Mini-agyat hoztak létre Petri-csészében a tudósok

A John Hopkins Egyetem (John Hopkins University) tudósainak sikerült létrehozniuk őssejtekből egy olyan miniatűr agyat, amelyen a jövőben különböző kísérleteket végezhetnek el. A tudósok bejelentése szerint, ez az áttörés elérhetőbbé teszi sok, az idegsejtek feltérképezésére irányuló, tanulmány elvégzését. Bizonyos kémiai összetevők agyra gyakorolt hatásának ellenőrzése, vagy egy neurodegeneratív megbetegedés modellezése többé nem fognak felettébb nehézkes feladatokat képezni.

Mini-agy

A Thomas Hartung és kollégái által laboratóriumi körülmények között létrehozott mini-agy szabad szemmel alig látható (350 mkm átmérőjű). Azonban egy Petri-csészében egyidejűleg akár több ezer ilyen szerv kifejlesztése is lehetséges. Mindegyik indukált pluripotens sejtekből, azaz őssejtekből reprodukálódik, amelyeket a tudósok epigenetikus átprogramozás útján kapnak. Az adott folyamat hozzávetőlegesen 8 hétig tart. A kultiválási folyamat végén a neuronokon felül, neuroglia sejtek (asztrociták és oligodendrociták) alakulnak, melyek biztosítják az idegimpulzusok generálódásához és továbbításához szükséges feltételeket.

A szakértők szavai alapján, a mini-agy képes akár spontán elektromos aktivitás kimutatására is.

Hartung professzor felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszerkészítmények hatékonyságára irányuló korszerű vizsgálatok többsége több ezer laboratóriumi állatkísérletet igényel. A legújabb fejlesztés nem csak ezek mennyiségének csökkentését teszi lehetővé, hanem sokkal nagyobb hasznos információ mennyiség is kapható általa.

A kutatók állítják, hogy az általuk ajánlott mini-agy növesztési technológia többek közt lehetővé teszi a neurodegeneratív megbetegedések (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, izomsorvadásos laterális szklerózis és más) modellezését, a páciensek bőrsejtjei felhasználásával. A létrehozott szervek, minden bizonnyal felgyorsítják a gyógyítás módszerek kifejlesztését, reményt adva a betegeknek gyógyulás lehetőségére.

A közeljövőben a mini-agy létrehozásának módszerét orvosi protokoll fogja szabályozni. A mindennapi egészségügyi gyakorlatba való bevezetéséért pedig a Hartung professzor által alapított Organome kereskedelmi vállalat lesz felelős. A kutatók bíznak abban, hogy már 2016-ban beindítható lesz az előállítási folyamat.

Share