Action Cam

A rendkívül gyors technológiai fejlődést jellemzi, hogy míg néhány évvel ezelőtt még elkápráztatva néztük a különféle tematikus csatornákon a sport, extrémsport vagy egyéb szabadidős tevékenység közben készült lélegzetelállító felvételeket, manapság már közismert, hogy ezeket úgy nevezett Action Cam-ek, magyarul akció kamerák segítségével készítik, melyek már mindenki számára elérhetők. A Sony úttörője volt az ilyen kamerák fejlesztésének és a kezdetektől fogva a Sony Action Cam-ei lettek a legismertebbek és egyben legelismertebbek, mind a profi, mind a hobbi felhasználók körében. Természetesen ennek alapjaiban a Sony-tól megszokott kiváló minőség található, azonban számos egyéb fontos tényező is közrejátszik.

A Sony akció kamerák természetesen magukban hordozzák a mai Sony kamerákban jelenlévő funkciótárt és felvételi minőséget garantáló összetevőket, azonban egy akció kamerával szemben sokkal magasabb elvárások vannak, mint pld. az, hogy akár a havas tájon egy snowboardon száguldva tökéletes minőségű HD felvételt készítsen lesiklásunkról, vagy szörfözés közben a deszkára rögzítve megragadja a legszebb pillanatainkat a vízen, vagy egy rázkódós, latyakos krosszmotor verseny közben is tökéletes felvételt készítsen pld. sisakunkról, vagy visszanézhessük a búvárkodásunk során készült felvételeket, mindezt akár erős, akár a leggyengébb fényviszonyok közt.

De napjainkban már az is gyakori elvárás, aminek a Sony action cam-ei szintén megfelelnek, hogy akár azonnal megoszthassuk felvételeinket a világhálón a beépített Wi-Fi-vel, vagy pld. okostelefonunkról is irányíthassuk a kamerát, az integrált GPS-nek köszönhetően pedig ne csupán tisztában lehessünk a pontos helyszínnel, hanem az aktuális sebességet és egyéb adatot is rögzíthessünk. A gördülékeny, rezgésmentes felvétel mellett a 170 fokos látószögű Carl Zeiss objektív és Exmor R™ CMOS érzékelő biztosítják a rögzített kép hihetetlen részletgazdagságát, az aktuális fényviszonyoktól függetlenül. Öt előre beállítható felvételi mód könnyíti meg dolgunkat, igazítva a felvételt az adott tevékenységhez vagy körülményekhez.

A felsoroltakon kívül még számos oka van, hogy a Sony Action Cam-ek lettek a legközkedveltebbek. Mivel egy ilyen kamerának a lehető legkevesebb külső beavatkozás mellett még a legextrémebb környezetben és legkülönfélébb körülmények közt meg kell állnia a helyét, ezért a Sony a kezdetektől kiegészítők széles választékával tette még inkább vonzóvá akció kameráit. Minden fajta szabadidős, illetve sporttevékenységhez találunk kiegészítőt, legyen szó a víz alatti filmezést elősegítő tokokról, a motor vagy kerékpár kormányra való rögzítő elemekről, a sisak és csukló rögzítők széles tárházától, akár a házi kedvencre való kamerarögzítést lehetővé tevő hámokról és pántokról.

Így a Sony Action Cam-ek méltán vezetik a piacot, hiszen vetélytársaik jó esetben is csak próbálnak lépést tartani velük. A legújabb, FDR sorozatú modellekkel akár 4K ULTRA HD minőségű felvételt is készíthet, míg az ULTRA HD és az élőképes Live-View távvezérlő a HDR sorozat modelljeinél is alap. A Sony HDR és Sony FDR sorozat még a márka kritikusait sem hagyja szóhoz jutni, hiszen ami felülmúlja az elvárásokat és tökéletes, azt nehéz nem elismerni.