A Nike önfűzős edzőcipője már novemberben kapható lesz!

A Nike vállalat bejelentette, hogy új önfűzős sportcipő forgalomba hozatalát tervezi, amelyet Michael J. Fox „Vissza a Jövőbe II” filmben nyújtott alakítása ihletett. Heidi Bergett a Nike-tól Twitter oldalán közölte, hogy a HyperAdapt 1.0 edzőcipő november 28-tól kerül a boltok polcaira, azonban csak bizonyos boltokban az USA területén. A sportcipő árát egyelőre nem közölték, de a cipő megalkotásáról írt cikkből kiindulva biztosan magas árra számíthatunk.

nike-hyper-adapt-1-0-2

Megismerkedhetnek a WIRED egész cikkével, amit ennek a témának szenteltek és számos a sportcipő fejlesztésében részt vett szakemberrel készítettek interjút, azonban az angolnyelvű cikk miatt inkább leírjuk kulcskérdésekben a tartalmát mi is. Minden egyes edzőcipő egy speciális feszítő rendszert tartalmaz, amely egy nyomásmérőből és speciális damilból áll. Amikor felvesszük a cipőt a damil a sportcipő talpára kifejtett nyomás alapján meghúzza és beköti automatikusan a cipőt. További fűzés megerősítéshez, illetve szabályozáshoz a sportcipő nyelve mellett található egy gombpár.

A talpon és sarkon található fényindikátorok a töltés szükségességét jelzik vissza. Igen, ezentúl már az edzőcipőnket is töltenünk kell majd. A tejes feltöltés kb. 3 órát vesz igénybe. Minden egyes feltöltés kb. 2 hetes automata befűzéses használatot tesz lehetővé.

A Nike már hosszú évek óta ígérte, hogy kifejleszt egy ilyen sportcipőt. 2011-ben egy árverésen eladtak egy pár „funkcionalitás mentes” cipőt, mely egy az egyben a „Vissza a jövőbe II” filmben látható modellnek felelt meg. Tavaly októberben a vállalat az önfűzős sportcipő prototípusával magát Michael J. Fox-ot lepte meg. Idén márciusban pedig a cég bejelentette, hogy a közeljövőben „felhasználói változatát” kívánja piacra dobni az önfűzős edzőcipőnek. Nos, úgy látszik ígéretüket be is váltják.

Share