Az új szemüveg visszaadja a vakok látását

Az IRIS II elnevezésű forradalmi terméket még július elején mutatták be a nagyközönségnek, de csupán a napokban lett jóváhagyva és kapta meg az engedélyt a klinikai kutatások elvégzésére, vezető európai egészségügyi vállaltoktól.

IRIS II

Az IRIS II szemüveget a francia Pixium Vision vállalat alkotta meg, három fő komponensből áll: beépített videókamerából, hordozható számítógépből és szemimplantátumból.

IRIS II2

A kamerával kapott képet a számítógép elemzi és vezetéknélküli technológia segítségével továbbítja a retina alá behelyezett implantátumnak. Az implantátum 15 elektródát hordoz és képes stimulálni a látóideget, lehetővé téve, hogy a páciens megkülönböztesse a feketét, fehéret és a szürke körülbelül tíz árnyalatát. A Pixium Vision feltalálói azt is állítják, hogy az adaptációt követően a páciensek, akik előtte teljes vakságra voltak ítélve, meg tudják különböztetni az emberek arcvonásait, illetve az elég nagy betűkkel írt szöveget.

Jelenleg NagyBritannia, Franciaország, Németország és Ausztria lakói vesznek részt a kísérletben, a megbetegedések, amelyekben megpróbálnak segíteni a pácienseken pedig a retina degeneratív megbetegedéseinek csoportjába sorolhatók. Usher szindróma, kúp-Rod izomsorvadás, horoideremiya és némely egyéb.

Share