Az új fejlesztésű grafen-felületes napelemeket az esőcseppek is töltik!

Ha esik az eső – az ég be van borulva, ez törvényszerű. A felhők pedig blokkolják a napsugarakat. Ahogy arra rájöhettek, ezek a tényezők teljesen elveszik (legalábbis esős időben) az áramot generáló napelemek értelmét. Azonban az új dizájn lehetővé teszi az esőcseppek fotocellákra hullásából keletkező energia felhasználását és abból elektromos energia létrehozását, még rossz időben is.

Napelemek

Az új napelem fajtát kínai kutatók fejlesztették ki. A létező napelemek többségétől eltérően, az újak konstrukciójában a felső rétegben grafen lapocskákat használnak. Arról van szó, hogy az esővíz nem kristálytiszta. Olyan összetevők találhatók benne, mint a calcium, nátrium vagy az ammónia. Ezek a vegyületek mind tulajdonképpen olyan ionok, amelyeket fel lehet használni az elektromos áram fejlesztéséhez.

Amikor a víz a grafen felső rétegéhez ér, úgy nevezett ionistorokat (pszeudokondenzátorokat) hoz létre – kiegyenlítetlen töltetű pontok, ahol az elektronokat az egyik oldal a másikhoz irányítja. A kiegyenlítetlen töltet, a maga nemében, tulajdonképpen egy feszültség.

Sajnos az új grafen felületes napelemek nem valószínű, hogy a közeljövőben leváltanák a hagyományos, megszokott társaikat. A legfőbb visszahúzó tényező a magas használati költségük. Ezen kívül, az ilyen panelek hatékonysága igen alacsony. A kínai mérnökök által létrehozott napelem-panel hatékonysága összesen 6,5 százalékot tesz ki, optimális napfény tulajdonságok mellett. Ez a maga nemében sokkal rosszabb, mint a hagyományos panelek sokkal magasabb, 20 százalékos hatékonysága. Az új fejlesztés legfőbb előnye, minden bizonnyal csupán az, hogy képes elektromos áramot generálni esős időben is.

Mindettől függetlenül, az ötlet érdekes. Az ilyen napelemeket részlegesen fel lehet használni olyan régiókban, ahol gyakori az időváltozás, illetve gyakran kezd esni. A tudósoknak csupán hatékonyabbá kell tenniük ezeket a napelem paneleket.

Share