Miért elkerülhetetlen a Windows 10-re való áttérés?

Azoknak, akik nem tudnak elképzelni a régebb óta számítógépükön lévő operációs rendszer helyett újabbat, elkerülhetetlen megbarátkozni a gondolattal, hogy a Microsoft 2015 júliusában megjelent Windows 10-re kénytelenek lesznek áttérni. A vállalat az új operációs rendszerében a legjobbakat valósította meg. Több vitatott Windows 8 és Windows 8.1 funkciót elvetettek, a felületet és a munkameneteket sokban inkább olyanná téve, melyek a Windows 7-ből már ismertek voltak. Ami pedig még vonzóbbá teszi – a Windows 10 frissítés a Windows 7 és későbbi verziók számára ingyenes.   

Win10-2

Azonban mindez még nem tűnhet elegendő oknak a frissítéshez. A Forbes magazin “Resistance Is Futile: You Will Be Assimilated Into Windows 10” bejegyzésében Tony Bradley megalapozza és elmagyarázza azt a meggyőződését, hogy mindenképpen át fogunk térni a Windows 10-re. Természetesen nem zárja ki egyéb vélemény létjogosultságát sem.

Jelen pillanatban még sok az olyan felhasználó, aki nem siet a frissítéssel, attól függetlenűl, hogy az ingyenes. Részben azért, mert kételyeik vannak a felől, hogy az új OS nem kellő mértékben biztosítja a személyes információk privát kezelését. A Windows 10 a megelőző OS verziókhoz képest sokkal nagyobb mértékben integrált a “felhőkkel”, és sok funkciója, mint a Cortana virtuális segéd is, hozzáférést kap az elektronikus levelezéshez, a naptár információkhoz és a helyzetmeghatározó adatokhoz. Attól függetlenül, hogy ezen információk a Windows 10-et bizonyos előnyökkel ruházzák fel, sok felhasználónak fenntartásai vannak a jelenséggel szemben.

A Microsoft mindent elkövetett annak érdekében, hogy nyomatékosan ajánlja a Windows 10 frissítést a felhasználó számára. Az ingyenes frissítés ajánlása a Windows előző kiadásaiban felugró ablakként jelenik meg. A felhasználó csupán két lehetőség közül választhat: frissítés és újraindítás most, vagy frissítés később. Olyan választási pontot, hogy “nem szeretném igénybe venni a frissítést” a Microsoft nem tett elérhetővé.

Win10-3

Tony Bradley megemlíti – sok felhasználótól érkezett üzenet arról, hogy megkapták a Windows 10 frissítés teljes csomagját, függetlenül attól, hogy nem igényelték azt. Ez célzás a maga nemében arra, hogy előbb vagy utóbb a felhasználók a Windows 10-re való áttérést fogják választani.

Korábban a Microsoft a támogatási szabályzat változását is bejelentette – az új hardver eszközök kizárólag az új operációs rendszer által lesznek támogatva. Más szavakkal, ha egy új Windows 10 rendszert vásárol és utána úgy döntene, hogy visszatér a Windows régebbi verziójához, akkor elveszítheti a Microsoft  frissítésekhez és támogatáshoz való hozzáférését.

A Microsoft megmagyarázta ezen lépéseinek logikáját. Arról van szó, hogy a Windows 7 majdnem 10 évvel előbb látott napvilágot bármelyik modern x86/x64 chipszettnél. Az, hogy a Windows 7 elinduljon a modern “szilíciumon”, nem kevés munkát igényel. A meghajtóprogramokon, a biztonság biztosításán, a Wi-Fi kompatibilitásán,  illetve a grafika és az új hardver sok egyéb aspektusán is kell dolgozni. Az új chipszettes számítógépek felhasználóinak ez mindenképpen a  berendezéseik kapacitáscsökkenését fogja jelenteni.

Tony Bradley úgy tartja, hogy a felhasználók azon fenntartásaiktól függetlenül, hogy az új operációs rendszer nem kellő mértékben biztosítja a prívát információk biztonságát, át fognak térni az új Windows-ra. Meggyőződése, hogy a prívát információ megosztása a modern kór realitása, amely lehetővé teszi  a legújabb funkciók és lehetőségek elérését. Ő maga is lenyűgöző operációs rendszernek tartja a Windows 10-et.

Természetesen a felhasználóknak van választási lehetőségük. Az Apple számítógépei számára a Mac OS X vagy valamelyik Linux rendszer, melyekre a teljes piac kevesebb mint két százaléka jut. És ezekkel a lehetőségekkel tudnak élni azok, akik elfogadhatatlanak találják a Windows 10 frissítést. Természetesen Bradley úr megfogalmazott gondolatai az új Microsoft OS frissítés elkerülhetetlenségével kapcsolatban nem érintik az egyéb, alternatív operációs rendszerek felhasználóit.

Elég csupán azt kiemelni, hogy már most a Windows 10 foglalja el a stabíl, második helyet a világban, a legnépszerübb OS tekintetében, az első helyen pedig még a Windows 7 áll, míg a Windows 8.1 már csak a harmadik ezen a listán.  2015 augusztusában az új operációs rendszer a legtöbb felhasználójánál kellemes benyomásokat keltett.

A Microsoft a számítógépes OS piacon 90%-nál magasabb hányadossal rendelkezik és ez a helyzet már nem valószínű hogy változna. A felhasználó megteheti, hogy nem frissít, de a Microsoft egyszerűen nem fogja támogatni a régebbi operációs rendszereket, mivel mindenbizonnyal nem kíván erőforrásokat pazarolni az elavult platformok OS frissítéseire.

Viszont, sok felhasználónak saját gondolatai, elképzelései is lehetnek ebben a tekintetben. Van-e a Microsoft operációs rendszerek felhasználóinak oka, és ami a legfontosabb, reális esélye arra, hogy ne éljenek a Windows 10 frissítéssel?

Share