A Mercedes Benz önjáró teherautói elindultak első útjukra

Rendszeres olvasóink emlékezhetnek, már írtunk arról, hogy a Daimler autógyártó vállalatcsoport autonóm, önálló teherautók létrehozásán munkálkodik. Ezeket a járműveket úgy tervezik, hogy képesek legyenek robotpilóta által vezérelve haladni az utakon. Eljött az a pillanat, amikor a fejlesztők rászánták magukat néhány ilyen tehergépkocsi első hosszabb útjukra való elindítására, mégpedig a német Stuttgartból a Hollandiai Rotterdamig. A három önjáró tehergépkocsi közutakon fog haladni, a folyamat során pedig Wi-Fi kapcsolat segítségével fognak egymással kommunikálni és hasznos információkat megosztani.

A hagyományos tehergépkocsikkal szemben, melyek 50 méteres követési távolságot kell hogy tartsanak az előttük haladó járműhöz viszonyítva, a Mercedes Benz önjáró járműveinek összesen 15 méteres távolság is elegendő. Ennek köszönhetően a három tehergépkocsiból álló konvoj hossza csupán 80 méteres részt vesz igénybe az úttesten, a 150 helyett, ha emberek vezetnék. A távolság csökkentését a Connected Pilot rendszer tette lehetővé, amely egy láncba köti össze a teherautók konvoját. Így amennyiben az elől haladó tehergépkocsi fékezésre vagy megállásra kényszerül, a mögötte haladó járművek 0,1 mp alatt tudomást szereznek erről, ami 1,3 másodperccel gyorsabb, mint egy profi teherautó sofőr átlagos reakcióideje.

Mindettől függetlenül mindhárom tehergépkocsiban a Daimler vállalat szakértői is helyet kapnak, akik követve a kísérletet bármikor be tudnak avatkozni, átvéve az irányítást. Hiszen egyelőre nem lehet biztosan szavatolni, hogy az új rendszerben nem keletkezhet váratlan meghibásodás, amely veszélynek tenné ki a forgalom többi résztvevőjét. Annak köszönhetően, hogy az új teherautók fejlesztése a CO2 kibocsátás csökkentésének jegyében zajlott, a Daimler vállalat bízik abban, hogy javíthat az európai ökológiai helyzeten. Az önjáró teherautókból álló konvoj már holnap, április 6-án el kell hogy érje célját.

Share