Google szabadalom: ragadós motorháztető – magához ragasztja az elütött gyalogost

Akármennyire intelligens lehet a vezető nélküli autó, mindig előre kell látni különböző szituációkat, többek közt a balesetveszélyeseket is. Mi lenne akkor, ha a robotpilóta megakadna és a Google önjáró autója elütne egy gyalogost? Nagyon kellemetlen lenne, és a pereskedést és bírósági ügyeket sem lehetne elkerülni. Ezért a Google előrelátóan benyújtotta kérelmét egy szabadalom regisztrálására, ami egy olyan autót ír körül, amely egy baleset során a gyalogosokat „hozzáragasztja” a motorháztetőhöz.

A szabadalomban arról esik szó, hogy az autó motorházteteje olyan ragadós anyaggal lehet bevonva, mely úgy működik együtt a gyalogossal, mint a kétoldalú ragasztószalag. Feltételezhető, hogy ha egy robotpilóta vezette autó valakit elüt, akkor legalább biztosan nem dobja el több méter távolságra az embert, e-helyett rögzíti kíméletesen a motorháztetőn.

Természetesen amíg a szabadalomban leírt újdonságokat nem ellenőrzik le és nem fejlesztik tökéletesre, addig szó sem lehet semmilyen „ragasztásról” , azonban a Google, minden bizonnyal ki szeretné próbálni vagy számítógépen vagy inkább egy tesztpályán. Azt is figyelembe vették, hogyan fog kinézni a ragadós motorháztető az első utazást követően. Ahhoz, hogy ne ragadjanak hozzá legyek, piszok vagy véletlenszerű járókelők, akik esetleg úgy döntöttek, hogy fényképet készítenek a „szabadalmaztatott csúcsverdával”, a ragadós réteget egy kemény fogja fedni, leginkább a tojáshéjra emlékeztetve. Baleset esetén repedezni fog, felszabadítva a ragacsos felületet. a Google sajtó szóvivője azt mondta, hogy egy ilyen szabadalom létezése önmagában még nem jelenti azt, hogy nemsokára várható lenne a ragadós-autók megjelenése a piacon. Egyszerűen jobb mindent még időben szabadalmaztatni, hátha szükség lesz rá?

ragadós motorháztető

A szabadalom bizonyos kérdéseket vet fel. Például, hogy mi lesz abban az esetben, ha az autó egy gyalogossal a motorháztetőn tovább halad  és mondjuk becsapódik még valahova? A másik kérdés egyszerűbb: hogyan lehet utána leválasztani a motorháztetőről a gyalogost? A Google azt állítja, hogy ezekre az esetekre egy speciális rendszer van beépítve.

A gyalogosok biztonságára nem csak a Google gondol. A Jaguar bizonyos modelljei olyan felszereltséggel rendelkeznek, hogy ütközésnél feldobják a motorháztetőt. Ez lehetővé teszi a becsapódás erejének kisebb mértékű csökkentését. Egy ilyen baleset után lehetséges élni, de akkor is fájdalmas: először elüt egy autó, aztán pedig még kapunk a hátunkra a motorháztetővel, például. Erre a Volvo-nál gondoltak, ezért egyszerűen elkezdték ellátni az autóikat egy plusz légzsákkal, a gyalogosok számára. Az első szélvédő aljánál fújódik fel, ami érthető is, hiszen egy gyalogossal való ütközés során utóbbi pont hogy leggyakrabban a szélvédőhöz csapódik.

ragadós motorháztető1

Share