Okosóra

Még nem is olyan rég volt, hogy sok mára hétköznapi eszközünk, mint az okostelefon vagy az okosóra, csak egy sci-fi filmben volt elképzelhető, és áhítozva gondoltunk rá, milyen jó is lenne egy ilyen.

Azonban ezen a téren is a technika felettébb gyors tempóban való fejlődése elérhetővé tette az ilyen technikai eszközöket mára mindenki számára.

Az okosórák gyártói, modelljei közt még nem alakultak ki az okostelefonok piacához hasonló erőviszonyok, ezért egy ilyen óra árfekvését nem csupán a márka befolyásójla, hanem nagyban a rajta található operációs rendszer típusa. Természetesen a telefonokhoz hasonlóan az iOS és az Android egyaránt fellelhetőek itt is, viszont egyéb, olcsóbb alternatívát nyújtó platformokat is találunk. Nem kell megijedni a legfrissebb modellek árfekvésétől, hiszen abban a pillanatban, ahogy kidobnak a piacra egy újabb okosóra modellt, a régebbi modellek azonnal jelentősen olcsóbban lesznek elérhetőek.

Napjainkaban a csúcskategóriát az Apple Watch képviseli. Habár a gyártó az okosórák tekintetében még nem sorolható a nagy tapasztalattal bírók közé, a márkanév elég biztosíték ahhoz, hogy okosórája is megállja a helyét. Nemrégiben piacra került legolcsóbb, Sport verziója kb. 110 ezer forintba kerül, ezért az összegért egy könnyű okosórát kapunk. (38,6×33,3×10,5mm és 62 gramm, illetve 42×35,9×10,5 és 70 gramm.) Az okosóra szerkezetét alumínium tok öleli körül, 8 GB belső memória, NFC technológia, bluetooth-és wi-fi-támogatás jellemzi, továbbá pulzusmérővel és giroszkóppal is ellátták ezt az eszközt. Egy hátrányát mindenképpen ki lehet emelni, hogy csak az iPhone 5-el és annál újabb készülékekkel működik.

Apple Watch Sport 42 mm 119,780 Ft www.arukereso.hu (125,500 Ft www.almapiac.com)

Apple Watch Sport 38 mm 107,900 Ft   www.arukereso.hu (112,500 www.almapiac.com)

Az Androidos eszközök közt nagyobb választékot találunk. Több gyártó is saját okosóra modelleket dob piacra, ezeken az Android Wear operációs rendszer fut. Ezek a legtöbb okostelefonnal kompatibilisek, és párhuzamosan felgyorsítják a harmadik fél által gyártott alkalmazások fejlesztését.

Talán a legújabb technológiákat és újításokat ötvöző modell A Motorola Moto 360 nevű okosórája. Ez az eszköz szintén magában hordozza az olyan vezető technológiákat, mint az NFC, Bluetooth és a wi-fi, 4 GB belső memóriával áll rendelkezésünkre, illetve szintén felszerelték pulzusmérővel és gyorsulásmérővel is. Vezetéknélküli technológiával tölthető és akár 30 percig bírja az igénybevételt víz alatt is. Ezt az okosórát bármely Android 4.3, vagy annál frissebb operációs rendszerű készülékkel tudjuk párosítani, hiszen csak így válik kihasználhatóvá az óra számára mobilunk összes lehetősége. A GPS és azzal együtt a térképek, a Google-on való keresés, a kamera, az emlékeztetők és ébresztők beállítása, illetve a hívások fogadása és az SMS küldés. Ez az okosóra kerek, átmérője 46 mm, vastagsága 11,5 mm, súlya 49 gramm. Árban 80 ezer forint körül kaphatjuk meg. Figyelembe véve, hogy ennyiért már egy jó középkategóriást mobilt is kaphatunk, ennek a kiegészítőnek változatlanul magas az ára.

Motorola Moto360 82,900 Ft www.emag.hu (69,790 Ft www.supergamer.hu)

A Sony sem maradt ki ebből a piaci szegmensből, elkészítve a SmartWatch névre hallgató szériát. A modellsorból a harmadikat érdemes megemlíteni és kissé áttekinteni. Mivel a rendszere és a specifikációi megegyeznek a Moto 360-al, ezért szoftveres szempontból nem fedezhető fel különösebb egyediség ebben az okosorában. Azonban elődjeinél sokkal jobb támogatottsággal bír és teljesen vízálló a készülék. Kipattintható szíjjal rendelkezik, ez által az bármikor cserélhető. Beépített hangszórója nincs, de ezt rezgéssel váltja ki értesítések érkezése esetén. Alakja négyzetes, viselése kényelmes. Méretei: 36 x 51 x 10 mm és 45 gramm. Kizárólag kábeles töltése lehetséges, a töltést biztosító csatlakozót az óra hátulján helyezte el a gyártó. Sajnos az akkumulátora csak egy napig bírja átlagosan, ezért töltés hiányában estére egy csinos, ám haszontalan kis készülék marad a csuklónkon. Azonban ára már barátságosabb egy kiegészítőt tekintve, 60 ezer forinttól indul.

