A Google bemutatta a Daydream VR készletet

Végre bekövetkezett az, amit még az  év elején megjósolt sok elemző. A Google a vállalat fejlesztői számára tarott I/O 2016 konferencia keretein belül bemutatta új Daydream VR virtuális valóság készletét. Ez a sisak még a karton Google Cardboard szemüvegek alap ötletének a logikai fejlődését tükrözi, és sokban hasonlít a Samsung Gear VR készletre. Ettől függetlenül a világ vezető internetes keresőjének koncepciója a VR-piac meghódítására vonatkozóan sokban eltér a koreaiak stratégiájától.

Daydream-VR2

A Daydream VR egy olyan készlet, amely saját kijelzőnek az okostelefonunk képernyőjét használja. Mindemellett az okostelefon meg kell hogy feleljen a Google fejlesztői által szabott bizonyos követelményeknek. Be kell hogy legyen építve egy meghatározott szenzorkészlet, és egy bizonyos kijelző minőség nélkül sem lesz használható. Egyelőre a készlettel kompatibilis okostelefonokat nyolc különböző vállalt fogja fejleszteni: Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus és az Alcatel. Ebből a szempontból a Google vállalat lekörözte a Samsungot a VR technológia elérhetőségét tekintve a felhasználók számára. Hiszen a Gear VR kizárólag a dél-koreai gyártő okostelefonjával együtt működik.

Jelenleg a Google a médiatartalmak szolgáltatóival folytat egyeztetéseket, többek között ismert filmstúdiókkal, olyan vállalatokkal, mint a Netflix és az IMAX, illetve a videojátékok fejlesztőivel (a partnerlistában olyanok szerepelnek, mint az EA és az Ubisoft). A készlet várhatóan ez év őszén kerül a boltokba, egy parányi távirányítóval egyetemben, amely a térbeli mozgásokra reagál. Ennek a segítségével a virtuális valóságon belül megfoghatunk és áthelyezhetjük tárgyakat, illetve használhatjuk különböző VR applikációk 3D-felületét. A készülék várható árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Share