Flash Falcon – egy termonukleáris hajtóművel ellátott repülőgép

Ha Önre nem gyakorolnak különösebb hatást a modern repülőgép építés eredményei, ismerkedjen meg a spanyol tervező és egyben kivitelező, Oscar Viñals új álmával. Az általa kidolgozott sugárhajtású Flash Falcon gép a termonukleáris hajtóműinek köszönhetően fogja szelni az eget. Természetesen a megfelelő technológiák még váratnak magukra, de a tervezőt ez csöppet sem korlátozza.  

Flash Falcon1

Vinals már korábban is meglepte a világot érdekes terveivel. Az utasszállító Sky Whale és a teherszállító GIGAbay repülőgép koncepciói sokak emlékezetébe bevésődtek.

SkyWhale

Sky Whale project

Gigabay

GIGAbay project

Vinals legújabb alkotása nem csupán külsőleg került bemutatásra, hanem technikai specifikációiban is egyaránt.

A Flash Falcon konstrukció előrevetíti a jövőt, amikor a kompakt termonukleáris reaktorok óriási teljesítményt fognak leadni. Az ilyen hajtóművekben a húzóerőt speciális égéskamrákkal ellátott nagy sebességű turbinák fogják generálni. A hajtóművek teljesítménye elegendő lesz a függőleges fel- és leszálláshoz. Utazó magasságon a Flash Falcon könnyedén felveszi akár a szuperszonikus három Mach sebességet. Ezen a sebességen egy Párizs-New York utazás körülbelül három órát vesz igénybe. A tervnek megfelelően Vinals repülőgépe 250 utasnál is többet tud befogadni, akik két fedélzeten kapnak helyet.

A Flash Falcon szárnyai képesek változtatni geometriájukon a dőlésszögükön a törzs tengelyéhez képest. Vinals úgy tervezi, hogy a kabint holografikus szélvédőkkel szereli fel, amelyek példa nélküli szélességű kilátást biztosítanak a pilótáknak. Még egy speciális zajelnyomó rendszert is feltalált az utastérbe a tervező, amely védelmet nyújt az emberek számára arra az időre, amikor a Flash Falcon átlépi a hanghatárt.

Share