A Facebook vak felhasználói megtudhatják, mit ábrázolnak a fényképek

A fényképek és különböző illusztrációk meghatározók minden közösségi hálón és jelentőségük aligha vitatható. Nehéz elképzelni a Facebook-ot vagy Instagram-ot a felhasználók által naponta milliószám feltöltött felvételek nélkül. A Facebook-ot a korlátozott képességű emberek számára adaptáló mérnökök csapata arra törekszik, hogy a fényképek a vak felhasználók számára is elérhetők legyenek. Itt az eredmény, mától kezdve a közösségi hálón elérhetővé vált az „automatikus alternatív szöveg” technológiája, amely tulajdonképpen mindent hangosan körülír, ami a fényképeken látható.   

Facebook vakok számára

A Mesterséges Intelligencia teljesen automatizált üzemmódban írja körül a fényképet és annak tartalmát a vak vagy gyengén látó Facebook felhasználó számára. Egy példa: a képen két ember látható a tengerparton. A MI kiemeli, hogy a fényképen két ember van, megpróbálja megállapítani az arcukon látható érzéseket, illetve megemlíti, hogy a felvétel a tengerparton készült, nappali időben. Ha a fényképen egy pizza látható, akkor a MI kiemeli, hogy a kép ételt ábrázol, minden bizonnyal egy pizzát. Természetesen a helyes értelmezések százalékos aránya egyelőre elmarad az ideálistól, azonban a Facebook szakemberei folyamatosan tökéletesítik az algoritmust. Nem merül fel kétségünk a felől, hogy előbb vagy utóbb elérik kitűzött céljukat.

Facebook vakok számára 2

A technológia az iOS és Android mobil operációs rendszerek felhasználói számára egyaránt elérhető, illetve azoknak is, akik a megszokott böngészőn keresztül szokták felkeresni a közösségi hálót. A tárgyak felismeréséért felelős neuronhálózat több millió fénykép tanulmányozása által folyamatosan fejlődik és tökéletesedik. Az adott technológián dolgozó mérnökök csapatát erősíti Matt King is, aki önmaga is látássérült. Tehát a kutatók átérzik és pontosan tudják, milyen, ha az ember meg van fosztva az egyik legfőbb érzékétől.

Share