Netflix

A filmrajongók nagy örömére végre Magyarországon is bemutatkozott a világ legnagyobb internetes (on demand) videotékája, a külföldön már jól ismert és közkedvelt Netflix. A szolgáltatás Kelet-Európai bevezetése évek óta pletyka témája volt, azonban a cég vezérigazgatója most a CES expón hivatalosan is bejelentette a szolgáltatás új országokban való elindítását.

Sajnos egyelőre a feliratok, a menü és a nyelv nem elérhető magyar nyelven, azonban a jelek egyértelműen azt bizonyítják, hogy már nem sokáig várat magára az sem, hogy teljes értékűen élvezhessük hazánkban is az internetes tévészolgáltatást.

netflix filmek - videótéka on demandAz első próbahónap ingyenes, így mindenki eldöntheti, hogy utána is szeretne-e előfizetni a Netflixre. Alapvetően három csomag közül választhatunk. Az első havi nyolc euróért, ami kb. 2.400 Ft-ot jelent, áll rendelkezésünkre. Ebben az alapcsomagban egyaránt megkapjuk a Netflix teljes kínálatát, azonban alacsony felbontásban és csak egy készüléken nézhetjük egyidőben. A következőben tíz euróért, azaz kb. 3.000 Ft-ért, HD minőségben és már egyszerre két készüléken, míg a harmadik, a 12 eurós, kb. 3.600 Ft-os csomag, már UltraHD felbontást garantál és akár négy tévén, laptopon, vagy egyéb készüléken nézhetjük a tartalmakat.

Ami a kínálatot illeti, mindamellett, hogy ténylegesen a legnagyobb streamelős videószolgáltatás indult el hazánkban, azért vannak még található kivetnivalók ebben is. Országonként eltérő tartalmak érhetők el, és míg például az USA-ban 20 különböző kategóriából válogathat az előfizető, addig ez Magyarországon egyelőre még csak 11.

A Netflix On-Demand videószolgáltató választéka ebben a még nem végleges változatában egyelőre kissé felemásnak mondható. Míg például a horror és sci-fi rajongóknak talán marad kívánnivalója a még kissé szegényesnek nevezhető választékban az említett kategóriákban, addig a tévésorozat választékát az ellenkezője jellemzi. Ezen a téren a Netflix messze felülmúlja a hazánkban eddig látható, illetve elérhető sorozat-kínálatot. Az AMC vezető sorozatainak nagy választékát nézhetjük, méghozzá az évadok az amerikai bemutatásukhoz igazodnak, így kedvenc részeinket itt legelőbb érhetjük el. Mindenképp kiemelendő, hogy nem kell várni egy rész megjelenésére, hanem akár egész évadokat nézhetünk meg egyszerre. Azonban FOX-sorozatokat nem találunk egyelőre a Netflix magyarországi változatában, így azok rajongóinak egyelőre csalódást jelenthet. Viszont kárpótol a szolgáltatónál elérhető saját gyártású, exkluzív sorozatok sokasága, melyek között drámákat, vígjátékokat és gyermekműsorokat is fellelhetünk.

Továbbá saját gyártású dokumentumfilmeket és egyéb tartalmakat is élvezhetünk a Netflixen. Februárig még legalább egy sorozat premierrel kecsegtet és a 2016-os évben már biztosan még 28 újdonságot is kapunk, és ezen nem áll meg a vállalat. Ár/érték arányban messze ez a legjobb szolgáltatás a maga nemében. Mivel csak most indult hazánkban, és a cég is elismeri, hogy még jelentős fejlesztéseknek leszünk tanúi, egyértelműen érdekessé és a próba hónap igénybevételére ösztönzővé teszi a Netflixet. A szolgáltatás már a magyarországi App Store és Google Play kínálatába is felkerült, így nem csak asztali gépeken nézhetjük. Méginkább csalogatóbbá teszi, hogy már tulajdonképpen az összes okostévére is letölthető a Netflix. A 65 milliós, világszerte folyamatosan növekvő előfizető-bázis magáért beszél. Ami pedig a nyelvet és feliratokat illeti, valószínűsíthető, hogy első kőrben a filmek feliratait kapjuk meg magyarul és azt követi majd a magyar nyelvű szinkron is, de ezek sem váratnak már sokáig magukra.

Amiben a hagyományos, tévészolgáltatóknál elérhető, 0-24 órás, On-Demand videótároknál messze előnyösebbé teszi a Netflixet, az a sokkal nagyobb és szélesebb kínálat, illetve az, hogy nem kell hozzá még tévé-előfizetés sem, elég csupán az internetelérés. A Netflix platform- és szolgáltatófüggetlen és 14 éves fennállása alatt egy DVD-kölcsönzőből egy nagyon komoly médiaszolgáltatóvá vált. Így a hagyományos tévészolgáltatóknak mindenképpen be kell vetniük valami újat, hogy versenyképesek maradhassanak. Természetesen még nem jelenthető ki, hogy leáldozott az ideje a hagyományos tévézésnek, de a Netflix is egy már esedékes vészharangot kongat meg a tévészolgáltatóknál.

Az ingyenes, semmire sem kötelező próbahónapot mindenképpen érdemes igénybe venni, ami után már mindenki eldöntheti, hogy megéri-e neki a szolgáltatás, illetve ha igen, melyik csomagot válassza.