Régi számítógépes vírusok múzeuma – már megtekinthető

Akinek volt dolga még a kezdetlegesebb számítógépekkel, a múlt század vezető modelljeivel, azok mind találkozhattak az akkoriban felettébb elterjedt és akkoriban még a legtöbb felhasználó számára misztikusan hangzó számítógépes vírusokkal, illetve kártékony tartalmakkal. Abban az időben a vírusírtó programok és egyéb védelmi rendszerek is gyerekcipőben jártak, de a gépeink operációs rendszerei is sokkal támadhatóbbak voltak. Annak az időnek a kezdetleges sajátósságait kihasználva, nem csak a hasznos vagy kevésbé hasznos progik szaporodtak gomba mód, de a kártékony programok is. Ma már mosollyal idézzük fel, az annak idején sok-sok kellemetlenséget okozó, kezdetleges vírusokat.

Az Archive.org portál az egész világról gyűjti és tárolja az információt. Itt több százezer különböző digitális könyvet találhatunk, mikrofilmek szkennelt változatát, digitalizált videó- és audió felvételeket, klasszikus videójétékokat, stb. Az utóbbi napokban viszont egy teljesen új kategóriával is bővült az oldal, mely a kártékony szoftvereknek lett szentelve, azaz a számítógépes vírusoknak. Ebbe a kategóriába az archívum munkatársai régi számítógépes vírusokat helyeznek el, amelyek a múlt század 80-as és 90-es éveiben voltak elterjedtek. Egyelőre a múzeum összesen 79 bemutató darabbal rendelkezik, de a tárlat folyamatosan bővül.

Jelen pillanatban a múzeum fő irányvonala egy olyan kollekció összeállítása a kártákony programokból, amelyek a számítógép fertőzése után tudatják azt a tulajdonosával. Némelyek közülük próbálkoztak a felhasználó zsarolásával, de még különböző játékokat is játszattak vele, ha vesztett az ember, az akár a számítógépén lévő összes fájl törlésébe kerülhetett. Az egyik ilyen vírus a hírhedt Q QASINO.COM, mely “egykezű rablót” játszott a felhasználóval, egészen addig, míg a feltüntetett kombinációk valamelyike nem jött ki. A felhasználó megpróbálhatja megmenteni a fájljait vagy el is veszítheti őket, de akár a vírus-program atyjának a telefonszámát is elnyerheti. Magától értetődik, hogy a létrehozó összes igérete hazugság, és a fájlrendszert végeredményben semmilyen esetben sem sikerül megmenteni.

VirusokMuzeuma2

A kollekció fontos tényezője, hogy a múzeumban ma megtalálható összes vírus teljes mértékben veszélytelen. Az archívum munkatársai eltávolították az összes “kártékony alkotóelemet”, csupán a vizuális külsőt tartva meg, a felhasználók nyugalmának érdekében. Azok a számítógépek és virtuális gépek, melyekre eredetileg ezek a vírusok ki lettek fejlesztve, már a régmúltban maradtak, azon kívül az operációs rendszerek sebezhető pontjait az olyan nagy fejlesztők, mint a Microsoft, már rég lefedték.

A vírusmúzeum lehetőséget biztosít az Ön számára, hogy biztonságosan a szemébe nézhessen azoknak a kártékony programoknak, melyek a múlt század végén képesek voltak elég komoly vesződtségeket okozni az embereknek. A múzeumot ide klikkelve meg is tekintheti.

Share