Xperia Z3+

Megérkezett az új Sony Xperia Z3+ okostelefon

Május végén több országban is egyszerre bemutatásra került a Sony Xperia Z4 okostelefon nemzetközi változata, az Xperia Z3+. Miért is kapta ezt az elnevezést? Sokkal pontosabban tükrözi ennek a készüléknek a lényegét, azaz az Xperia Z3 vonal iránti érdeklődés fenntartását és az életciklusa kitolását. Mindazonáltal Japánban a szolgáltatók egy új modellt szerettek volna látni, pontosan ez az oka, hogy az Xperia Z3+ ott Xperia Z4-re lett keresztelve, HD tévé támogatással és az NFC technológia helyi változatával felszerelve. Így kimondhatjuk, hogy a Sony lassan eláll az évi két vezérmodell piacradobási szokásától, a meglévő modellsor bővítésével. Az első benyomások alapján az Xperia Z3+ smartfone ezzel a feladattal sikeresen megbirkózik.

Sony Xperia Z3+

A Sony Xperia Z3+ külső újdonságai

Külsejében a készülék tulajdonképpen nem különbözik az Xperia Z2/Z3-tól, illetve ezek hibridjét tárja elénk: a hangszórók a Z2-ből vannak, a borítás és a készülék oldalsó elemei viszont a Z3-ból. Kis mértékben kompaktabb lett a készülék, vékonyabb és könnyebb, ami kettős érzést vált ki. A Sony Xperia Z3+ szigorúbb, szolidabb és drágább benyomást kelt, bár, talán pont ez várható el egy vezérmodell továbbfejlesztett változatától. A Z3+ oldalsó kerete vagy műanyagból készült, vagy egyszerűen erősen festett lett (a fényben szabályosan ragyog), viszont a Z3-tól megszokott kellemes össz-fémhatás ennél a készüléknél nem tapasztalható. A konstrukció erősségét szolgáló oldalsó betétek csillogóvá váltak, és lehetséges, hogy fémből készültek, mint az Xperia Z3 Tablet Compact esetében.

Az új hangszórók és áthelyezett bemenetek a Sony Xperia Z3+ készüléken

A készülékkel való ismerkedés során nem is sikerül megállapítani, hogy változtak-e a külső alapanyagok a Z3-hoz képest vagy egyszerűen vizuális különbségekről van szó. A Z2 hangszóróinak visszahozataláért hálásak lehetünk a Sony-nak, mivel ha megfordítjuk kijelzővel lefelé a Z3 és a Z3+, akkor a bejövő hívás csak a Z3+-on lesz hallható, a Z3 hangszórói nagyon könnyen elnyomhatóak. Mindemellett az Xperia Z3 kissé hangosabbnak bizonyult mint a Z3+, de kimagasló különbség nem tapasztalható, hacsak nem tesszük egymás mellé őket. A hangszórók minősége szintén nagyban hasonló. A memória kártyák és a nano-SIM bemeneti nyílásai egy fedőlap alatt vannak, a helyük viszont most egy kihúzható tálcán található. Még egy zárólemezkével kevesebb lett, azáltal, hogy a microUSB port át lett helyezve a készülék alsó peremére és vízálló tulajdonságot kapott. Belső memóriából 32 GB lett és ez lesz az egyedüli kapható változat.

Az Xperia Z3+ kijelzőjének újdonságai

A következő látványos eltérést a kijelző adja. Bár mérete és felbontása változatlan maradt, viszont még nagyobb lett a fényereje (akár gondolhatnánk, hogy hova tovább, de az Xperia Z3 kijelzője a Z3+ mellett halványnak és homályosnak tűnik) és a maximális fényerő mellett megszűnt a kékes-lilás árnyalata a kijelzőnek.

Szoftver és új funkciók

Szoftveres eltéréseket is tapasztalunk. Az Xperia Home lehetőséget kapott az ikonok méretének változtatására (nagy és kicsi), illetve az összes utóbbi interfész javítást is magában foglalja. Az új üzemmódok közül kiemelhető az automatikus hang optimalizálás egy bizonyos vezetékes fülhallgatóra (a telefon néhány másodperc alatt megállapítja a technikai jellemzőit és ezekre optimalizálja a hangot). Például Apple EarPods esetében jobb kihagyni az optimalizálást (túlzottan erős lesz a basszus), viszont Sennheiser Momentum-mal jobb ha használjuk – a hangskála azonnal szélesebbé válik, a hang tisztábbá és részletgazdagabbá. Az Xperia Z3 hangzásával való összehasonlításban ennek az optimalizálásnak a használata nélkül jelentős különbség nem tapasztalható. Az okostelefon hátlapi kamerája megőrizte a jellemzőit, egy újdonságot kapott, mostantól automata üzemmódban és étel fényképezése során az „Étel” üzemmód fog aktiválódni és a fényképet szebbé varázsolni. Az előlapi kamerával a már ismert SteadyShot funkcíó szélesebb látószöget biztosít, így még jobb selfie-k készíthetők.

Az Xperia Z3+ lelke az új Snapdragon 810 proci

A legfőbb megkülönböztető jegyévé az Xperia Z3+nak az elődjéhez képest azonban a Snapdragon 810 chip vált. Bár még nem tisztázott, hogy mennyire fog melegedni (vagy fog-e egyáltalán) és ezzel befolyásolni az Xperia Z3+ működését. Ez jelenleg az iparág leggyorsabb processzora.

Az akkumulátor a már ismert és remekül bevált fajta, akár kettő napig is használhatjuk vele az Xperia Z3+ okostelefonunkat.

A készülék teljes mértékben víz, pór és homokálló, talán még a Z3-as elődnél is jobban.

Konklúzió

Az összes Japánban kapható színben elérhető nálunk is, melyek közül az akvamarin talán a legérdekesebb. Hogy érdemes-e az Xperia Z3 tulajdonosoknak áttérni a Z3+ra? Ezt döntse el mindenki maga, de inkább azok számára lehet érdekes, akiknek kimaradt az Xperia Z3, vagy Xperia Z2 tulajdonosok. ebben az esetben érezhető lesz a változás és számos kellemes benyomással fog szolgálni.