Hollandiában májusban elindulnak a vezető nélküli buszok

Hollandiában már 2016 májusában elkezdik az utasok szállítását az önvezérlő WEpods buszok. A vezető nélküli utasszállító eszköz témája aktuálisabb, mint valaha – autógyártó vállalatok és technológiai koncernek is dolgoznak rajta. Ezzel kapcsolatosan kifejezetten érdekes lesz a Hollandia Gerderland megyéjében található Vageningen és Ede kisvárosokban tartott kisebb kísérlet. A vezetőt nem igénylő autóbuszok elkezdik az utasok szállítását a helyi egyetemre. Az önjáró szállítóeszközök még távol állnak a tömeges elterjedéstől, azonban a Ford vállalat például már beadta szabadalmi kérelmét vezető nélküli autós mozira.

WEpods 1

Részletesebben erről az érdekes tervezetről olvashatnak Patrick Saisson „Driverless Bus System Showcase Future of Public Transit” című feljegyzésében, melyet publikált a curbed.com.

A buszok külső megjelenésükben egy golfautóra emlékeztetnek és hat férőhelyesre lettek tervezve. A hasonló, manapság használt, önjáró szállító rendszerekkel szemben, az új elektromos szállítóeszköz nem speciális (kifejezetten számára kialakított) utakon fog haladni. Ehelyett ugyan azt az útvonalat követi, mint a hagyományos, ember-vezető által irányított szállítóeszközök.

Alwin Bakker, a projekt managere kiemelte:

Nehéz elhinni, hogy egy robot képes Önt elszállítani egyik pontból a másikba.

Két hónapos, egy 200-méteres közútszakaszon való tesztelési folyamatot követően, a WEpods két önjáró buszból álló rendszere májusban hozzálát az utasok szállításához. Kiegészítő feljegyzésként tudatják az olvasókkal, hogy kevesebb, mint két év alatt lett összeállítva, tesztelve és véglegesítve a rendszer. Amely a helyi kormánynak 3,4 millió Eurójába került.

WEpods 3

Bakker tudatta, hogy az adott technológia egy nyílt fejlesztés, ami azt jelenti, hogy más vállalatok és önkormányzatok is használhatják. Többek közt említésre került, hogy Rotterdam, Amszterdam és Brüsszel már érdeklődtek a rendszer iránt.

A fejlesztést a megyei vállalatok, iskolák és technológiai cégek hivatalos képviselői által a Google vállalatnak megküldött kérelem indította el. Bakkar tudatta, hogy a vállalattól megkérdezték, fel lehet-e használni az általa kifejlesztett technológiát a helyi tömegközlekedésben. A válasz nemleges volt.

Így született az ötlet, hogy egy ilyen rendszer önerőből is kifejleszthető. Ezt követően a tervezet megyei finanszírozást kapott és kezdetét vette a közös munka a Delfti technikai egyetemmel. Át lettek alakítva az eredetileg robotgyártó EasyMile vállalt szállító eszközei, ki lettek egészítve radarrendszerrel és irányító berendezésekkel.

A fejlesztők ugyanazokkal a problémákkal szembesültek, mint az önjáró szállító eszközök egyéb gyártói. Mégpedig: hogyan vegyék figyelembe a gyalogos forgalmat, hogyan reagáljanak a jelzőlámpákra, illetve hogyan értelmezzék és reagáljanak a széltől mozgó fákra. Végeredményként megszületett az egyeztetett irányító berendezés.

Amikor a WEpods elkezdi az utasok szállítását a Vageningeni egyetemre, az új buszokat, speciális iPhone applikáció segítségével, hívni lehet majd Ede kisváros pályaudvaráról. Az önjáró autóbusz 25 km/órás sebességgel elszállítja az embert az egyetemi kampuszra.

Jelenleg az új szállító rendszer még csupán egy előre egyeztetett, kisebb útvonalon képes közlekedni. Képességei azonban előre vetítik azt, hogyan fogják a jövőben az önjáró szállítóeszközök javítani az utasszállítást és sokkal hatékonyabbá teszik azt.

Bakker kiegészítette az előbb mondottakat:

Létrehoztunk egy robotot, amely képes a közutakon is vezetni a szállítóeszközöket.

A technológiák ezen a téren folyamatosan fejlődnek és egyre tökéletesebbé válnak. Korábban sebességi világcsúcsót állított be egy bio-trágyával üzemelő busz. Az elektromos buszok nem minden esetben ennyire miniatűrök – A BYD vállalat bemutatta a legnagyobb elektro-autóbuszt. Sőt, napjainkban már létezik a vezeték nélküli töltési lehetősége az elektromos buszoknak.

A Hollandiai projekt kezdő lépése lehet egy teljesen új ágazat fejlődésének a tömegszállítás terén.

Share