Szex-robotok: mit várnak az emberek és mi az igazság?

Úgy tűnhet nekünk, hogy a szexuális vágyakat kielégítő robotok már-már megjelennek és igazi forradalmat visznek végbe világunkban, azonban a realítás ennél sokkal bonyolultabb, mondja Rose Evelete. Két friss filmben is, a “Her” és az  “Ex Machina”-ban, az alkotók a következő, érdekes elképzelést vetették fel: az emberek beleszeretnek és szeretnének szexuális kapcsolatot létesíteni a mesterséges intelligenciával vagy robotokkal.  Természetesen nem ez az első hasonló gondolat az emberiség történelme során, elég ha az ógörög Pigmalion mítoszra gondolunk. De a robotok és a mesterséges intelligenciájuk egyre komolyabbá és összetettebbé válik, így sokan úgy gondolják, hogy mensokára eljön az újabb szexuális forradalom ideje. David Levy “Szerelem és szex robotokkal” című könyvében például azt tételezi fel, hogy már 2050-re teljesen hétköznapi cselekedet lesz a robot-ember házasság.

Bár némely ember macskákat és házakat is elvesz, ebből kiindulva nem is olyan extrém gondolat.

Ettől függetlenül az igazság sokkal összetettebb és szövevényesebb. Egy szex-robot megépítése és tervezése nehezebb lesz, mint azt a legtöbb ember gondolná. Ugyanis, megszabadulni a ridegségüktől egyben egy komoly lépcsőfok megugrását fogja jelenteni. Mindemellett, a “romlás-iparágának” óriási befektetést kell megvalósítania, ami nem kevésbé lehet nehézkes. Maga a gondolat, hogy egyszer felbukkanhat egy vállalat, amely sokáig tervezni, fejleszteni és végeredményben gyártani fog ilyen robotot, sehogy sem egyezik a kérdéssel kapcsolatos tanulmányokkal és egyéb fejlesztésekkel.

De mielőtt megértenénk a miérteket, fogalmazzuk is meg, mit is jelent egy szex-robot létrehozása. Technikailag egy robottal ilyen nemű kapcsolatot létesíteni már ma is lehetséges. Ez bármely robot lehet, végeredményben már szex-játékok formájában léteznek, melyek applikációkra csatlakoznak, melyek imitálják az igazi érzéseket.

“Már most elérhető fejlesztések sokasága, melyek anatómiailag emlékeztetnek az emberre, felélénkítik a fantáziát és könnyebb irányítani őket, mint szexuális partnerünket” – mondja Shelly Ronan, a New York-i egyetem kapcsolatokat és szexet tanulmányozó tudósa.

Némelyek az ilyen játékszerek közül közkedveltek lettek, némelyek pedig a süllyesztőben végezték. 2009-ben a piacon megjelent a RealTouch elnevezésű készülék – férfiak számára készült, “felnőtt-videókhoz” kapcsolódva imitálta real-time üzemmódban a képernyőn látható színész által átélt érzéseket. A tapasztalat igazán valós volt, ha hihetünk a Giznag tesztjének. Azonban a RealTouch így sem találta meg a helyét a piacon, a szabadalommal kapcsolatos bírósági ügyet követően 2013-ban pedig teljesen megszünt az eladása.

Ezeknek a készülékeknek a jelentős hányada szex-játék, nem pedig robot. Amikor az emberek szex-robotokról beszélnek, akkor általában humanoid, azaz emberalakú robotokra gondolnak. Ezek képesek a szexuális aktivitásra és egy sajátos, mesterséges intelligenciával rendelkeznek, mely lehetővé teszi hogy “gondolkodjanak”, nem pedig egyszerűen reagáljanak a szenzorokra.

Jelenleg a humanoid robotot leginkább megközelítőt a kaliforniai Abyss Creations vállalat babája jeleníti meg. Az Abyss gyártja és árusítja a Real Doll-t, egy sor realisztikus emberi külsővel rendelkezőt, melyeket a felhasználó teljesen magára szabhat, akár a szeplőket, egyéniséggel ruházhat fel.

A Real Doll rendelkezik egy különleges felhasználó-fanklubbal is, melyben az emberek egymással osztják és beszélik meg az igencsak furcsa kapcsolatokat. Van egy kisebb csoport “baba-orvos” is, akik járják a világot és javítják az eltőrt Real Doll-okat. Azonban ezek még mindig kivételesen drágák – egy ilyen baba 5 és 10 ezer dollárba kerül, funkcionális tárháztól függően. A Real Dolls mégis csak egy baba, nem pedig egy szexpartner, illetve ez nem is egy szex-robot. Legalábbis egyelőre.

Egy igazi szex-robotnak figyelemmel kell hogy tudja kísérni a felhasználó szemeit, hogy előre érzékelje a keresést, reagálni tudjon a felhasználó mimikájára és előrelássa vagy akár kezdeményezze a cselekedeteket, melyek tetszenek a partnernek. Kell hogy érzékelje és tanulja a pózokat és nyomásokat, melyeket a felhasználó kedvel, illetve az aktus során kérdésekre válaszoljon, reagáljon és  érzéki legyen.

