Hangsugárzók

Legjobb hangsugárzók 2016

Az akusztika és a tökéletes hangzásvilág, zenei élmény egy eléggé összetett fogalmat takar. Bármelyik zenekedvelő ember megmondhatja, hogy egy közel tökéletes hangzásvilágot reprodukáló, az élő zenei élményt visszaadó beltéri hangrendszer összeállítása nem egyszerű feladat. Könnyebb dolgunk van, ha kész hifi rendszert telepítünk, de nem minden esetben ez a legjobb választás, sőt, ha Ön igazi audiofil, akkor biztosan nem lesz megelégedve teljesen egy középszerű, kész hangrendszerrel. Nos, azoknak, akik szeretnék inkább maguk összeállítani rendszerüket, vagy talán csak újítani a meglévőn, ajánljuk figyelmükbe lenti listánkat – a 2016-os esztendő legjobb hangszórói szerepelnek benne, de nem egy „megszokott” interneten fellelhető listáról vaj szó, nem érdekünk egyetlen gyártó vagy modell favorizálása sem, így egy teljesen objektív listát láthat, amely segítségére lehet a hangszóró választásban.

Mivel az akusztika világában az árak a csillagos éget is elérhetik, ezért a legjobb hangsugárzók között, úgy gondoltuk, hogy elsősorban a felső közép-és középkategória képviselői közül válogatunk. Hiszen célunk nem megnevezni a világ legdrágább és legexkluzívabb hangfalait, hanem tényleges segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének új hangszórókat vásárolni. 

  1. JBL Studio 290

JBL290

Az álló Studio 290 hangsugárzó modell a JBL akusztikai rendszerek tipikus példánya. Az összeszerelés magas minősége jellemzi, minőségi komponensekből állnak össze és annak megfelelő munkával kerülnek összeszerelésre, hogy tökéletesen teljesítsék a feladatukat: magas minőségű hangot játszanak vissza a zenerendszerekben, illetve az házimozi rendszerekhez csatlakoztatva. A csodásan kiegyensúlyozott teljes skálájú hangja ezeknek a hangszóróknak sok-sok óra élvezetet ígér nekünk a zenehallgatástól.   Erős, feszes és egyértelmű mély hangok fémjelzik a Studio 2 hangszóróit. A beépített High Definition Imaging (HDI) hullámvezető és a 25mm-es CMMD könnyített nagyfrekvenciás magassugárzónak köszönhetően a Studio 2 elhozza Önnek a legendás M2 Master referencia monitor hangszóró hangzását. Mindez kombinálva az elegáns, urbánus kialakítással – mind kívül és belül – egy ritka különleges hangzást, hatalmas erőt és tudást kovácsol össze.

Szóval, véleményünk szerint ez a hangszórópár érdemli meg az első helyezést listánkon. Ár/minőség arányban mindenképpen vezető, a gyártóra jellemző profizmus pedig ebben az árkategóriában alig mondható el egyéb márkákról. A Studio 290-ben biztosan nem fog csalódni.

  1. DALI Rubicon 8

DALI Rubicon8

A RUBICON 8-ban található három 6½ colos hangsugárzó mind együtt dolgozik a tiszta, részletes és nem színezett hangzás elérése érdekében. A RUBICON sorozat az EPICON sorozattal együtt bemutatott SMC-n alapuló “Linear Drive Rendszer” technológiájából merít. Az SMC hangsugárzókból származó technológia felhasználásának segítségével nagy lépést tettünk abban az irányban, hogy megszűntessük a nem kívánt torzítás nagyon nagy részét. A mélysugárzókat hosszú löketre, a középsugárzókat pedig széles használható frekvencia átvitelre terveztük, biztosítva ezzel, hogy a roll-off nem a hangsugárzóban, hanem a keresztváltóban történik. Mindez biztosítja, hogy az SMC-ből eredő előnyöket még több Hi-Fi kedvelő élvezheti szerte a világon.

A RUBICON sorozatban a magas frekvenciák lenyűgöző megszólaltatásához a DALI a külön működő lágy szövet magas sugárzóiból építkező hibrid magas sugárzó konfigurációt használja. A RUBICON sorozatban használt hangtekercset úgy terveztük, hogy nagyon könnyű és rugalmas legyen a szélesebb frekvencia sávszélesség elérése érdekében. Ezt a könnyebb hangtekercset egy erőteljes ferrit mágnes belsejébe helyeztük, amely irányítja annak mozgását. A ribbon magas sugárzó a széles hangszórás mestere és a lágy szövettel kombinálva a magas sugárzó már 2,5 KHz-től szól Ez az ultra széles hangszórással ötvözött extrém sávszélesség a DALI hangzás filozófiájának fontos részévé vált.

A Rubicon kecses és elegáns külsője a low-loss hangsugárzók bázisaként működik. A közép- és mélysugárzók minden hangfal házban külön helyet kaptak. A légörvényeket a bass reflex nyílás minimalizálja, amelyet közvetlenül a hangsugárzók mögött került elhelyezésre és ezáltal is optimalizáltuk a mélysugárzó és a basszus port közötti időzítést.

