A7r II

Sony a7R II – Csúcsminőség?!

Érkezik a Sony a legújabb, 42 megapixeles, stabilizált full frame BSI CMOS szenzorral felszerelt cserélhető objektíves gépével. A Sony részéről rendkívüli fejlesztésnek számított a 2013-ban bemutatott a7R típusú fényképezőgép, viszont a továbbfejlesztett ILCE-7RM2 változatban még jobban felturbóztak a japán gyártók mindent. A 36-ról 42 megapixelesre való váltás csak ízelítő, amit összességében kapunk az egy remekbeszabott csúcsminőségű kamera.

Nézzük is meg részletesebben miről van szó.

sony-a7r-iiAz aluláteresztő szűrőt mellőző BSI full frame Exmor R CMOS szenzor öttengelyes stabilizátorral van ellátva, együttműködik az objektívekbe épített OSS-sel és ráépítették a 399 pontos fázisérzékelőt. A újdonságok közé tartozik a kiterjesztett módban ISO 50-102 400 érzékenység (alapesetben ISO 100-25 600), vagy az 500.000 exponálásra tervezett zárszerkezet, mely kisebb vibrációval működik (elektronikus úton „csendes” módban is üzemeltethető), illetve a 4K (24,25,30 fps) filmfelvételi lehetőség, ami a filmezés mai abszolút csúcsminőségét jelenti, Super 35 vágással is történhet vagy a szenzor teljes szélességét használva.

A megfelelő konverterekkel az egyéb gyártók objektíveivel is működő autofókusz (AF), így az új gép hibrid rendszerű, ugyanis jelen van az említett 399 fókuszsíkban elhelyezett fázisérzékelő mellett 25 pontos kontrasztérzékelés is, ez által a Sony az első generációs modellhez képest 40 százalékos fókuszálási sebességnövekedést garantál. Az új Sony a7R II mozgásérzékelője kombinálva a hibrid AF-fel 5 kép készítésére képes másodpercenként, a képfeldolgozást biztosító Bionz X processzor szintén kiemelendő.

A dönthető, 1,228 millió képpontos 3’’-es élőkép-megjelenítéses LCD-kijelző az alumínium-magézium ötvözetből készülő 625 grammos, 127 x 96 x 60 milliméteres váz hátuljára került, mely felett található egy 2,359 millió képpontos OLED elektronikus kereső is, 0,78x-os nagyítással. A beépített vakú hiánya könnyen pótolható külső vakupapucsra illeszthető villanókkal.

Az NP-FW50 litiumion akkumulátor gondoskodik a tápellátásról, egyetlen töltéssel 290 kép készítését teszi lehetővé a CIPA szabványnak megfelelően, a képeket a kamera SD vagy Memory Stick szabványú kártyákon rögzíti. Nem maradhatott ki az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi csatlakozás és az NFC, amelynek köszönhetően az okostelefonos vezérlés nyújtotta lehetőségeket is kiélvezhetjük. A 4K-s és a 720p mellett elérhető 120 képkocka/perc videórögzítési funkciótárat kifogástalanná és abszolút teljessé változtatja még a time lapse opció, a külső mikrofon csatlakoztatását lehetővé tevő bemenet, illetve a fejhallgató kimenet és a microHDMI képkimenet.

Jelenleg az a7RII képviseli a tükör nélküli piaci szegmens csúcskategóriáját. Mindennel fel van szerelve ami csak egy komoly művész, vagy hobbi fényképész szem-száj ingere lehet. Az elvárásokat messze felülmúlja ez az újabb kis remekmű a Sony-tól, az összes modern technikai újítással rendelkezik és magában hordozza azokat. A minőséget a gyártó neve önmagában szavatolja, hiszen ki ne tudná, hogy a Sony a professzionális képrögzítés, filmezés és videózás úttörője volt és mai napig biztosan őrzi vezető helyét akár a filmiparban, akár a hobbi vagy a profi fényképezés egész spektrumát felölelve. Ezt a csúcsminőségű masinát választva biztosan megtudja valósítani az összes elképzelését, csak kellemes csalódás érheti.