SmartWatch3 SWR50 64,900 helyett 52,900 www.emag.hu

Az LG G Watch nevet viselő okosóra jöhet még szóba. Napjainkban ez a készülék képviseli a legolcsóbb Android Wear támogatottságú okosórákat, kb. 30 ezer. Ez által messze a legkíméletesebb megoldást jelenti pénztárcánk számára, azonban dizájnja nem igazán modern. Az előző két készülékkel összevetve nagyobb is és nehezebb is (37,9 x 46,5 x 10 mm és 63 gramm), míg szíjai is vastagok, bár cserélhetők, hiszen kompatibilisek a 22 mm-es szabványos szíjakkal. Ergonómiai szempontból is tapasztalhatók hiányosságok. Az óra teljes vízállósága az által is biztosított, hogy semmilyen külső csatlakozót nem találunk rajta. A töltés is egy külön kis doboz segítségével zajlik, amely az óra hátlapjára kapcsolódik mágnesesen. Akkumulátora akár 2 napos üzemidőt is biztosít számunkra, ám ez nagyban függ a képernyő beállításaitól. Tulajdonságai tekintetében ez az okosóra nagyban hasonlít a fent említett két modellhez, megjeleníti az értesítéseket, egy bizonyos telefonos applikációt megnyit a mobilunkon, válaszol az SMS-ekre, illetve hívást tudunk kezdeményezni és fogadni a segítségével, de ebben az esetben már a telefont is elő kell hogy vegyük, hiszen ennek a modellnek nincs hangszórója.

LG G Watch W100 30,690 Ft www.gsmvonal.hu, www.gsm.home.hu

A Samsung Gear S névvel ellátott okosóra képviseli talán a legjobb egyensúly ár/érték arányban a jelenlegi okosóra piacon. Habár ez a kiegészítő eszköz még mindig a drága kategóriába sorolható, mivel kb.120 ezer forintért juthatunk hozzá, azonban számos olyan funkciója van, melyek már a következő generációs okosórákra vonatkoznak. Kezdjük pld. máris a többi felsorolt eszközből hiányolt hangszóróval és mikrofonnal, ez már egy önálló készülékké alakítja az okosóránkat (természetesen a mobilunk Wi-fi-s környezetében). Az ívelt, többfunkciós analóg órát idéző számlap a cserélhető szíjakkal kifejezetten elegánssá varázsolják a Samsung Gear S-t. Pórálló és 1 méterig vízálló ez a 67 grammos, 39,9 x 85,1 x 12,5 mm-es mobilkészülék kiegészítő. Az olyan funkciók, mint a giroszkóp, a gyorsulásmérő, az iránytű, a barométer, geomágneses érzékelő, fény-és UV érzékelő, a lépésszámláló, a pulzusmérő és az alvás monitor teszik teljes mértékben következő szintre technikailag ezt az okosórát. A Super AMOLED 2”-os érintőkijelzőjén igazán élvezhetők az Androidos tartalmak, vagy akár az időjárásjelentés, e-mailek, sms-ek vagy éppen naptári bejegyzések. Kapunk hozzá egy dokkolót is, mellyel ez a stílusos okosóra azonnal átalakítható akár egy kis asztali személyi asszisztenssé. Android 4.3-tol az összes okostelefonnal kompatibilis.

Samsung Gear S 124,890 Ft Telekom üzletekben, 112,401 Ft www.telekom.hu online kedvezménnyel      

Az okosórák piacát sem kerülhették el az olcsó kínai modellek, így a No.1 G2 elnevezésű modell például a Samsung Gear 2 másolata. Műanyag borításának köszönhetően nem egy strapabíró készülék, méretei: 36,9 x 58,4 x 10 mm és 41 gramm. Android Wear támogatással természetesen nem rendelkezik, de több olyan funkcióval is bír, mint a híres márkák modelljei. A hangszórónak és SIM kártya támogatásnak köszönhetően akár önmagában is használható telefonálásra, és ez a funkció sok drága modell esetében nem található meg. Az alap, összesen 4 MB-os, mondhatni különösen kevés, tárhelyét jelentősen megnövelhetjük, mivel memóriakártya behelyezését is lehetővé tették. Van egy alacsony felbontású kamerája is, amivel készíthetünk annak megfelelő minőségű képeket és videókat is. Wi-fi támogatással nem látták el, viszont kihasználja a SIM kártya 3G lehetőségeit, ennek köszönhetően netezni is tudunk vele. Továbbá naptár, diktafon, zenelejátszó és lépésszámláló is található benne. Akksija bírja akár 3 napig is, ezt a kis képernyő és az egyszerű operációs rendszer teszi lehetővé. Hazánkban kb. 30 ezer forintért kaphatjuk meg, azonban külföldi oldalakon megtaláljuk 10-12 ezer forintért is. A készülék tudásszintjét tekintve ez az ár rendkívül jónak mondható.

NO.1 G2 34,990 Ft www.androidmobilmarket.com

Fontos tény, hogy az okosórák nem az okostelefonok leváltására valók, hanem azok kiegészítésére. A tartalmak többsége a bluetooth technológia segítségével jut el az okosórára, ez által telefon nélkül igazán nem bírnak jelentősen több funkcióval, mint egy hagyományos karóra, bár nyilvánvaló, hogy a karunkra pillantva megtudni, hogy éppen milyen értesítést kaptunk, igazán kényelmes dolog.

Mivel a technológia még gyerekcipőben jár, természetesen még vannak jelentős negatívumok, mint a rövid akkumulátor-idő, vagy a hangszórók hiánya, azonban idővel a gyártók mindezt kiküszöbölik, és valószínűleg a mindennapjaink elengedhetetlen kiegészítőjévé vállnak az okosórák is.