Az USA korlátozva lesz az EU-s állampolgárok utáni kémkedésben

Ebben a hónapban egyeztetve lesz az információcseréről szóló új megállapodás, melynek értelmében az USA korlátozva lesz az EU-s állampolgárokkal kapcsolatos információk felhasználásában. Az ilyen nemű adatokat nagy mennyiségben gyűjtik. A pontos értelmezése annak, hogy milyen információ használható – a „kontrollálatlan” és „öncélú” felhasználását kiküszöbölendő – volt az alapfeltétele a Privacy Shield szerződés újabb változatainak, mely lehetővé teszi a vállalatoknak a személyes adatok egyszerű átadását az USA-nak.

Adatlopás, PrivacyShield 2

A bizalom vált a legérzékenyebb témává az EU és az Egyesült Államok közt Edward Snowden kinyilatkoztatásait követően. Ő többek közt a CIA és az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) volt 2013-ban a technikai szakértője a tömeges megfigyelés területén. Ennek eredményeképpen az EU Legfelsőbb Bírósága tavaly elfogadta a Privacy Shield nevű dokumentumot, melynek első változata több ezer vállalatot állított bizonytalan jogi helyzetbe. A megállapodás érdekében Washington létrehozott egy új alosztályt a Külügyminisztériumon belül az EU-s adatok védelméért felelős ügynökségektől érkező panaszok és kérelmek kiértékelésére. Úgy szintén ki lesz dolgozva a vitákat és panaszokat szabályozó mechanizmus és az éves, közös áttekintése a megállapodásnak.

Az USA kereskedelmi Minisztériumának levelében Robert Litt, a nemzeti hírszerzés igazgatói irodájának fő jógi tanácsadója, az mondja, hogy a tömegesen gyűjtött adatok kizárólag hat konkrét célra használhatók, ezek közt van a terrorizmus és a hálózati biztonság is.

AdatbiztonságFontos, hogy az USA kormánya ugyan olyan bizalmassági feltételeket garantál azon adatok számára, amelyekhez a transzatlanti kábelek által jutnak hozzá. Ez a vezető európai vállalatoknak szól, melyeknek az USA területein kívül gyűjtött információi kevésbé voltak védettek. Az USA és az EU vállalatai bizonygatták, hogy nehezen elkerülhető a transzatlanti útvonalon való adattovábbítás, melyet lebénított az EU Legfelsőbb Bíróságának tavalyi döntése.

A keresztező átutalások több termelési ágazatban is használatosak a közös információhasználat érdekében, akár a munkatársakról van szó, vagy ha a felhasználó adatai elengedhetetlenek a hitelkártya kiállításához, utazáshoz vagy internetes vásárláshoz. Az olyan webes cégek számára is kulcsfontosságúak, akik gyűjtik a felhasználóik személyes adatait a hirdetésekhez, reklámokhoz, mint a Facebook (FB. O) és a Google (GOOGL. O).

A Privacy Shield elsőízben ad lehetőséget az európaiaknak arra, hogy panasszal éljenek az USA ügynökeinek adatokhoz való hozzáférésével kapcsolatosan, melyeket a dokumentum keretein belül fognak megkapni. Vera Zhurova, az EU Jogi Biztosa és John Kerry, az USA Külügyminisztere együttesen vállalják, hogy az ilyen panaszok áttekintésére ombudsmani posztot is létrehoznak.

Azonban a bizalmasság némely szószólója aggodalmát fejezi ki abban a tekintetben, hogy mindez úgy sem fog biztosítani az európaiak számára megfelelő lehetőségeket a jogi védekezésre. Azért, mivel a legtöbb vállalat különböző jogi útvonalakat használ, olyanokat mint a vállalati szabályzatok és a szabványos szerződéses feltételek a cégek között, az adatok átadására.

Az USA kormánya a dokumentumok publikálásáig elzárkózik bárminemű kommentálástól.

Share