Fogszuvasodást megelőző tabletta

Gondolta volna-e Ön valaha, hogy a fogszuvasodás megelőzhető lesz csupán bizonyos tabletták bevétele által? A Floridai Egyetem (University of Florida) egy tudós csapata olyan speciális probiotikus tablettát fejlesztett ki, amely segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását a szájüregben.

Fogszuvasodás elleni tabletta

Köztudott, hogy az egészséges emberek szájüregi közege semleges. Amennyiben a közeg savas irányba mozdul el, akkor ez a fogszuvasodás kialakulásának kedvez. Ami egy, a fog kemény szöveteiben végbemenő, összetett és lassú lefolyású kóros folyamat. A kemény szövetek teljes roncsolódásához vezet, a dentin rétegben keletkező üregekkel. Napjainkban a fogszuvasodás van az első helyen, mint a legelterjedtebb emberi megbetegedés (az emberek több mint 93%-át érinti).

Az emberi fogkő tanulmányozása során a tudósok feltártak egy új streptococcus törzset. A régebben nem azonosított A12 steptococcus gátat szab a káros mikroorganizmusok fejlődésének, melyekre jellemző az anaerob fermentáció. Ezek, tejsavat termelve és változtatva a pH szintet, provokálják a fogszuvasodás terjedését és a szájüreg egyéb megbetegedéseit.

Streptococcus baktérium

A kutatók felderítették, hogy az A12 nem csak segíti a savasság semlegesítését az arginin lebontása által, de megsemmisíti a Streptococcus mutans-t (savtermelő streptococcus), amely fontos szerepet tölt be a fogszuvasodás kialakulásában.

A szakértők megállapítása szerint, a találmányuk egy új probiotikus kiegészítő létrehozását teszi lehetővé, amely a pH-érték normál szinten tartásával előzi meg a szuvas üregek kialakulását. Azonban a probiotikus kiegészítő mindennapi orvosi gyakorlatba való beépítése még klinikai vizsgálatok elvégzését igényli.

A kutatás vezetője, Marcelle Nascimento szerint, minden a soron következő emberi kísérletek sikerességén múlik. Azaz, hogy a jótékony A12 baktériumok mennyiség-növekedése csökkenti-e a szájüregi megbetegedések előfordulási esélyét. Amennyiben a kísérletek ezt alátámasztják, ez jelentősen megkönnyíti a diagnosztikát, gyógyítást, kezelést és a megelőzési módszereket.

Share