Az AMOLED kijelzők gyártása már olcsóbb az LCD-nél

Már messze nem első éve, hogy némely vezető okostelefon gyártó LCD panelek helyett az AMOLED technológiát használja. Ezek a vállalatok kiemelik, hogy az adott technológia lehetővé teszi nem csak a közvetített kép minőségének a javítását, de jelentős mértékben emeli a készülék önálló üzemidejét is. Elég, ha a Samsung vállalatot vesszük, amely az AMOLED technológiát alapul véve beépíti készülékeibe az Always-On Display funkciót. Ennek köszönhetően a kijelzőn látható elemek közül sok nem is fogyasztja az akkumulátor energiáját.  

amoled - lcd

Az AMOLED technológia egyre aktívabban kerül felhasználásra a legkülönbözőbb készülékekben. Gyakran találkozhatunk vele a modern mobilokban, laptopokban, okosórákban és tévékészülékekben is. A megemelkedett kereslet előbb vagy utóbb szabályszerű, hogy csökkenti az AMOLED panelek előállítási költségét is. Nemrég tudhattuk meg, hogy az AMOLED kijelzők gyártása már kevesebbe kerül, mint az LCD paneleké.

Az IHS Technology elemző vállalat az utolsó jelentésében ennek megfelelően feltüntette, hogy az 5-hüvelykes Full HD készülékekhez való LTPS LCD és AMOLED kijelzők gyártási költségei az év első negyedévében 14,6 és 14,3 dollárt tettek ki. Ez az első eset korunkban, hogy az AMOLED technológia előállításában olcsóbbá vált az LCD technológiánál.

Az IHS Technology kiemeli, hogy a jelentős csökkenés az AMOLED gyártási költségeiben 2015 decemberében kezdődött. Illetve hogy ez a tendencia még legalább a következő néhány hónapban is változatlan marad. Ahogy az AMOLED technológiára való kereslet megegyezik a kínálattal, várhatjuk a megjelenését különböző készülékek gazdaságosabb modelljeiben is. Mindettől függetlenül, az elemzők biztosak benne, hogy a technológia bekerülési költségének csökkenése nagy valószínűséggel sehogyan sem lesz észlelhető a vezető készülékek végösszegén. Mivel ebben az esetben egyszerre több kulcskérdés is szerepet játszik.

AMOLED vs LCD

Az AMOLED panelek előállítási költsége pedig tovább fog csökkenni. Jelentős segítséget nyújt ebben a Samsung vállalat, amely új gyártósorok beindítását készíti elő. Amennyiben a vállalatnak sikerül fenntartania a magas keresletet (ami minden bizonnyal így is lesz, mivel a gyártás költsége is csökken), akkor már a közeljövőben egy igazi „AMOLED-bumm” vár ránk.

Természetesen minden a készülékek gyártóitól fog függeni. Hiszen annak a lehetősége is fennáll (bár nagyon csekély eséllyel), hogy a piac legnagyobb játékosai (például, mint az Apple) az LCD irányába teszik le voksukat. Ez a döntés önmagában jelentősen szabályozhatja, hogy mennyire is csökkenhet az AMOLED kijelzők gyártási ára.

Share