A Casio bemutatta az első okosóráját

Napjaink realitása még a legkonzervatívabb óragyártókat is rákényszeríti a modern digitális piac szabályainak követésére.  Ezért, a legjobb döntést ebben az értelemben egy saját okosóra modellsor kifejlesztése jelenti. A Casio vállalat ezt az elképzelést követte, és a nemrégiben magtartott CES kiállításon bemutatta az úgy nevezett “okos túrázó óráját”, mely a WSD F10 nevet kapta és a gyártó történelmében tulajdonképpen ez az első okosóra.

Első benyomásra egyszerűen a G-Shock modellsor egy újabb, korszerübb óra-változatának tűnhet, azonban az új készüléknek a működése az Android Wear operációs rendszeren alapszik és maximálisan ki is használja ennek a platformnak az összes előnyét.

Elsőként érdemes kiemelni, hogy ezek a Casio okosórák két, eltérő kijelzővel lesznek elérhetők – monochrom, illetve szines (16 millió árnyalat támogatásával). Az utolsó leginkább azokat célozza meg, akik szeretnék kihasználni az összes lehetőséget, illetve élvezni a lehetséges élményeket, amit csak nyújthat egy okosóra, míg az első változat inkább azoknak felel meg, akik az okosóra akksijának üzemidejét szeretnék maximálisan kihasználni. De mi is ez a maximum? Ha hiszünk a Casio által prezentált adatoknak, a monochrom változat egy töltéssel képes akár egy hónapos üzemidőt biztosítani, figyelembe véve, hogy a fitnessz-trackerek és tulajdonképpen a smart-funkciói az okosórának nem lesznek használva.

Mindkét változatnak a kijelzőmérete 1,32 hüvelyket tesz ki 320 x 320 pixeles felbontás mellett. Az óra fel van vértezve digitális iránytűvel, magasság és nyomásérzékelővel, és napkelte/naplemente naptárral is. Mindemellett az okosóra vízálló. A vállalat bejelentése szerint, újdonságuk 50 méteres mélységig képes ellenállni a víznyomásnak.

Sajnos egyik változat sem rendelkezik GPS-modullal, így ez az okosóra nem lesz alkalmazható GPS helyzetmeghatározóként az okostelefonunkhoz csatlakoztatva.

Érdekességként mindenképpen megemlíthető, hogy függetlenül a Casio és az Apple Watch egyértelműen eltérő vevő-és célközöségétől, a japán vállalat elnöke és vezérigazgatója, Kazuhiro Casio, kijelentette, hogy az új készülékük sokkalta érdekesebb alternatívát jelent.

Casio úr meggyöződése, hogy bár az Apple-nek ténylegesen sikerült kialakítani az ehhez hasonló termékek vevőkörét, ezzel tulajdonképpen kialakítva az okosórák piacát. Azonban sokan az Apple Watch vásárlói közül igazából nem is tudják pontosan, mire is használják azt.

Részletesebb információ egyelőre nem áll rendelkezésre, de az előzetes adatok alapján azt lehet tudni, hogy a Casio okosóráit megközelítőleg 500 USD, azaz kb. 140 ezer forintos áron tudjuk majd megvásárolni. A külső burkolat szerint hét szín közül is választhatunk, beleértve a narancssárgát, pirosat, feketét és a zöldet is.

Share