  1. Bowers & Wilkins 683 S2

BowersWilkins 683S2

Az új 600-as sorozat legnagyobb méretű hangsugárzója a 683-as hangfal, mely lenyűgöző teljesítményt, precizitást kínál a hangzásához mérten kedvező áron. Az állódoboz tartalmazza az új elcsatolt, kettős dóm magassugárzót (az alumínium dóm mögé beépítettek egy második, lyukasztott közepű réteget, amely csökkenti a rezonanciákat), az FST középsugárzót és az új alumínium szendvicsszerkezetű mélysugárzókat. Ezeknek a nagyszerű hangszóróknak köszönhetően a 683 ideális audiofil sztereó és nagy helységekbe való házimozi frontsugárzónak egyaránt.

A zenekedvelő emberek számára a legfontosabb jellemző, természetesen a sztereó hangok visszajátszása, mivel a térhatástól függetlenül a legtöbb zenei felvétel csak sztereó formátumban érhető el. A 683 S2 az áráért kapható legjobb hangzást reprodukálja, ezért mindenképpen a listánkon a helye.

  1. Sonus Faber Chameleon T

Sonus Faber ChameleonT

A kézzel készült Chameleon amellett, hogy magán viseli a Sonus Faber összes ikonikus design elemét, korábban soha nem látott testreszabás lehetőséget kínál. A hangfal ház teljesen bőrrel van borítva, és a hangszórók alumínium beszerelő kerete finom design elemként van megjelenítve. Az oldal panelek borítása tetszés szerint cserélhető.

A Sonus Faber Chameleon sorozat optimális megoldást kínál azok számára, akik a megfizethető, azonnali megoldásokat keresik a zenehallgatás igényeikhez.

A három tagból álló Sonus Faber Chameleon sorozat tökéletes megoldást kínál a sztereó zene szerelmesek, és a multicsatornás rendszerek kedvelőinek is. Egy álló, egy polc hangfal, és egy center, amelyek tökéletesen a környezethez illeszthetők, legyen szó hatalmas, vagy kisebb méretű meghitt hallgató szobáról.

A három tag jól megkülönböztethető tulajdonságokkal van felruházva. A Chameleon T nem csak a teljesítményről, hanem a bemutatás módról, a precizitásról, és a muzikalitásról szól. Ez a hangfal bármely közepes, és nagyobb méretű környezetben képes tökéletesen közvetíteni a zene üzenetét intenzív, teljes érzelmi skálával.

Tehát, egyértelmű, hogy listánk negyedik helyezését a Sonus Faber Chameleon T-je kapja, ár/érték/minőség arányokban az egyik legjobb választás a piacon és akkor a többi, egyedülálló tulajdonságát még nem is említettük.

  1. Revel Performa3 F208

Revel Performa F208

A Revel tagja a Harman Luxury Audio márkacsoportnak, mely magába foglalja a JBL Synthesis, Mark Levinson és Lexicon cégeket. Olyan nevek ezek, amiket a legtöbb audiofil azon nyomban felismer, és a high end teljesítmény fogalmával köti össze. A Revel általában díjnyertes hangfalakat készít, és az F208 sem kivétel.

Az F208 olyan háromutas hangfal, ami remekül szól és egyben a mért adatai is meggyőzőek. Számítsunk rá, hogy magával ragadó hangot produkál, amivel belehúz minket a zenébe, miközben nemigen hagy minket tiltakozni. Dupla 20 centis átmérőjű, alumínium mélysugárzó membránjaival szép mennyiségű basszust lövell ki magából, egyszerre tiszta és definiált módon. A tonális egyensúly naturális, a válasz pedig egyenletes. Az F208 az egyik legjobb hangfal, amit eddig elhagyta a Revel műhelyét.

A Revel F208 hifi hangfal egy teljessávú háromutas, padlón álló rendszer, mely egy 2,5 cm-es alumínium magassugárzót, egy 13 cm-es középsugárzót és két 20 cm-es mélyhangszórót tartalmaz. A mélysugárzó membránok alatt előre néző reflexnyílás található. A magassugárzó köré szabadalmazott akusztikus hullámvezető lencsét építettek, ami megnöveli a magas frekvenciás szórást, ezzel kiszélesítve a hallgatói távon kívül eső frekvenciaválaszt. Ezáltal akik az ülőhely szélére eső pontokon ülnek, egyenletesebb válaszértéket és jobb hangot kapnak. A középsugárzó és a mélyhangszórók öntvény alumínium kosárral rendelkeznek, utóbbi kiiktatja a rezonanciákat.

Az összeszerelés minősége, a személyre szabható hangzás, és egyáltalán, az akusztikai képességek rendkívül kiemelkedőek. A férfi és női hangok egyaránt tiszták, színezettség vagy öblösség nélkül szólalnak meg, miközben mégis megtartják azt a szükséges testességet, amitől kézzelfoghatóvá válnak. A középtartományban dolgozó hangszerek sosem tűntek karcsúnak vagy kásásnak, míg a felső frekvenciák jelenlétérzetet nyújtottak, fárasztás nélkül. A basszus mélyre lejut, erősen megszólal, de nem brummog és nem okoz sánta kilengést.

A Revel 208-al zárul a listánk, vitán felül ennek a hangszórónak is listánkon a helye, azt már mindenki döntse el maga, hogy az ötödik helyre tenné, vagy inkább feljebb.

————————————————————————————————————————————–

Mint minden egyéb „legjobb” listánkat, úgy ezt is, természetesen mindig naprakészen tartjuk. Így Ön biztos lehet benne, hogy az itt olvasott információk pontosak és frissek. Reméljük, hogy segítségére tudtunk lenni a hangszóró választásban!