A Mesterséges Intelligencia megállapítja hol készült a fénykép

Ha Ön tart a totális megfigyeléstől, akkor ez a hír nem fogja felderíteni a kedvét. A Google vállalat egy új, neuronhálózat kifejlesztésén dolgozik – a PlaNet képes lesz megállapítani tulajdonképpen bármelyik fényképről, hogy az pontosan hol is készült. A tanulási folyamat során a mesterséges intelligencia geo-címkéket alkalmaz súgó gyanánt. A jövőben azonban felnő a feladathoz, és képes lesz a fényképen megörökített helyszín megállapítására mindennemű segítség nélkül is.

A Goole MI megmutatja hol készül a fénykép

A neuronhálózat betanításához a Google szakértői egy geo-címkékkel ellátott, 90 millió darabos illusztráció kollekciót használtak. A tesztelési folyamat első részének eredményei igazán sokat ígérők. A PlaNet már elsajátította az országmeghatározást 28,4%-os, a földrészt pedig 48%-os pontossággal. Az esetek 3,6%-ban a MI még az utcát is megállapítja, ahol a kép készült, 10%-ban pedig a várost.

A PlaNet project atyja, Tobias Veiland, az ötletének megvalósításához 26000 szektorra osztotta bolygónkat, melyek mérete attól függ, hogy hány kép készült bizonyos területeken. Ebből fakad, hogy a nagyobb és sűrűn-lakott városokat kisebb szektorok borítják, mint az üres és nem lakott területeket. Az Óceánokat, az Északi és Déli sarkait a Földnek a program nem kezeli. A neuronhálózat tesztelése során a fejlesztők ’megetettek’ vele több mint 2,3 millió fényképet olyan megosztókról mint a Flickr, iktatva párhuzamosan a MI sikerességének adatait.

Az eredmények természetesen még távol állnak a tökéletestől, de a hálózat folyamatosan tanul. Ahhoz, hogy a rendszert még okosabbá tegyék, a fejlesztők a Geoguessr játék résztvevőjévé tették azt, a játékot megismerheti, ha ide kattint. A játék során a felhasználónak a Google Street View fényképei jelennek meg, és a térképen meg kell adni a helyszínt, minél pontosabban. Amikor a PlaNet 10 tapasztalt utazó ellen játszott online, 50 fordulóból 28-at megnyert. Igazán nem rossz teljesítmény egy újonctól. A leginkább meglepő tény, hogy az egész PlaNet rendszer összesen 377 MB-ot foglal a számítógép memóriájából, ami a jövőben teljes mértékben lehetővé teszi a használatát mobileszközökön is. Végtére is, miért csak a titkosügynökségek használhatnák a neuronhálózatokat saját érdekeikben?

Share