Tehát egy szex-robot nem egy baba, nem egy készülék, hanem egy sokkal összetettebb valami.

“Algoritmusok sokasága, nanotechnológiák az egyenetlen bőrtexturák replikációjához és mesterséges intelligencia a természetes nyelv értésével fogják jellemezni ezeket a robotokat” – mondta az egyik szakember, A. V. Floks. Egy olyan szex-robot létrehozása, mely ténylegesen magában hordozza a vágyak kielégítését, aprólékos mérnöki munkát fog igényelni, kezdve a bőrfelülettel, egészen a beépített perocesszorokig és tápegységekig.

Először is valami olyasmire lesz szükségük, ami állni képes, a mostani szex-babák és egyéb antropomorf formák kivételesen nehezek (egy Real Doll akár 47 kg is lehet) és nem képesek saját súlyuk megtartására. A Szex-robotok nem csak állni kell hogy képesek legyenek, hanem önállóan közlekedni és mozgatni a végtagjaikat. Ez nem egy triviális feladat. a Robot-technikusok még mindig csak próbálkoznak az emberi sima, lágy mozdulatok ismétlésével.

A robotnak szüksége lesz realisztikus bőrre is. Ha Ön már érzékelte bármikor, milyen a szilikon felület, akkor tudja, hogy éríntésre teljesen eltérő az emberi bőrtöl, és a szilikont nehézkes karbantartani, tisztítani. Megismételni az emberi bőrfelület egyenetlenségét, az éríntés érzékelését, a feszességét igazán nehéz. Tavaly oktőberben szingapuri tudósok csoportja bejelentette, hogy kifejlesztettek olyan műbőrt, amely képes érzékelni a nyomást. Azonban nem kellően hőálló, nem nyúlik és nem hasonlít az emberi bőrre.

szex-robotok

A robot belsőjéhez a tudósoknak mesterséges intelligencia létrehozására lesz szükségük, amely képes tanulni a partnerétől. A MI az utóbbi időben sokat fejlődött, de továbbra sem képes az emocionális dolgok imitálására, ha arra van szükség. A számítógépek képesek megverni az embert sakkban, de a szex az inkább egy tánchoz hasonlítható; mindkét partner gyorsan kell hogy előrelássa a másik mozdulatait és válaszoljon rájuk. Egyelőre viszont a mesterséges intelligencia és a természetes nyelv értése messze áll a tökéletestől.

Mindezeken kívül, a dizájnerek előtt is komoly feladat áll – valami emberre hasonlót kell hogy létrehozzanak, de nem rideget, taszítót. Erre még egy emberalakú robot sem képes. Madlen Ashby futurológus úgy gondolja, hogy az első szex-robotok egyáltalán nem fognak hasonlítani az emberre, pont a fent vázolt oknál fogva.

Ezek érdekes, összetett technikai feladatok és problémák. Vannak emberek, akik külön-külön dolgoznak rajtuk, de ahhoz, hogy különálló sikereiket egy logikus végkifejletig sikerüljön eljuttatni, elengedhetelen lesz egy nagyobb, mérnökökből, robottechnikusokból, tervezőkből, informatikusokból és egyéb szakemberekből álló csapat. “Ennek a feladatnak a megoldásához nem elegendő különc-zseninek lenni”, mondja Floks.

Mindemellett az igazi szex-robotok útján nem csak a technikai és tudományos feladatok megoldása áll. Próblémák vannak mind pénzügyi, mind jogi, mind kulturális téren is.

Például az ilyen robotokkal kapcsolatosan felmerülö pozitívumok és negatívumok mérlegelése is nehézkes. Sokan úgy gondolják, hogy ezek a robotok a már jelenleg is eléggé marginális szex-munkásokra fognak csapást mérni, míg mások ellenkezőleg, úgy vélik, hogy ezek a robotok lehetővé teszik ezeknek a dolgozóknak a biztonságát és megóvását. Itt sok érdek ütközik és a vélemények messze nem képviselnek egy bizonyos csapásvonalat.

Jelen van a pénzügyi problematika is. A szexipar vállalatainak elég nehéz befektetéseket találni. Az USA-ban sok formális és nem formális szabály is van, melyek megnehezítik a felnőtt-ipar képviselőinek a munkáját. A bankok nem adnak hitelt, a hitelkártya operátorok nem létesítik a tranzakciókat és még sok egyéb. A technikai platformok, mint az Apple App Store vagy a Google Play nem támogatják a felnőtt-taratlmakat, legyen szó akár csupán erotikáról. a kereső rendszerek nem mutatják az adult-tartalmakat, ha nem kapnak külön kérést, de azután is szűrik azt.

A befektetők tartanak a felnött-termékekbe való befektetésektől, de nem azért, mert aggályaik lennének, hanem egyszerűen értik, hogy a hasonló dolgok piacra juttatása jelentősen korlátozott.

Mindazonáltal a szex-robotok meg fognak jelenni, bár nem lesz nagy piacuk és elég borsos áruk mellett jogi szempontokból korlátok közé lesznek szorítva. Vagyis a felvetés, hogy már a következő szexuális forradalom kapujában állunk nem igazán állja meg a helyét.

Share