmodelleknek megfelelően ez is példásan igényesen van összeszerelve, minden illesztés tökéletes, a zsanérok elsőrangúak, illesztési hézagai nagyon minimálisak, szóval kitettek magukért a Dellnél.

Csatlakozóból lehetne valamivel több is. Hagyományos USB-ből összesen kettőt találunk, mondjuk azon 3.0-sak. A harmadik már USB Type-C, de Thunderbolt 3.0 támogatású, így óriási sávszélességet tud biztosítani, egyszerre több monitort hajthatunk meg, dokkolót csatlakoztathatunk, de még külső grafikus kártyákat is köthetünk nemsokára rá. Egyértelmű, hogy ilyen vékony gépbe nem kerül optikai meghajtó, azonban Ethernet aljzatot sem kapott az XPS 15, össze lett vonva a hang ki- és bemenet, az egyetlen HDMI kimenet pedig 1.4a szabványú.

Hagyomány az XPS 15-nél, hogy nincs numerikus része a billentyűzetnek, ami alá ezúttal üvegfelületű touchpadet tettek.

Dupla ventilátoros hűtés tölti ki a hátsó részt, ami hűti a Skylake-alapú processzort és GeForce GTX 960M grafikus alrendszert. Alatta a DDR4 memória két SO-DIMM foglalatban található. Egy igazán jó, csúcsmodellről beszélünk, amely a modellsorán belül is eléggé jó benyomást kelt. Szintén tökéletes választás annak, aki univerzálisan használható gépet szeretne.

  1. Asuspro B8430U vállalati csúcsnotebook

Csúcskategóriás vállalati notebook témában három modellcsaládot szokás emlegetni: a Dell Latitude-jait, a HP EliteBookjait és a Lenovo ThinkPadjeit. Akik régóta forognak ezeknek a gépeknek a világában, és találkoztak már öt éve vagy még régebben gyártott példányokkal, gyakran mondják, hogy bizony az általános minőség – a gyártók állításával ellentétben – nem fölfelé, hanem lefelé mozdult el. Ebben lehet is valami, mert a korábban jellemzően inkább konzumer vonalon erős gyártók egyre könnyebben érik utol vállalati vonalon az említett csúcsgépeket. Legutóbb egy Fujitsu alternatíva, a Lifebook E746 próbájánál volt az az érzésünk, hogy közelebb került a neves trióhoz. Mindezt úgy érték el a japánok, hogy az E7-es gépek külsejéhez három-négy éve hozzá sem nyúltak, csak az Intel platformot frissítik bennük. Most az Asus profi gépe, azaz az Asuspro B8430U is a vállalati trió babérjaira tör.

ASUSproB8430

Picivel két centiméter alatti vastagságával az Asuspro B8430U a ThinkPad T460s, Latitude E7470 és EliteBook 840 ellenfele kíván lenni, hozzájuk hasonlóan nincs optikai meghajtója. Kijelzője természetesen matt felületű és Full HD felbontású, igaz, csak TN paneles. Csatlakozókínálata korrekt, mind a négy USB kapuja 3.0-s, képkimenetből mini DisplayPort és D-Sub került rá, az Ethernet portot sem hagyták ki, az SD mellett SmartCard olvasó is kérhető, LTE modem beépítésére is van lehetőség. Vállalati gépeknél fontos szempont a dokkolhatóság, erre az Asus az egyik USB portot használja, de maga az Ultra Docking Station egy jó vaskos, teljes notebookot körülölelő megoldás rengeteg további ki- és bemenettel.

Vállalati csúcsgépek terén nagyon kevés gyártó nyúl AMD megoldáshoz, az Asusnál is inkább a Skylake-alapú, hatodik generációs Core i chipeket választották. Vékony gépről lévén szó, a B8430U-hoz az alacsony fogyasztású, 15 wattos TDP osztályba tartozó példányok rendelhetőek. Kétmagos, négyszálas, HD Graphics 520 IGP-s Core i5 és i7 CPU-k vannak a kínálatban vPro támogatással, illetve a-nélkül. Melléjük DDR4 memória került, 4 GB-ot az alaplapra, ezen felül legfeljebb 8 GB-ot tehetünk egy DIMM-be. Az adattárakat 2,5 hüvelykes és M.2-2280 foglalat várja, így van lehetőség SSD+HDD felállásra.

Kijelzőből az egyetlen opció a Full HD felbontású TN panel, pedig jó lenne IPS-es alternatíva is. A Wi-Fi adapter természetesen AC-s két adatfolyammal, emellett ott a Gigabit Ethernet, a Bluetooth 4.0 és az opcionális 4G LTE modem. A notebook fenéklemezének jelentős része eltávolítható két csavar kioldása után, így hozzáférhetünk a 2,5 hüvelykes és M.2 állásokhoz, a memóriafoglalathoz és a 48 wattórás akkumulátorhoz is. Utóbbi a burkolat alatt van, nincs kívülről felcsatlakoztatható, második akkumulátoros megoldás. A zsanér felé szellőző hűtés ventilátora viszont rejtve marad, tisztításához jobban meg kell bontani a gépházat.


Mint minden listánk és cikkünk a “legjobbak” rovatban, úgy, természetesen a legjobb laptopok lista is folyamatosan bővül, változik, figyelemmel követve a legújabb készülékeket és trendeket. Legyen rendszeres olvasónk és értesüljön elsőként ezekről a változásokról!