RX fényképezők

A méltán vezető α7R II fotókamera után a Sony gyártó előállt az új, kompakt RX100 IV és az RX10 II gépekkel, melyek elsőként a világon kaptak 1,0” átmérőjű CMOS Exmor RS-matricát, feljavított feldolgozási jellel és a matrica konstrukciójába beépített DRAM memória chippel. Mindez lehetővé tette a kép adatainak beolvasási sebességének 5-szörös gyorsítását és néhány olyan funkcióval való bővítést, melyek idáig kizárólag professzionális besorolású videókamerákban voltak elérhetők. Az egyik ilyen funkció a 40-szeresre lelassított (szuperlassú) felvétel 1 000 kép/mp rögzítésével.

A Sony RX100 IV és RX10 II a leggyorsabb mozgó tárgyat is tökéletesen rögzíti

Sony RX100 IVAz RX100 IV és az RX10 II esetében a felhasználó választhat az 1.000 kép/mp, 500 kép/mp és 250 kép/mp felvételi sebességek között és a rögzítést a felvett objektum mozgási sebességéhez optimalizálhatja. A felvétel gomb használható „start” gombként egyaránt, hogy megnyomásával elindítsuk a felvételt és mint „finish” gomb, a felvétel befejezéséhez. A „finish” gomb üzemmód lehetőséget ad 2-4 mp felvételére a gomb megnyomását megelőzően, ami a felhasználó számára következetesebb és pontosabb lehetőségét biztosítja az objektum kellő időben való felvételének.

A többszintes 1,0” CMOS Exmor RS matricának és a DRAM memória chipnek köszönhetően ezek az új Sony kamerák magas minőségű felvételek készítésére képesek gyorsan mozgó objektumok esetében is. Az adatok gyors feldolgozása lehetővé teszi a megszakítás mentes felvétel készítését hosszabb idő során, 16 kép/mp sebességgel az RX100 IV modellnél, illetve az RX10 II esetében ez a sebesség 14 kép/mp-et tesz ki.

A Cyber-Shot 4K-s úttörői az új Sony RX100 IV és RX10 II fényképezőgépek

Az új Sony RX100 IV és RX10 II fényképezőgépek az első olyan Cyber Shot modellek, melyek lehetőséget adnak a felhasználó számára a 4K (QFHD 3840×2160) videófelvételre. Ezek a kamerák a pixelek beolvasását az egyesítésük nélkül végzik, annak érdekében, hogy biztosítsák a 4K-videó legapróbb részleteinek rögzítését is, minimális moaré megjelenítés és sarkozottság mellett. A felvételi eredmény ilyen magas minősége a feljavított és továbbfejlesztett XAVC S kodek használatának köszönhető, mely a magas, 100 Mbit/mp sebességű felvételt biztosítja, 4K és 50 Mbit/mp Full HD formátumban.

A 4K-videó felvételének hossza ezekben a kamerákban eltérő. A professzionálisabb RX10 II kamera elég hosszan (29 percig) képes 4K felvétel készítésére, mialatt a kompaktabb RX100 IV a hétköznapi felvételek során kb. 5 perces 4K-klippek készítésére képes. Ezen kívül mindkét kamerában professzionális funkciótár található, mint pld. az S-Log2/S-Gamut képprofíl és számos egyéb.

A Sony RX100 IV és az RX10 II egyaránt duplafunkciós felvételt biztosítanak, ezzel lehetőséget biztosítva a felhasználónak a 4K-s felvétel során a 16,8 megapixeles felvételek készítésére, a 11 rendelkezésre álló üzemmód bármelyikében. Ehhez csupán a zár gombjának megnyomása szükséges.

A két új Sony Ciber-Shot gép felbontása realisztikusabb mint bármikor

Az RX100 IV és RX10 II új XGA OLED Tru-Finder keresővel van felszerelve, melynek felbontása kb. 2,35 millió képpont, ez realisztikusabb képet biztosít az előzetes visszanézésnél és a lejátszás során. Az RX100 IV modellben megmaradt a tavalyi RX100 III kamerából ismerhető, ZEISS T* bevonattal ellátott, összecsukható elektronikus kereső.

Intelligens AF rendszer

Kihangsúlyozandó szintén, hogy mindkét új Sony modell modernizált, intelligens autofókusz rendszerrel rendelkezik, amely a mozgó objektumra való pontos és kontrasztos ráfokuszálást csupán 0,09 mp. alatt teszi lehetővé. A Sony által levédetett autofókusz algoritmus sokkalta gyorsabban teszi lehetővé a rendszernek az objektum felismerését és fixálását a zár-gomb félig való megnyomása során, mint arra az előd modellek voltak képesek. Az új RX100 IV és RX10 II kamerák támogatják a Wi-Fi-s csatlakozást és az NFC technológiát, illetve együttműködnek a Sony PlayMemories Camera appokkal.

Sony ZEISS Vario-Sonnar T* objektívek

Az RX100 IV modell megőrizte az RX100 családra jellemző kompakt megjelenést és Sony ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm (35 mm egyenértékű) F1,8-F2,8 objektívvel van felvértezve. Az RX10 II az alap RX10 kamera külső vonásait örökölte meg és ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200 mm (35 mm egyenértékű) F 2,8 objektívvel van ellátva. Az új modellek többek közt programozható funkciók és irányító gombok sokaságával is rendelkeznek, ami lehetőséget biztosít bármely felvételi stílushoz való alkalmazásukra és beállításukra. Külön kiemelendő, hogy az RX10 II pór és vízálló.

Hordrtáska, amelyből akár felvételt is készíthetünk

Új, puha (LCG-RXG) hordtáska is rendelkezésre áll a kamerák biztonságos szállításához. Ez a kiegészítő Natúr bőrből készült és két színben érhető el: fekete és barna. Mindemellett a hordtáska szükség esetén lehetővé teszi felvételek készítését akár belőle, a kamera kivétele nélkül.