Svéd önkiszolgálás: csak a mobilunkra van szükség a bolti vásárláshoz

Egy kaotikus éjszakai thrillerrel kezdődött – gyermekétel vásárlása a kicsivel a hátsó ülésen. Egyedül maradva éhes fiával otthon, Ilinjeson leejtette az utolsó üveg gyermekételt és rákényszerült, hogy 20 percet utazzon a Svédország déli részén található Viken kisvárosból, hogy találjon egy nyitva tartó bevásárlóközpontot. Ennek a kalandnak köszönhetően Robert Ilinjesonnak az az ötlete támadt, hogy megnyitja Svédország első önkiszolgáló, azaz eladó nélküli, mini-boltját. Mára a 39 éves IT szakember egy non-stop ’kasszamentes’ boltot üzemeltet.

A vásárlók egyszerűen az okostelefonjukat használják az ajtónyitáshoz, illetve a vásárlásaik szkenneléséhez. Csupán regisztrálniuk kell és letölteni az alkalmazást, hogy vásárolni tudjanak ebben a boltban. A vásárlásaikat havonta érkező számla útján fizetik ki. A boltban nincs egyetlen munkatárs sem, még robot vagy cyber-dolgozó sem.

A bolt rendelkezik alap termékekkel, mint a tejtermékek, pékáru, cukor, konzervek, pelenka és egyéb, melyeket láthatnak a mini-marketben. Azonban nem kapható dohányáru vagy gyógyszer, a lopás veszélyeire tekintettel. Az alkoholos italok Svédországban pedig csak speciális boltokban kaphatók.

„Az az eltökéltségem, hogy az ötletemet elterjesszem az ország összes kis falujába és településébe”, – mondta Ilinjeson. „Hihetetlen, hogy eddig senkinek sem jutott eszébe”.

Bízik benne, hogy a munkatársak nélkülözése során keletkező megtakarítás segít a falusi térségekben visszahozni a kis boltokat. Az utóbbi évtizedek alatt a hasonló boltokat sorra leváltották a bevásárlóközpontok, amelyek sok-sok kilométerre vannak a településektől. Ilinjeson a boltba kapott árukat csupán rendezi a polcokon, a többit a vásárlók intézik. Hogy megelőzze a lopásokat, a 45 négyzetméteres bolt területén 6 megfigyelő kamerát telepített. Ezen kívül szöveges üzenet értesíti, ha a bejárati ajtó 8 másodpercnél tovább nyitva marad, illetve ha valaki rongálni próbálja azt. „Közel lakom, így mindig ide tudok szaladni egy vasrúddal”, mosolyog Ilinjeson, de hozzáteszi, hogy erre nem volt szükség a bolt januári megnyitása óta.

A svéd bolti vásárlás, csak a mobilunkra van szükség

Ami nehezebb feladat – megtanítani az idősebb embereket ebben a 4200 fős kisvárosban a technológia használatára. A 75 éves Tuve Nilson azt mondta, hogy 1976-ban, amikor családjával ideköltözött, nagyon sok bolt volt még a városban. Örül Ilinjeson új boltjának, mivel kivételesen kényelmes lesz az idősebb lakosok számára, a lényeg – elsajátítani a technológiát. A fiatalabb vásárlók a gyorsaságot emelték ki, mivel a kassza nélküli boltban való vásárlás összesen néhány percet vesz igénybe és nincsenek sorok.

Ilinjeson más megoldásokon is töri a fejét, hogy az ajtónyitáshoz ne legyen szükség az alkalmazásra. Kizárja az arcfelismerő és ujjlenyomat-azonosító rendszerek használatát, azonban nem veti el a hitelkártya-olvasók bevezetését, ahogyan az sok bankban is működik.

Hát igen, részünkről csak örülünk, hogy a Svédországi nyugdíjasoknak csupán ez a gondjuk, illetve hogy egyáltalán megvalósítható egy hasonló project és nem kell hogy biztonsági örök felügyeljenek mindent. Hazánkban az ötlet elég futurisztikusan hangzik és elsősorban nem a technológiának, hanem sok-sok egyébnek kell még fejlődnie…

Share