Ray Kurzweil: 2029-re az emberiség eléri a halhatatlanságot

Rendszeres olvasóink tapasztalhatták, hogy elég gyakran írunk arról, hogy a tudósok tervszerűen egyre jobban közelítenek ahhoz a megoldáshoz, hogy az emberi élet meghosszabbítható legyen, megkerülve a természet törvényeit. Sokan felteszik maguknak a kérdést: mikor is jön el a lehetősége az igazi hallhatatlanságnak? A világ egyik leghíresebb és legelismertebb futurológusa, Ray Kurzweil a legutóbbi interjújában azt ígérte, hogy 2029-től kezdve a tudomány és az orvostudomány lehetővé teszik az emberi élet meghosszabbítását, tulajdonképpen végtelen hosszra.

Raymond Kurzweil 1948-ban, New York-ban született. Gyerekkorától kezdve feltaláló szeretett volna lenni és az volt az álma, hogy új technológiákkal ajándékozza meg a világot. 15 éves korában megírta első számítógépes programját, 1970-ben fejezte be a Massachusetts-i Technológiai Egyetemet (MIT), 1974-ben megalapította a beszédfelismerés technológiájával foglalkozó saját vállalatát. A jól menő üzlet milliomossá tette Kurzweilt, ami lehetővé tette hogy a feltaláló továbbra is új technológiák megalkotásával foglalkozhasson. A hírnevét a futurológia területén végzett munkáinak köszönheti, többek között a technológiai szingularitás alátámasztásával.

Jelenleg Ray Kurzweil a Google technikai igazgatójának posztját tölti be, továbbra is a mesterséges intelligencia területén folytatja a fejlesztéseket, és időről-időre megosztja az újságírókkal saját meglátásait az emberiség közeljövőjét illetően. Például a Playboy-nak adott legutóbbi interjúban Kurzweil azt mondta, hogy 2020-ra az emberiség nanorobotokat fog alkalmazni az orvostudományban. Ezek a parányi mechanizmusok helyettesíthetik az immunrendszert az ember számára, ezzel is hatékonyan ellenállva a lehetséges megbetegedéseknek és patológiai eltéréseknek. Kurzweil véleménye szerint mindez a számítógépes antivírus programokkal való szituációra fog emlékeztetni. Amikor az embernek lehetősége lesz arra, hogy az Internetről letöltsön egy frissítést az immunrendszeréhez és nem kell tartania újabb veszélyes vírus törzsek kialakulásától.

A futurológus szavai alapján, már 2029-re az orvostudomány eléri azt a szintet, amikor az embereknek nem kell aggódniuk az életük hossza miatt. Korábban Kurzweil bejelentette, hogy a halhatatlanság csupán a 2030-as években válik elérhetővé, de most úgy látja, hogy a dátumot közelebb lehet hozni. Hát, szeretnénk hinni benne, hogy a tudósnak igaza van és az emberiségnek ténylegesen sikerül ennyire felfejlesztenie a tudományait. Természetesen a hallhatatlanság számos kérdést szül, többek közt a Földünk túlnépesedéséről és a tápanyaghiányról. Sok tudós elég szkeptikusan viszonyul a futurológus bejelentéseihez, túlzottan optimistának tartva azokat. Ezen kívül Kurzweil már nem egyszer tévedett az előrejelzéseiben, úgy hogy csak az idő fogja megmutatni az igazat.

Share