MI által írt regény is részt vehetett egy irodalmi versenyen

A japán Hakodate városban található Jövőkutató Egyetem tudósai, büszkeségtől nem mentesen, megosztották a sajtóval a legújabb eredményeiket. Sikeresen létrehoztak egy olyan Mesterséges Intelligenciát, amely képes emberi felügyelet mellett történeteket, de még egész regényeket is írni. Sőt, ennek a MI-nak az egyik munkája átment a válogatáson és részvételt nyert a Japánban közismert Hosi Sinicsi elnevezésű irodalmi versenyen.

MI - regényt ír

A verseny bizottságának az a döntése, hogy a gép munkája megérdemli, hogy az igazi írók műveivel vetélkedjen, már önmagában sokat elárul. Az emberek már nagyon régen próbálkoznak olyan Mesterséges Intelligencia megalkotásával, amely többé-kevésbé képes az emberi kreativitással felvenni a versenyt.  A japán fejlesztők csapatát Hitosi Macubara professzor irányította. A mű megírásához a MI-nak szüksége van egy bizonyos kiinduló pontra. A fejlesztők a főhős nemét adták meg és kulcsszavakkal körülírták a történetet. Ezen kívül adtak a MI-nak egy szavakból, kifejezésekből és egész mondatokból álló listát, amelyeket az felhasználhatott a folyamatban, de akár ki is hagyhatott.  A MI fő feladata az volt, hogy egy egységes konstrukcióba állítva ezeket az elemeket, nem csupán egy olvasható, hanem az olvasó számára érdekes és magával ragadó írást hozzon létre.

Végeredményként megszületett az „A nap, amikor a számítógép regényt írt” című mű. A cselekmény középpontjában egy MI áll, mely egy napon felfedezte magában az írói tehetséget. Nem ez volt az egyedüli MI segítségével megalkotott mű a versenyen. 10 egyéb munka is részt vett, amelyek megírásában valamilyen szerepet MI töltött be. Igaz, a többi esetben a MI része a munkafolyamatban messze nem volt ekkora mértékű. Összesen pedig 1400 írás került elbírálásra. Érthető, hogy a regény még az első rostán sem jutott át és kiesett a versenyből, mivel a bírák egyike úgy gondolta, hogy a történet karakterei nem bontakoznak ki kellőképpen. Mindemellett ki kell emelni, hogy a bírák nem tudták, melyik mű megírása mögött áll MI és melyeket alkották emberek. Ez a példa tökéletesen előrevetíti azt, hogy nemsokára a gépek mégiscsak képesek lesznek az emberrel való vetélkedésre az alkotás különböző területein is.

Share